Palata pravde
Tanjug/Zoran Žestić
Palata pravde

Tanjug/Zoran Žestić

Palata pravde, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Insajderski poslovi, prodaja privilegovanih informacija, nameštanje tendera i dojave o potragama i pretresima predstavljaju utabani put kojim državnim službenici idu ruku pod ruku sa mafijašima.

Rezultat ovih dilova su ogroman novac, imovina, preskupi automobili, koje službenici ne bi mogli da zarade od primanja koja po zakonu dobijaju.

- Državni službenik to ne zarađuje na lepotu, nego kao insajder, prodaje privilegovane informacije za određene tendere i nameštanja. Služi da na vreme obavesti o potragama, pretresima i svemu onome što zanima kriminalce. Sve u svemu, svaki njegov potez košta onog ko koristi uslugu, ali ovaj koji ga plaća zarađuje dvostruko, tako da to nije ništa novo, reklo bi se, a time što vole da ističu svoje bogatstvo samo pomažu policiji i državnim i poreskim organima da ih lakše otkriju. Nadajmo se uspehu - poručio je za „Alo!“ kriminolog Zlatko Nikolić komentarišući saradnju državnih službenika i mafije.

Ti dilovi su toliko plodonosni, da pojedini mafijaši iz državnih službi voze automobile od 400.000 evra, o čemu je u ponedeljak uveče govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da će Srbija pobediti mafiju.

- Kada se slikaju u vozilima od 400.000 evra, a rade u državnoj službi, morate da se zapitate odakle to, ko je to dao i za šta - ukazao je i dodao da mafijaši ne mogu da postoje bez podrške državnog sistema.

Mario Spasić

Alo!

Mario Spasić, Foto: Alo!

Da će država uspešno odvojiti žito od kukolja tvrdi i Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“.

- Da budemo jasni, nijedan ministar, državni sekretar, narodni poslanik, gradonačelnik ili predsednik opštine ili bilo ko drugi ne sme očekivati i neće dobiti podršku niti amnestiju vladajuće partije za kriminal koji je razvio u državnom sistemu. Nama je poznato da postoje visoki državni funkcioneri koji se pozivaju na predsednika Vučića da bi sebi podigli rejting, šuruju s mafijom i razvijaju njihove poslove. Vučić je jasno targetirao to da je nemoguće da sa platom od 100.000 dinara vozite auto od 400.000 evra. Ko su ti državni mafijaši koji zloupotrebljavaju poverenje ovog naroda? Kako je moguće da od prljavih para svojoj deci kupe torbu za školu ili bicikl? Država sada ima kapacitet da se i sa tim ološem obračuna i nemojte sumnjati da će tako biti. Ministar Vulin je dobio odrešene ruke i u prvi plan izlaze profesionalci u policiji. Mafiji, koja je privatizovala državu, dolazi kraj - poručuje Spasić.

Aleksandar Vulin

ALO Ognjen Radosevic

Aleksandar Vulin , Foto: ALO Ognjen Radosevic

Ministar policije Aleksandar Vulin je istakao da u zemlji nema mesta za organizovani kriminal koji je snažan kao država.

- U ovoj zemlji mafija neće i ne može da ima svoju državu - poručio je on i dodao da definicija organizovanog kriminala govori o povezanosti kriminalnih struktura sa onima koji imaju neku moć odlučivanja u državi. Kazao je da su neki ljudi identifikovani, ali da policija nije ta koja odlučuje o objavljivanju identiteta, nego tužilaštvo.

Stefanović: Novi zakon će biti udar za njih

Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije, poručio je da bahato ponašanje onih koji predstavljaju državu mora da se sankcioniše, ali i da se utvrdi da li osim disciplinske postoji i krivična odgovornost. - Od 11. 3. 2021. počeće primena Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu. Zakon predviđa da će onaj ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu ostati bez tri četvrtine njene vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzet celokupan nezakonito pribavljen imetak. Po Zakonu, na udaru će se naći oni za koje se posumnja ili utvrdi da za najviše tri uzastopne kalendarske godine imaju razliku veću od 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Teret dokazivanja uvećanja imovine je na Poreskoj upravi, dok je teret dokazivanja porekla imovine na obvezniku. Država je ovakvim zakonom dobila delotvoran mehanizam da se utvrdi da li se neko nezakonito obogatio - zaključio je on.

.

Pročitajte još:

Komentari (10)

Mane

18.11.2020 07:31

U Kikindi nacelnik okp vozi najnoviji dzip, letuje na Tajlandu, ima nekoliko stanova kako to od plate.

Kostadin

18.11.2020 07:44

Trgni se sirotinjo. Kako to da su uvek na dobrim pozicijama sinovi generala i partijskih funkcionera a kada je bilo koji rat nema ih nigde ili su sklonjeni u inostranstvo. Dokle će partizanština i negativna selekcija da tera dobre mlade ljude u inostranstvo a škartove da pozicionira na visoke položaje. Nema napretka već 76 godina zbog ovakve pogubne politike.

M

18.11.2020 14:42

@Kostadin - e Kosta svaka čast!!!pravi komentar čista desetka...

Bbd

18.11.2020 08:25

Šta sa onima koji imaju stanove u Londonu i onima u okolnim državama kao i njihovim braći kumovima i tetkama.

CECA

18.11.2020 08:48

A tetka iz Kanade? Šta ako im je ona poslala pare?

sanja

18.11.2020 09:39

Treba krenuti od kraljeva poslanici i potpredsednici skupštine voze džipove , registruju na tetke i strine i koriste se mafijaškim metodama koje su vise za državne istrage a ne za medije

Goran

18.11.2020 09:40

A gde su imena? Samo se mlati prazna slama a nista ne preduzima, a i ako se preduzme, sudovo ce ih osloboditi.

Milan

18.11.2020 10:18

Pa ko su?

Ris

18.11.2020 10:26

Za koga li je ovo novost. Sve to znaju i mala deca.

Ex faca

18.11.2020 20:51

I bati beše kum ,,poklonio" neki AUDI, pisalo se o tome. I ništa. Kopaonik, ništa, Jovanjica, ništa, Savamala, ništa, helikopter, nabediste pokojnog heroja, pilota, da je pijanica, i ništa... Gde bre mi živimo, i dokle će da nas zamajavaju kojekakvim krupnim obećanjima i izjavama