Dan državnosti
Promo
Dan državnosti

Promo

Dan državnosti, Foto: Promo

Država Srbija obeležila je Dan državnosti u ekskluzivnom prostoru Češkog muzeja muzike u centru Praga, nedaleko od češkog parlamenta i srpske ambasade, gde se održao koncert orkestra Bojane i Nikole Pekovića i ansambla „Umetnička porodica“. Srpska dijaspora je veoma aktivna i uspešno razvija odnose sa češkom javnošću.

Koncert u trajanju od dva sata, koji se održao u čast Dana državnosti, potvrdio je jake korene češko-srpskog prijateljstva. Zbog odličnih glasovnih mogućnosti umetnika i tekstova pesama, poput „Pesme o Svetom Savi“, mnogi u publici nisu bili daleko od toga da puste suzu, te su mnogo puta ustali sa svojih mesta da gromoglasnim aplauzom pozdrave Bojanu i Nikolu Pekovića.

Velika zasluga za održani koncert pripada državi Srbiji, čiji su predstavnici prisustvovali koncertu, i Jovanu Mitroviću, članu odbora Vlade Češke Republike za pitanja nacionalnih manjina, kao i organizaciji „Luka Praha“.

Dan državnosti

Promo

Dan državnosti, Foto: Promo

Proslava Dana državnosti nastavila se i sledećeg dana na prijemu, koji je organizovala Ambasada Republike Srbije u Pragu uz podršku države Srbije. Među prisutnima nisu izostali ni predstavnici češke predsedničke kancelarije, češke vlade, predstavnici ostalih diplomatskih udruženja i bivši predsednik Češke Republike Václav Klaus.

Sadašnji predsednik Češke Republike, Miloš Zeman, veliki prijatelj srpskog naroda, nagrađen je Ordenom Republike Srbije, od strane predsednika Vučića, što Zeman izuzetno ceni.

"Smatram to činom velikog poštovanja, jer sam veliki prijatelj svih Srba. Zaista sam ganut", izjavio je predsednik Zeman za češki portal ParlamentniListy.cz.

Dan državnosti

Promo

Dan državnosti, Foto: Promo

Češki predsednik stoji na strani Srbije već dugi niz godina. Od prvog dana kao predsednik, kao i Václav Klaus, odbija da imenuje ambasadora takozvanog Kosova u Pragu, iz razloga što, kao i većina Čeha, smatra da je Kosovo i Metohija nerazdvojni deo Republike Srbije.

Država Srbija će se i ubuduće okupljati na kulturnim dešavanjima, uz podršku Jovana Mitrovića, člana odbora Vlade Češke Republike za pitanja nacionalnih manjina i ostalih srpsko-českih udruženja. Na tim događajima rado prisustvuju i Česi, ne samo iz sveta politike, već i obični građani. Upravo je to dokaz bliskosti i čvrstog prijateljstva dva naroda.