Aleksandar Vulin; Vojska Srbije
MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S
Aleksandar Vulin; Vojska Srbije

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S

Aleksandar Vulin; Vojska Srbije, Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S

- Dozvola za izvoz oružja u Jermeniju, kao i bilo koja druga dozvola, dobijaju se na istovetan način. Dakle ne postoji dozvola za Jermeniju po posebnoj proceduri. Sve dozvole moraju da daju Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Moraju da se ispune svi zakonski uslovi, a da ne bi oružje otišlo u bilo koju zemlju na prvom mestu je potrebno da ta zemlja ne bude pod sankcijama Ujedinjenih nacija - rekao je danas u Kruševcu ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko je dao dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju i kako se ta dozvola dobija.

- Značajno veća količina oružja i vojne opreme, uključujući i tehnologiju, izvezena je u Azerbejdžan, nego u Jermeniju. Vlada Republike Srbije koju je predvodio Mirko Cvetković je donela Zaključak po kome je rekla da se i u Jermeniju može izvoziti naoružanje. 2006. godine je to bilo stopirano, a onda je Vlada Republike Srbije iz vremena kada su vladu činile partije DOS-a donela odluku da naoružanje može da se izvozi i u Jermeniju - rekao je ministar odbrane.

On je istakao da su sve vreme, čak i iste firme, izvozile i u Azerbejdžan i u Jermeniju i da tu govori i o privatnim preduzećima.

- Politika može da donese odluku da se nešto radi ili da se ne radi. Drago mi je da ćete vi kao predstavnici luksemburškog medija gde je demokratija veoma razvijena učiniti sve da politika nikada više ne odlučuje o privrednim stvarima, o ekonomiji, da politika nikada više ne naredi da se nešto radi ili ne radi. Kada izvezete oružje u Azerbejdžan, onda vam Jermenija kaže da je to apsolutno neprihvatljivo. Kada izvezete oružje u Jermeniju, oni vam kažu da je to apsolutno neprihvatljivo. I onda čiji je lobi jači, ko može glasnije da nešto zatraži, ko može više da uceni ili više da uvredi treba o tome da odluči - naglasio je ministar Vulin i rekao da je on s velikom pažnjom pročitao pismo naše odbrambene industrije koja kaže da „ako politika bude odlučivala gde oni smeju a gde ne smeju da izvoze svoje naoružanje, a da to nije u skladu s opštim pravilima što znači da o tome odluku donose i Ujedinjene nacije, da će sudbina njih i njihovih porodica biti veoma neizvesna.

- Sve odluke vlada pre nas, za nas su validne i važeće. Lično mislim da smo tu napravili mnogo grešaka, zato što smo bezuslovno poštovali odluke DOS-a koje su donošene pre nas. Možda smo mogli da ih revidiramo, ali nismo. Urađeno je tako kako je urađeno, to znači pravna sigurnost i to svakako treba poštovati i ja to apsolutno podržavam i ponovio bih da se odluke i dozvole donose ne na osnovu politike, nego na osnovu jasnih zakonskih pravila. Nikako drugačije. Jedna država može da donese odluku da nešto nekome proda ili da ne proda bez obzira na sve, ali ako te političke odluke nema onda se trgovina naoružanjem sprovodi po striktno utvrđenim pravilima - naglasio je ministar Vulin.

PROČITAJTE JOŠ