Psihijatar u politici: Slavica Đukić Dejanović
Emil Čonkić
Psihijatar u politici: Slavica Đukić Dejanović

Emil Čonkić

Psihijatar u politici: Slavica Đukić Dejanović, Foto: Emil Čonkić

Ovu informaciju potvrdila je za "Informer" Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

- Želimo da stvorimo telo koje će sve žene, ne samo trudnice, upoznati sa štetnim stranama abortusa. Sve žene će pre nego što zatrudne, dolaziti na razgovore i po savete o trudnoći, ali i o posledicama prekida trudnoće. U ovo bi bio uključen i nevladin sektor, sveštenici i razni stručnjaci koji mogu da pomognu - kaže Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, važno je da se deca još u osnovnim školama informišu o ovom probelmu.

- Zbog neznanja i psihološke nezrelosti, mnoge devojke i žene odlučuju se na abortus. Zato još u osnovnoj školi treba da se priča o trudnoći i da deci objasnimo da nije mala stvar ostati u drugom stanju, naročito kada je devojka jako mlada. Abortusi takođe utiču na negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji i gledaćemo da ga u narednim godinama svedemo na najnižu moguću meru - objašnjava Đukić Dejanović.

Ideja za osnivanje ovakvog tela za borbu protiv abortusa potekla je iz Rusije, koja je godinama vodeća zemlja po broju abortusa. Da je ovo dobar način borbe protiv abortusa, smatra i demograf Biljana Spasić.

- U Srbiji sve više žena abortira, što naravno negativno utiče na natalitet i zato država mora da se uključi u rešavanje problema. Ruska crkva i država su se udružile i osmislile model koji je doveo do toga da je 2013. godine u toj zemlji rođeno 830.000 ljudi više nego što je umrlo. Zato je u toj zemlji obavezno da svaka žena koja zatrudni ima razgovor sa psiholozima i sveštenikom koji ih ohrabruju i savetima ulivaju snagu u cilju očuvanja života koji nose u stomaku. Zbog svega toga, drastično je opao broj abortusa u toj zemlji - kaže Spasićeva.

Komentari (45)

Sanja

23.12.2016 01:40

Vlada bi trebala da stvori savet za borbu protiv poslodavaca koji prilikom zaposljavanja zeni gledaju godine,izgled,postavljaju pitanja da li planira porodicu,da li je uvezi,samo sto joj ne gledaju u zube kao psu. I mani te da kroz ovakve savete zene posmatrate kao masine za stancanje dece. Abortirace jer je to njeno pravo I nikakvi saveti nece pomoci!! Bolje radite na tome da zene ne rade za minimalac. To bi vam bilo pametnije!

nedjo

23.12.2016 01:53

a uvodite i pdv za opremu za bebe.. begajte bre u tri...

Odjava pre najave

23.12.2016 05:32

I savet za servis "halo baka",i zastitu trudnica,i pomoc porodiljama i bebama...Samo mlatite praznu slamu!Pa nekada bar objavite sta ste uradili,a ne samo najave o formiranju novih saveta!Lazljiva bando!

Драгомир

23.12.2016 09:19

Каже се МИНИСТАРКА БЕЗ ПОРТФЕЉА то у преводу значи КОБАЈАГИ МИНИСТАРКА!Када премијер не зна шта ће да јој да од ресурса он ЕВО ТИ БУДИ КОБАЈАГИ МИНИСТАРКА! ... Славица је психијатар и као позната личност писменим путем је замољена да помогне у решавању озбиљног проблема са којим су машиновође оптерећени!Они су оптерећени умором и несаницом и трпе лоше последице музејских локомотива као и лоше потезе руководиоца.НЕ СМЕЈУ КОД ПСИХИЈАТРА ЈЕР БУДУ ЗБОГ ТОГА ДУЖЕ СУСПЕНДОВАНИ?Њеног одговора нема?

Драгомир

23.12.2016 18:04

@Драгомир - НАСТАВАК ... Машиновође су само желели да ако оду код психијатра не трпе казну од руководолаца!Да то буде као у свету да је одлазак код психијатра потпуно нормална и обавезна радња.Како то наше машиновође не смеју због последице суспендације умор и несаницу лече алкохолом.Да се ја питам здравственом центру у београдској улици Савска одузео бих им лиценцу да САМО ОНИ ПРЕГЛЕДАЈУ ЖЕЛЕЗНИЧАРЕ!Србија нема способне машиновође да возе толико обећаване ,,БРЗЕ ВОЗОВЕ,,!80% њих није ни за садашњу вожњу

Gile

23.12.2016 21:55

@Драгомир - A da odes ti do psihijatra? A da naucis srpski jezik koji bi da sacuvas i da naucis gramatiku? A da odes da Radojki prosupas pamet? Mozda da pozoves nekog da ti pojasni tekst, posto tvoji komentari nemaju veze sa temom, pa, ocigledno ne razumes sta citas. Pisi sad sta hoces. Ti si slucaj bez nade.

Vesna

23.12.2016 10:43

Aman, nabavite lekove za psihijatrijske bolesnike kao sto je moditen depo...A abortusa nece biti ako imamo uslova da prehranimo i skolujemo decu. I kad ukinete rijalitije i kad prestanete da velicate kriminalce i sponzoruse. Da toliko pisete o pametnim ljudima, uspesnim devojkama...pola ovih grozota ne bi se desavalo.

zena

23.12.2016 10:47

Taj savet terba da se bavi samo sa muskarcima. KAD BI SE ZENE PITALE NIKAD NE BI ZATRUDNELE KAD NE ZELE. NEMOJMO SE PRAVITI DA NE ZNAMO SVE O ZACECU I ABORTUSU.

XY

23.12.2016 15:33

@zena - Ti toga ne moras da se plasis, sa takvim stavom samo fellow feministkinja ce da te pipne (lize tepih)

Ja

25.12.2016 13:23

@zena - Od kada je zabranje silovanje morao je biti zabranjen i abortus. Znaci,niko ne moze da te natera na seks a sa druge strane oca itekako zakon tera da izdrzava dete,dakle ne postoji ni jedno jednino opravdanje za abortus.

n.

23.12.2016 11:28

Pod broj 1, sveštenik nije stručno lice i na tome insistiram do kraja! Podsticaj za rađanje se ogleda u boljem životnom standardu, pomoći roditeljima itd. Manje abortusa znači i više dece u sirotištima, a to ne sme biti cilj. Niti jedno unesrećeno dete!!! Povećanje nataliteta se radi kroz programe pomoći roditeljima sa decom, a ne smanjenjem abortusa. Smanjene broja abortusa sa radi kroz edukaciju. Umesto za seksualno i zdravstveno obrazovanje, naša država se odlučila za veronauku...

%

23.12.2016 12:40

A kako bi bilo da uvedete seksualno obrazovanje u škole, pojeftinite kondome i promovišete vazektomiju kao najdelotvorniji, i najjeftiniji vid kontracepcije za porodice sa više dece? A?

Ana

23.12.2016 12:50

Prvo pogledajte u kakvom su nam stanju porodilista. Ne morate da idete daleko, dovoljno je do GAK-a. Pravo je cudo kako sve to funkcionise, s obzirom na uslove u kojima rade doktori i sestre, a zene se poradjaju. Orden za sve, a drzavu treba da bude sramota

aa

23.12.2016 13:47

cemu ovaj savet ?.....potrebno je seksualno vaspitanje u skoli, bolji ekonomski uslovi ...zaposlenje mladim ljudima, normalne plate,mogucnost resavanja stambenog pitanja, olaksice za vreme trajanja trudnoce i porodiljstva....sve ce to pozitivno uticati na natalitet...i na kraju, neprikosnoveno pravo svake zene je licna odluka da li hoce da rodi ili ne....tako da osnivanje ovog saveta je cist promasaj...

Mama

23.12.2016 14:28

Ukoliko ce taj Savet da: obezbedi normalno radno vreme roditeljima, normalne plate, omoguci upis u vrtice za svu decu, omoguci besplatno skolovanje (bar osnovno), dugorocno radi na otvaranju radnih mesta za sve profile, da utice da se povecaju (i to mnogo) kazne za silovanja, doprinese da svaka pododica ima mogucnost da obezbedi krov nad glavom, da uvede edukaciju u skole, da pojeftini kontraceptivna sredstva, da sredi porodilista... onda ima smisla. Znaci nista, osim novih zapislenih.

maki

23.12.2016 14:32

Prvo, botovi sram vas bilo. Drugo Slavice stam te bilo. Trece, koji ce vrag crkva da se zvanicno petlja u zivot gradjana jedne sekularne zemlje. Ko ima nedoumice oko trudnoce neka ide kod svog popa ako mu je to zelja. Mislim da li ce popovi da drze lekcije samo pravoslavcima ili svima redom pa i ateistima? Koje su ovo zamene teze. Uglavnom kada dodje do trudnoce tada je kasno. Ako vec planirate da trosite neki novac, bolje je uloziti iste na edukaciju klinaca.

Ana

23.12.2016 14:43

Da nam je bolje stanje u drzavi i da deca ne moraju da beze u inostranstvo da bi imala ljudski zivot, mozda i ne bi bilo preko 200000 abortusa

Duda

23.12.2016 15:33

Slavice draga sigurno ces ti da budes na celu malo ti je 5 funkcija , nemoj slucajno da ti mesto preuzme neka mlada majka . Kako vas bre nije sramota jos zene ispadose glupace , i vrapci na grani znaju uzrok malog nataliteta .

Iva

23.12.2016 15:48

Opet od repa. Broj abortusa ce se smanjiti sam po sebi da da se dovedu u red stvari koje dovode do nezeljene trudnoce. Vec receno u mnogim komentarima. Radjanje dece radi nataliteta, a bez buducnisti je drustveno neodgovorno.

marginalno

23.12.2016 16:18

@Iva - Slažem se s Ivinim komentarom ali mislim da će se ovaj Savet osnovati i zatim prerasti u ministarstvo da bi njen inicijator Slavica, koja ima samo jednog sina (znači nije obezbedila ni prostu reprodukciju) imala dovoljno finansijskih sredstava da se modira i kupuje barem dvestoti par MIAO cipelica.

Maja

23.12.2016 16:09

Grad Moskva daje oko 10 000 dolara za bebi opremu, pelene i sta vec treba po detetu.... Mozda je zato opao broj abortusa.....?

Ja

23.12.2016 16:10

Nemojte bas toliko otimati narodu, nek ostane nesto i narodu, pa ce mozda i razmisljati ranije o stvaranju porodice. Ovako pucate u prazno.

Nela

23.12.2016 16:25

"...obavezno da svaka zena koja zatrudni razgovara sa svestenikom i psihologom"? OBAVEZNO? Vi niste normalni? Vi bi da po svaku cenu zadirete u tudju privatnost. Ne verujem sta citam.

Pantelija

23.12.2016 21:12

@Nela - Gospođa je zaboravila da smo mi sekularna država. Znači crkva - samo na dobrovoljnoj bazi. I Neću da dozvolim nijednom svešteniku da o tome razgovara sa mojom ćerkom, ona zato ima roditelje. Uostalom, možda bi mladi i rađali decu da nas nije snašlo zlo od ovakvih političara i popova.

Ashatan

23.12.2016 17:32

A da se zene odluce za radjanje i decu proslede popovima? I onako vole decu (bez obzira da l su decaci ili devojcice)

alexks

23.12.2016 20:27

@Ashatan - A imaju i više para, zemlje..

zena!

23.12.2016 17:50

Da li gospodja Slavica Djukic Dejanovic smatra da mesecna plata od 200e pozitivno utice na natalitet? Jako bih volela kada bi mi odgovorila na to pitanje.

Neko

23.12.2016 19:03

Znate sta, uopste nije stvar u tome da li je prirodni prirastaj ovakav ili onakav. Cinjenica je druga: Ljudi, takav je greh abortus da je to strasno. Nisam toga bila svesna dok me jedan stari pop nije poducio. Smrzla sam se od tuge. Nismo svesni kakvo zlo radimo. Samo pogledajte na netu, ako ne zelite da slusate crkvu ili psihologe. A Drugo, ima drugih nacina sa se zastitite od nezeljene trudnoce. To niko ne zabranjuje. O tome je rec. Edukujmo sve.

Ljilja

23.12.2016 20:02

@Neko - Procitaj ostale komentare, pa ces shvatiti da niko nema nista protiv radjanja i da niko ne zali abortus iz zabave. Naravno da je greh, kao sto je i greh sistematsko degradiranje naroda na finjaka (koliko kosta dan zivota za jednu porodicu i koliki broj to moze da plati?), ali sa vladajucima o tome popovi nisu razgovarali. I nece.

Jelena

23.12.2016 19:31

"Ova je ideja potekla iz Rusije, koja je već godinama vodeća zemlja po broju abortusa." Dakle, model je efikasan. A kako bi bilo da poradite na seksualnom obrazovanju mladih? Da se broj neželjenih trudnoća smanji. Ili na zapošljavanju žena, pa da trudnoće i ne budu toliko neželjene. Ili , ne daj bože, na broju vrtića u Novom Sadu? Sa kojim vi svešetnikom ili pshilogom razgovarate kad vam se grad/ zemlja raspadaju a vi raspredate ovakve gluposti???

Lilu

24.12.2016 16:08

@Jelena - Zar mi ne tezimo EU? Naravno da se treba smanjiti broj abortusa, ali ne kroz "obavezan razgovor sa svestenikom...". Treba sa se donesu sistemska resenja u svim sverama drustva. Kakav, bre, Savet?

MIMA

23.12.2016 21:27

Sestro treba roditi sa 20.000 platom !!!!

Aleksandra

23.12.2016 21:30

A zbog čega je taj natalitet toliko bitan? Nema dovoljno ljudi na ovoj planeti?

brat ljubo duhovnik

23.12.2016 23:01

@Aleksandra - ali takvi kao ti su nos proizvod nataliteta.... pises smece

verica

23.12.2016 23:03

ne treba bre da se radja u ovoj zemlji gde nas ludaci jašu i godinama vode u propast

Kristina

23.12.2016 23:38

Ne verujem dabje abortus bilo kome zabavan pa da ode tek tako. Ja imam dete od 4 godine, drugo ne planiram da rodim. Kad bi se desilo (a valjda nece) ne bih trena razmisljala da li je greh ili nije i u kakvom stanju je stopa nataliteta u zemlji. Uslova za drugo dete nemam i to je to.

Драгомир

24.12.2016 07:56

@Kristina - Кристина,поштујем твој коментар да имаш разлог што не би родила још једно дете.Некако ми матори знамо да су јединци прилично често ... Добро,не бих да то напишем може неко мислити да сам злоћа што и јесам!Док ти имаш једно дете са разлогом за то време Рајка,брате, са 28 година живота има шесторо?Мора да проси јер јој је муж болес'ан?А код рома муж је обично ,,болес'ан,,?Па тих шесторо ће имати по шесторо - 36!Па тих 36 ће имати по шесторо - 216!Па опет по шесторо - 1296! Па ... 7776!Разумете?

Ja

25.12.2016 13:18

@Kristina - Razmisljala bi kada bi ti pretilo 10 god. robije,ako neces dete nemoj imati ni seksualne odnose,veoma prosto.

Natasa

23.12.2016 23:52

Razgovor sa svestenikom! Kacavendom? Vama iz Vlade treba razgovor sa neuropsihijatrom, mada sumnjam da bi pomoglo.

Ceca

24.12.2016 01:21

Država može da mi se sagne! Kad država bude mogla da rađa, moći će da odlučuje o mom telu, do tada MRŠ! Država da se pobrine da postoji mogućnost da se dete rodi i da mu se obezbedi pristojan način života a ne da se meša u nečije odluke-za to nema apsolutno nikakvo pravo!

milos

25.12.2016 13:16

@Ceca - Naravno da moze da ti se mesa u odluke cak i najblizi komsija a o ocu deteta i da ne govorimo. A drzava moze da ti se mesa isto kao i u ogluke lopova da nesto ukrade.

Wut

24.12.2016 01:52

Da li bi drzava zabranila abortus i zeni koja je npr silovana?? Kakva budalastina.

Dragana

24.12.2016 09:19

Ako nam ova ministarka bez fotelje gospođa Slavica brine o natalitetu, mi smo ga definitivno ugasili kao narod !?

Aleksandra

24.12.2016 18:50

Najpre osnovni uslovi za zivot i osnivanje porodice..Odavde mladi odlaze jer ne mogu da se osamostale ni da brinu o sebi. Nece Srbe spasiti nikakav savet za borbu protiv abortusa vec bolji uslovi za zivot ovde.

milos

25.12.2016 13:39

Kakvi uslovi,plate i los zivot,pa nisu roditelji vlasinici zivota zacetog deteta pa da ovde ucenjuju drzavu sa losim standardom i da pregovaraju poput terorista. Abortus je nasilno oduzimanje zivota i zakon koji ga podrzava je takodje nasilan a ljudi koji podrzavaju takav zakon nasilnici i ubice i tacka.