Alona Fišer Kam
Vladimir Marković
Alona Fišer Kam

Vladimir Marković

Alona Fišer Kam, Foto: Vladimir Marković

Izrael i Srbija oduvek su bili saveznici, a nedavni govor predsednika Aleksandra Vučića na AIPAC samitu u SAD samo je pokazao čvrste veze između Jerusalima i Beograda.
Ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam u intervjuu za „Alo!“ navodi da su „aktuelni odnosi naših zemalja odlični, a poslednjih godina svedoci smo njihovog poboljšanja na svim nivoima“.
- Kao potvrdu izuzetnih političkih odnosa istakla bih posete visokih izraelskih i srpskih zvaničnika. Predsednik Izraela Ruven Rivlin boravio je u Beogradu 2018. godine i to je bila prva zvanična poseta jednog izraelskog predsednika Srbiji. Takođe, predsednik Vučić bio je u januaru u Jerusalimu, sa više od 40 globalnih lidera na Svetskom forumu o Holokaustu. Takođe, svedoci smo procvata saradnje na polju ekonomije. Iako su brojke skromne, trgovinska razmena Srbije i Izraela u stalnom je porastu. Kada je reč o izraelskim investicijama, koje su premašile dve milijarde evra, i dalje prednjači sektor nekretnina. Pored politike i ekonomije, u diplomatskim odnosima naše dve zemlje izuzetno važno mesto zauzima emotivni kontekst, naša istorijska povezanost, kako kroz zajedničko stradanje tako i značajno prisustvo Jevreja u Srbiji koji su odigrali važnu ulogu u stvaranju države Izrael. Neki od njih su Teodor Hercl, David Albala i rabin Jehuda Alkalaj. Treba pomenuti i živu kulturnu razmenu, kao i akademsku saradnju koju se trudimo snažnije da podstičemo. Prošlu godinu obeležila su dva važna događaja, otvaranje Lektorata za hebrejski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao i Srpsko-jevrejskog centra „Sveti Sava i Jehuda Alkalaj“ u Jerusalimu.
Koliko je bitno za odnose dve zemlje, ali i samu Srbiju, učešće predsednika Srbije na AIPAC samitu u SAD?
- Predsednik Aleksandar Vučić prvi je srpski predsednik koji je govorio na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu. Ta činjenica nije samo odraz dobrih odnosa naših zemalja već i dodatni korak u njihovom daljem osnaživanju. Govor predsednika Vučića ostavio je izuzetan utisak kako na same učesnike samita, tako i na javnost u Izraelu. On je iskoristio priliku da naglasi naše istorijske veze, ali i lični doprinos prijateljstvu, kao što je postavljanje zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva uoči obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Aušvica. Pomenuo je i izuzetno važan Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, koji je nedavno usvojen.

Zabrinuti smo zbog „Zagrljaja sudbine“ i prekrajanja istorije

Nedavno je u Njujorku prikazan film hrvatskog reditelja Jakova Sedlara „Zagrljaj sudbine“. Kako vi gledate na to, pogotovo kada se uzme u obzir da je tu prikazano kako su Srbi progonili Jevreje tokom Drugog svetskog rata?

- Kao i Svetski jevrejski kongres, iskazali smo zabrinutost zbog sadržaja pomenutog filma, koji propagira istorijski revizionizam i prekrajanje istorije. Tako opasni fenomeni zaslužuju nedvosmislenu osudu.

Srbija je navela da će uskoro otvoriti diplomatsku misiju i ekonomsku kancelariju u Jerusalimu. Očekujete li da će jednog dana Srbija premestiti i svoju ambasadu u Jerusalim kao i SAD?
- Izrael od dobrih prijatelja očekuje da priznaju Jerusalim kao prestonicu naše zemlje i premeste svoje ambasade u taj grad. Čestitamo predsedniku Srbije na najavi skorog otvaranja zvanične kancelarije Srbije u Jerusalimu. Verujemo da će ona, uz predstavništvo Privredne komore, podstaći dalju ekonomsku saradnju i produbiti odnose Srbije i Izraela. Nadamo se da će i druge zemlje slediti korak koji je Srbija preduzela. Povodom ove najave, predsedniku Vučiću čestitke su uputili predsednik Izraela Ruven Rivlin i ministar spoljnih poslova Izrael Kac, ističući da je takav potez još jedan pokazatelj snažnih i dubokih veza između naših zemalja i naroda.
Odnedavno većina članica UN priznaje Kosovo, a Izrael od početka nije priznavao nezavisnost Kosova. Koji je vaš stav po tom pitanju i kako Izrael može da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine?
- Izrael ne priznaje Kosovo. Naravno, mi u Izraelu dobro razumemo kako je živeti u permanentnom konfliktu, kao i potrebu da se pronađe rešenje, ali i bolne kompromise koje strane treba da naprave. Jedan od naših interesa jeste da vidimo miran i prosperitetan Balkan i verujemo da bi izraelske investicije mogle doprineti ekonomskom napretku regiona.
Gde bi saradnja Srbije i Izraela mogla dodatno da se poboljša, predsednik Vučić je nedavno naveo da će Srbija kupiti oružje od Izraela?
- Volela bih da je više poseta kako izraelskih zvaničnika Srbiji, tako i obratno. Nadam se da će ih biti više. Smatram i da je i osim porasta trgovinske razmene, koja je prošle godine iznosila 84 miliona dolara i time ostvarila godišnji rast od 16 odsto, pred nama još posla i još neiskorišćenog potencijala. Jedna od važnih stvari koje još nisu realizovane jeste osnivanje mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.



Komentari (1)

istorija

09.03.2020 10:29

Kad je u pitanju Drugi svjetski rat ni Srbija se ne može pohvaliti odnosom prema Jevrejima.Izgleda da u Srbiji hoće da zaborave da se Nedić popohvalio Hitleru da je jevrejsko pitsanje u Srbiji riješeno.a dobro se zna kako je rješeno.Ponavljam,Srbi žele da zaborave taj dio svoje istorije ,međutim još uvijek ima onih koji će ga na njega podsjećati.