patrijarh Irinej
Alo! Marko Đoković
patrijarh Irinej

Alo! Marko Đoković

patrijarh Irinej, Foto: Alo! Marko Đoković

- Svaki put, a gotovo uvek je to usred predizborne kampanje, kada Vučiću treba da popravi rejting, a po nalogu marketinških stručnjaka, on s terase Predsedništva poziva patrijarha upomoć, a ovaj se brže-bolje stvori na Andrićevom vencu - započeo je Đorđević svoju kolumnu naslovljenu „Patrijarh i Vučić kao Paja i Jare“ i nastavio da vređa patrijarha:

- Patrijarh Irinej očigledno ne vidi ili svesno žmuri na činjenicu da je svaki od vladika, sveštenika ili monaha koji su se usprotivili neviđenom Vučićevom planu o razgraničenju i podeli, a golim okom vidljivoj izdaji, bio od strane režimskih medija čerečen, satanizovan i oklevetan. Primeri mitropolita Amfilohija, vladika Teodosija, Grigorija, Maksima, Irineja Dobrijevića ili Atanasija, kao i igumana Save Janjića, to dokazuju.

Najagresivniji u ovim napadima je Nikola Selaković, Vučićeva desna ruka, koji je ujedno i vođa neformalne grupe koja upravlja SPC, a koju osim njega čine još patrijarhov vikarni vladika i svemoćni lični sekretar Njegove svetosti. Ne postoje primeri u modernoj istoriji SPC da se jedna stranačko-interesna grupacija tako brutalno mešala u unutrašnje stvari jedne od najvažnijih institucija srpskog naroda - napisao je Đorđević, osvrćući se potom na Obradovićev štrajk i obeležavanje Vaskrsa u vreme pandemije.

- Patrijarh ne vidi da dvojica poslanika, stvarno verujuća čoveka, roditelja višedetnih porodica, deset dana štrajkuju glađu i traže njegovo posredovanje u cilju smirivanja napetosti u društvu. Umesto toga, on se ruga tom činu i vređa Boška Obradovića, čoveka koji je zbog bliskosti Crkvi upravo od neprijatelja Crkve etiketiran kao fašista, ljotićevac i kleronacionalista. I pored odluke Sinoda da uz poštovanje mera zaštite crkve za Vaskrs budu otvorene, on u telefonskom razgovoru s Vučićem menja tu odluku, iako na to nema pravo, i ostavlja na cedilu svog najvernijeg i jednog od najuticajnijih episkopa, Irineja Bačkog, koji i pored zabrane hrabro poziva narod i održava liturgije za Vaskrs. Prvi put u istoriji su hramovi SPC na najradosniji hrišćanski praznik odlukom Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja bile zatvorene za verni narod - naveo je Đorđević, da bi na kraju „ekskluzivno“ otkrio zbog čega u stvari patrijarh „radi za Vučića“.

- Često se čuje da iza ovakve podrške Njegove svetosti Vučiću stoji obećani novac za završetak Hrama Svetog Save. Naravno da je istorijski važno da se taj hram završi, ali ako je cena pokušaj da se SPC pretvori u partijsku crkvu Srpske napredne stranke s patrijarhom Irinejom na čelu, onda je ta cena previsoka i niko častan ne bi trebalo da je plati. Svi mi, verujući ljudi, deo smo Crkve i podjednako kao i patrijarh snosimo odgovornost za istorijski trenutak u kojem se kao narod i država nalazimo - završio je on.

Željko Injac

PrintscreenYoutube

Željko Injac, Foto: PrintscreenYoutube

Injac: Glumi rusofila, a podržava NATO vladike

Verski analitičar Željko Injac za „Alo!“ naglašava da uloga Crkve nije da izigrava opoziciju vlasti, kako su to zamislili Mlađan Đorđević i sadašnja opozicija.

- Ne može se voditi patriotska i proruska politika, kako je to namislio Mlađan, a podržavati Grigorije, Maksim i Dobrijević, koji vode otvorenu pronatovsku politiku, pa još uz njih i pobunjene profesore PBF-a, koji su zakačeni za Soroševe fondove. Odnos patrijarha i države nije bio ni bolji ni gori ni za vreme Tadića, a Irinej je i tada bio patrijarh. Slične ovima zamerkama imala je opozicija 1990. kada je optuživala patrijarha Pavla da je crveni patrijarh jer je u dobrim odnosima sa Miloševićem, odnosno sa državom. Nije uloga Crkve da izigrava opoziciju vlasti, Crkva nije samo još jedna stranka u Srbiji, nego nacionalna institucija koja postoji 800 godina i koja je postojala kada nije bilo države Srbije, a kamoli nekih stranaka - zaključio je Injac.

Komentari (8)

penzioner

23.05.2020 07:38

Nažalost imam utisak da je sam kriv što je uopšte neko to povezao tako. Zašto nikad niko tako nešto nije ni pomislio kad je Patrijah Pavle bio živ. Zato što je bio čovek koji nije dozvoljavao da njime manipulišu već je uvek bio čist i pravedan i bez upuštanje u politiku

helo

23.05.2020 08:07

Ovi djilasovci stvarno nemaju pameti, to je bezmozno, i bezbozno...

makiso

23.05.2020 08:11

Kakav je to bolesnik taj djilasov kum, ili sta vec...

Miloš

23.05.2020 08:55

Predsednik i patrijarh se dobro razumeju i izvanredno saradjuju u interesu srpskog naroda i države Srbije.

Dejan

23.05.2020 08:55

Velika sramota od strane Đilasa i Đorđević što na veoma prostački način su napali Gospodina Irineja.

Jela Kv

23.05.2020 08:59

Sramno je šta čine

Aco

23.05.2020 09:04

Napadajući crkvu neće dobiti popularnost. Opozicija u Srbiji nikako da shvati da treba da ponudi smislen program a ne demagogiju mržnje. Uostalom SNS i uživa toliku podršku iz razloga što je pokrenula i realizuje sve što su bivše vlasti samo obećavale.

Damir

23.05.2020 09:24

Opozicija je potpuno poludela jer vidi da je gradjani uopšte ne podržavaju i sada im je svako kriv zbog toga.