Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Ovaj tekst je zasnovan na pogrešnim informacijama i zaključcima.

Portal Raskrinkavanje.ba objavio je analizu okolnosti pod kojima je nastala serija sličlnih tekstova, a koju je objavio portal Raskrikavanje.rs.

Naime, analiza portala se bavi člankom “Telegrafa” koji tvrdi da je 25. avgust 2020. dan odluke koji će „razrešiti kosovski čvor“, da će Donald Trump “podelom Kosova ostvariti veliku spoljnopolitičku pobedu”, te da će posetiti Srbiju. Sve ove tvrdnje demantovala je ambasada SAD u Srbiji.

Trampu su na naslovnoj strani ovOg lista imputirane reči koje on nije izgovorio:

„OVO JE DAN ODLUKE

TRAMP: ROK ZA PODELU KOSOVA 25.08.2020.

POSLE TOGA DOLAZIM U SRBIJU“

Novinarka Srpskog telegrafa, međutim, u tekstu ređa tvrdnje bez pozivanja na bilo kakav izvor, pa tako svojim rečima obaveštava čitaoce da je ovaj datum „krajnji rok za stavljanje tačke na kosovski čvor.(...)

Ambasada SAD u Srbiji demantuje tvrdnje ovog prorežimskog tabloida. „Nema nikakvog roka, ali je dijalog stopiran što situaciju čini manje stabilnom i predvidivom. Kako je pomenuto u saopštenju Kvinte, status kvo sprečava napredak Kosova i put Srbije ka EU“, kažu iz Ambasade i dodaju da im nije poznato da Tramp planira da dođe u Srbiju u avgustu 2020. godine.

Nakon toga je 28. avgusta “Informer” nastavio priču:

VAŠINGTONU SE ŽURI DA ŠTO PRE REŠI NAJVEĆI PROBLEM NA BALKANU! Dačić: Tramp pre kraja 2020. rešava Kosovo!

Predsednik SAD Donald Tramp učiniće sve da tokom sledeće godine reši 'kosovsku krizu', jer mu što pre treba 'veliki spoljnopolitički uspeh' koji bi iskoristio u kampanji za predsedničke izbore! Tramp je, tvrde obavešteni, bliskim saradnicima već izdao direktivu da u prvoj polovini naredne godine nađu kompromisno rešenje za Kosovo pošto se izbori u SAD održavaju početkom novembra 2020.

Informer je ovaj zaključak doneo na osnovu dve izjave. Prvu je dao Vladislav Jovanović, koji je bio ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije od 1995 do 2000 godine, a drugu aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić:

Pozitivni rezultat "Pojavljuje se realna potreba kod Amerike da do novih izbora proizvede neki veliki spoljnopolitički uspeh. To može da bude uspeh kod nas, kod Koreje ili, na primer, u Iranu"

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije Ova saznanja potvrdio je juče šef diplomatije Ivica Dačić, koji za Informer ocenjuje da bi 'Trampova ofanziva' mogla da bude velika šansa za Srbiju.

Kao i u članku koji je analizirao portal “Raskrikavanje”, nikakvi dokazi nisu ponuđeni za bilo koju od ovih tvrdnji koje su prethodno demantovane od strane američke ambasade u Srbiji.

 

Komentari (2)

Goran

28.08.2019 12:39

Kako se radi takav je i rejting. Treba raditi na biračima koji se ne izjašnjavaju.

Dugopamtilo

28.08.2019 20:38

Nista jednostavnije. Neka rasformira vojnu bazu, zbog koje je i okupirano Kosovo, a mi cemo sa siptarima naci neko resenje.