Sergej Šojgu
Tanjug/AP
Sergej Šojgu

Tanjug/AP

Sergej Šojgu, Foto: Tanjug/AP

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu mogao bi da poseti Srbiju do kraja godine, najavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, precizirajući da je njegov ruski kolega prihvatio poziv da poseti Srbiju i da će se to dogoditi do kraja godine, ali da datum još nije određen.

U intervjuu za Tass, Vulin za Šojgua kaže da je veliki prijatelj Srbije i njegov lični prijatelj.

- On je profesionalac i odličan je u upravljanju Ministarstvom. Poznaje vojnu nauku i svestan je šta se dešava u vojsci. Razgovori sa njim su uvek suštinski, on uvek ulazi u pitanja i rešava ih - rekao je Vulin.

Govoreći o NATO alijansi, Vulin je rekao da Srbija neće postati njena članica sve dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije.

- Srbija je neutralna država i to će i ostati. Sve dok je Aleksandar Vučić predsednik i dok sam ja ministar odbrane naša država neće postati članica NATO. Ne možemo i ne smemo da zaboravimo NATO agresiju. Ne možemo da budemo sigurni da ćemo biti nezavisni ako postanemo član nekog vojnog bloka - precizan je Vulin.

Prema njegovim rečima, ukoliko je NATO protiv nekoga, to ne znači da da smo i mi protiv tog nekog.

- Ne želim da budem uključen u druge konflikte i sukobe - rekao je srpski ministar odbrane, uz oceno da ekspanzionističke ambicije Albanije ugrožavaju mir i stabilnost na Balkanu, kao i da najveću pretnju na Balkanu trenutno predstavlja stvaranje "velike Albanije" i njen pokušaj da stekne uporište na teritorijama drugih država, počevši od Crne Gore, Severne Makedonije, teritorije Kosova i Metohije i dela centralne Srbije.

UZAVRELA ATMOSFERA U RUSIJI Putin od ponedeljka zaseda sa vojnim vrhom!

Prema njegovim rečima, nakon što Severna Makedonija pristupi NATO, svi Albanci će živeti u jednoj političkoj zoni bezbednosti.

Podsetio je da je albanski premijer Edi Rama izrazio želju da izbriše granice između zemalja u kojima žive Albanci.

- Oni žive u četiri države i to je alarmantno. Štaviše, EU i NATO zatvaraju oči na formiranje velike Albanije - rekao je Vulin.
Ako bi, kako je kazao, neko želeo da reši albansko nacionalno pitanje na Balkanu, trebalo bi da izgladi i srpsko nacionalno pitanje.

- Ne možemo davati Albancima nešto bez davanja istog Srbima. Zato koristim ovu priliku da upozorim ceo svet: Ne igrajte se vatrom! Ne stvarajte "veliku Albaniju" na srpskom tlu - istakao je Vulin.

 

Vulin je rekao i da Beograd neće da učestvuje u antiruskoj histeriji niti da se pridružiti antiruskim sankcijama, kao što je Podgorica to učinila.

- Želim da vas podsetim da postoji veliki broj zemalja koje su se predstavljale kao veliki prijatelji Rusije, na primer, Crna Gora, ali su dugoročno uveli sankcije protiv Rusije - rekao je Vulin i dodao: "Mi nikada to nećemo učiniti".

Vulin poručio Šojguu: Srbija nikada neće uvesti SANKCIJE RUSIJI!

Vučić je, kazao je, jedini državnik u Evropi koji otvoreno govori da mi nikada nećemo učestvovati u antiruskoj histeriji i nikada nećemo uvesti bilo kakve sankcije Rusiji.

- A naš izbor se mora poštovati - kazao je Vulin i dodao da nam je, kako je rekao, gorko i bolno da čujemo neke intelektualce u Rusiji koji govore da nismo pouzdan prijatelj Rusiji, da ćemo se pridružiti NATO-u.

Srpski ministar odbrane je naveo da se Rusija ne odnosi prema Srbiji sa pozicije supersile i da su biletarlani odnosi izgrađeni na međusobnom poštovanju i iskrenosti.

- Odnos izmedu (srpskog) predsednika (Aleksanadara) Vučića i (ruskog) predsednika (Vladimira) Putina je prijateljski, Putin je veoma poštovan u Srbiji - rekao je Vulin.
Podsetio je da su Srbi pozdravili ruskog predsednika u Beogradu tokom posete Srbiji u januaru i naglasio da se takav doček nije mogao biti namešten.

- Naša saradnja se razvija u svim sferama", rekao je Vulin i dodao da ekonomska saradnja napreduje najbrže, ali da je i vojno-tehnička saradnja veoma razvijena.

- Mi, kao što je Vučić rekao, gledamo na budućnost sa optimizmom. Mi nismo bend koji peva tužne pesme. Rusija je za nas zemlja od koje mnogo očekujemo od ekonomije i diplomatije, zemlja od koje možemo puno da naučimo - zaključio je ministar Vulin.