Odbrana slobode
Tanjug
Odbrana slobode

Tanjug

Odbrana slobode, Foto: Tanjug

- Srbija može da bude sigurna da njenu slobodu i način života ima ko da brani i čuva. Ovakav prikaz ne može da se pripremi za nekoliko dana ili nedelja, prikazana je Vojska koja je počela da jača 2012, kada je njen ministar postao Aleksandar Vučić. Vojnici znaju da dokaz snage vojske nije samo u onome što ste pokazali već u načinu na koji je sve organizovano i pripremljeno. Svako sredstvo je moralo da bude ispravno, svaki vojnik obučen, svaki vazduhoplov ispravan i u resursu. Kao jedan od ljudi odgovornih za prikaz, osećao sam teret velike odgovornosti dok smo pripremali prikaz i strepeli da li će vreme pokvariti nalete avijacije, ali i ponos i radost kada je sve dobro prošlo. Olakšanje ću osetiti tek kada stignu izveštaji da su svi učesnici i tehnika dobro i sigurno stigli u svoje kasarne.

Parada je izazvala brojne reakcije naših komšija. Da li ste to očekivali?

- Znao sam da će svi pažljivo pratiti i tražiti grešku i da će biti mnogo nezadovoljnih što greške nema. „Odbrana slobode“ je poruka i prijateljima i neprijateljima, svako neka izabere koju će poruku primiti, izbor nije na Srbiji.

HAOS U CENTRU BEOGRADA! Napoznati muškarac sa štakama nasrnuo na pristalice POKS-a, vikao "Fašisti! Živeo Tito", pa umalo dobio BATINE! (FOTO)

Odbrana slobode

Tanjug

Odbrana slobode, Foto: Tanjug

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane vojske Kosova.

- Hrvatska retko propušta priliku da pokaže koliko joj je stalo do „braće po oružju“, kako njihova predsednica zove Albance. Hrvatska ima pravo da na svojoj teritoriji vežba sa svojim saveznicima i mi u tome ne vidimo nikakav problem ili pretnju, ali pozivanje paravojne formacije takozvane vojske Kosova nije prijateljski gest, pre je to potez duboko protivan međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244, ali i dobrosusedskim odnosima. Žao mi je što se kod Hrvata bratstvo dokazuje samo borbom protiv Srba i nadam se da će jednom Hrvati i Albanci naći nešto osim ratova i ubijanja Srba što može da ih povezuje.

Aleksandar Vulin

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Američki ambasador Kajl Skot je ocenio da je „sramota da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi“. Da li je sramota da Vladimir Lazarević predvodi „Besmrtni puk” u Nišu?

- Ambasador Skot odlično govori naš jezik, ali izgleda nije savladao značenje reči „sramota“. Da jeste, znao bi da je velika sramota da Srbima drži moralne pridike u Nišu, gradu u kojem je NATO avijacija ubijala civile i među njima Ljiljanu Spasić, trudnicu u osmom mesecu. Za njenu smrt i smrt sve naše dece niko nije odgovarao i to je najveća sramota.

OTKUCAO BRAĆU ĐUKANOVIĆ Pre ću dati glavu nego otići u zatvor: Mandić otkrio šta je rekao Vučiću i Dodiku i ko je kriv za aferu "Državni udar"

Bedžet Pacoli ocenio je da je ova parada dokaz da je u Srbiji i dalje prisutan mentalitet Slobodana Miloševića i poruka da Srbija ostaje pretnja regionalnoj stabilnosti. Kako to komentarišete?

- O velikoj Albaniji ćute i EU, i Crna Gora, i Severna Makedonija i zato svaki dokaz snage Srbije kod Šiptara izaziva bes i strah. Pokušaji formiranja paravojske na Kosovu, kao i rad na stvaranju velike Albanije, najveći su izazov za mir na celom Balkanu posle Drugog svetskog rata. Srbija koju vodi Aleksandar Vučić, koju je učinio ekonomski, diplomatski i vojnički jakom, jedini je čuvar mira na Balkanu. Vučić vodi doslednu i upornu politiku mira prema svim narodima koji na Balkanu žive, žao mi je što ima tako malo iskrenih sagovornika.