Jugoslavija
Shutterstock
Jugoslavija

Shutterstock

Jugoslavija, Foto: Shutterstock

Zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije bila su od najvećeg interesa za CIA na šta upućuje od nedavno dostupna arhiva koja sadrži brojna dokumenata koja se odnose na bližu i dalju istoriju regiona.

Samo od materijala u kojima se obrađuju Tito i njegov režim mogla bi se sastaviti solidna istorijska građa. U dokumentima se nalazi sve, od procena vojnih snaga neposredno posle rata pa nadalje, preko ulaženja u procene koliko je zaista jaka Titova vlast, odnosno ima li mogućnosti da on padne.

Ide se često i u detalje, analiziraju se jugoslovenski mediji, prati se svaka svađa u partijskom vrhu. Iz dokumenata se vidi i na koji je način Tito vodio svoju politiku, vrlo pragmatično i bez puno skrupula.

Pročitajte još:

Posebno je praćen bio Rankovićev pad, likvidacija Hebranga i Žujovića, javni obračuni i revizionizam vodećih Titovih špijuna nakon njegove smrti. S diplomatima kalibra Henrija Kisindžera razgovarao bi u rukavicama, a svojim arapskim prijateljima razgovor prezentirao kao proarapsko predavanje američkom diplomati.

S Kastrom, prema CIA-inim dokumentima, nije bio u naročito dobrim odnosima, pogotovo mu je zamerao mešanje u sukobe u Angoli koju je držao važnom u kontekstu nesvrstanosti. Brojni su i dokumenti koji se odnose na tok i period nakon raspada Jugoslavije.

Analitičari CIA imali su vrlo detaljne informacije o tome šta se događa i kakva je uloga političara, a Slobodana Miloševića su definisali kao “glavni remetilacki faktor i najopasnijeg činioca u već krhkoj federaciji”.

Vidljivo je da se pratilo i sve što govori Franjo Tuđman, kakva su kretanja na terenu, mogućnosti ishoda sukoba, uz vrlo brzu reakciju u procenama. Navodi se kako je Milošević gledao na krajiške Srbe ili kako je Tuđman čekao trenutak u kojem može biti siguran da Hrvatsku neće pogoditi sankcije ako napadne tadašnje sektore Sever i Jug.

Američka agencija je pratila i emigrantske aktivnosti. Od prvog dana stupanja na američko tlo imali su sve informacije o Andriji Artukoviću, pratili aktivnosti Ante Pavelića od početaka njegove emigracije u Argentini, s kim srađuje, kakvi su mu planovi.