"Do kraja godine prosečna plata u Srbiji biće 570 evra"
alo.rs
Siniša Mali
Foto: Alo / V. Marković

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da smo i u godini krize uspeli da se izborimo na pravi način - i za zdravlje građana i za spas ekonomije.

On je podsetio da smo za četiri meseca napravili dve kovid bolnice, što se nikad nije dešavalo.

"U prvi dan Nove godine ulazimo sa Balkanskim tokom, gas je pušten. To je primer jedne nove Srbije", ocenio je on.

Državna pomoć

Mali je kazao da je država isplatila sve obaveze tokom 2020. godine. On je naveo i brojne vrste pomoći koje je država sprovela tokom godine za nama - 100 evra, isplata minimalaca, jednokratne pomoći...

"Šest milijardi evra smo izdvojili za pomoć privredi", precizirao je ministar.

Komercijalna banka

Srbija je od dela novca koji je NLB uplatio u budžet za kupovinu Komercijalne banke prevremeno vratila stari azerbejdžanski dug koji je prethodna vlast uzela po kamatnoj stopi od četiri odsto, kaže ministar Mali i ističe da je tako ostvarena ušteda od 25,9 miliona evra.

Mali je rekao da novac od prodaje Komercijalne banke nismo "bacili" u potrošnju već je deo tog novca, skoro 173 miliona evra, iskorišćen za vraćanje starog azerbejdžanskog kredita.

"Tako smo prevremeno vratili taj kredit i uštedeli 25,9 miliona evra koje bismo platili samo za kamatu", kaže Mali.

Naveo je da je NLB uplatio u budžet za kupovinu Komericjalne banke 395 miliona evra.

"To pokazuje da investitori veruju u našu zemlju jer smo održali živom ekonomiju tokom 2020. godine", rekao je.

Javni dug

On je naglasio da vlast radi odgovorno kako bi se smanjio javni dug i kreditno opterećenje i kako bi budućim generacijama ostavila "čistu kasu".

"Držimo javni dug na 56,8 odsto BDP - a na nivou budžeta i 57,8 odsto na nivou opšte države", rekao je Mali i naveo da i pored šest milijardi pomoći države privredi i građanima u 2020. godini držimo nivo javnog duga ispod 60 odsto.

Kazao je da je najgore iza nas i izrazio nadu da će vakcinacija stabilizovati situaciju izazvanu aktuelnom pandemijom. Naveo je da će ova godina biti malo lakša nego prethodna, da su javne finansije stabilne, a da je izgrađeno poverenje i prema građanima i prema investitorima.

Podsetio je i na povećanje plata i penzija koje je najavljeno od Nove godine. Prema njegovim rečima, do polovine godine očekuje se stabilizacija zdravstvenog sektora.

Do kraja godine prosečna plata u Srbiji, naglasio je, biće 570 evra, a u Beogradu i veća, dok je cilj za 2025. godinu da prosečna plata iznosi čak 900 evra.

Investicije

Naglasio je da je važno i to što je u budžetu za 2021. godinu obezbeđeno više od 300 milijardi dinara za investicije.

Upitan o gasovodu Balkanski tok, koji je juče otvorio predsednik Aleksandar Vučić, Mali kaže da je to streški veoma važan projekat jer, dodaje, ne možete da razvijate ekonomiju ako nemate energetsku bezbednost i sigurnost.

"Značajno smanjujemo cenu gasa na taj način i za građane i za privredu. Imamo mogućnost da dobijemo novac od tranzitne takse", naveo je Mali.

Srbija je, kaže, 2020. godinu, kada je najveća ekonomska kriza zahvatila globalnu ekonomiju, završava sa najboljim rezulatom u Evropi. Naveo je da je optimista u pogledu stope rasta i da očekuje da ona bude šest odsto u 2021. godini što je najveća stopa rasta u Evropi.

Veliki "bum" očekuje i kada je reč o novim fabrikama u Srbiji, kao i da se polovinom ove godine stabilizuje globalna zdravstvena situacije.

"Ponosan sam na rezultate koje smo u ostvarili u korona krizi. Idemo dalje, borimo se svaki dan za Srbiju", kaže Mali.

Dinari, novac, pare

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Govoreći o investiranju kompanije Tojo tajers u našu zemlji, rekao je da je Srbija pokazala da je stabilna i da smo ozbiljni kada je u pitanju ispunjavanje obaveza prema investitorima.

"To je ono što investitori vole, oni vole sigurnost", tvrdi Mali.

On je istakao i da smo "dominantna ekonomija u regionu".

"Gradimo, investiramo, doniramo novac... To mnogima smeta, ali ja sam ponosan na to. Možemo da podržimo zajednice Srba u celom svetu", ocenio je ministar.

Sporazum sa DFC

Sporazum za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u vrednosti oko 1,1 milijardu dolara, biće potpisan do kraja januara sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), rekao je ministar finansija, prenosi Tanjug.

Ističe da je imao sastanak sa direktorom DFC-ove kancelarije u Beogradu, Džonom Jovanovićem, sa kojim je potvrdio plan o potpisivanju sporazuma.

"Jedan deo sporazuma se odnosi na direktne kredite i pomoć koju će DFC davati malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, a drugi deo pomoći će ići preko komercijalnih banaka. Očekujem da će oni završiti te pregovore tokom prvog kvartala i da će u drugom kvartalu taj sporazum da zaživi, a novac iz DFC da krene ka našim preduzećima", objasnio je Mali.

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, dodaje ministar, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju, a pored toga to je, podseća, konkretan rezultat sporazuma u Vašingtonu.

"Takođe, to je još jedan veliki podstrek za dalji razvoj naše ekonomije, to je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća", rekao je Mali.

Ističe i da se garantna šema DFC-a, na neki način, naslanja na garantnu šemu od dve milijarde evra koju je tokom 2020. godine država plasirala privredi kao deo paketa pomoći.

"Mi smo tu plasirali već oko milijardu i po evra novca i produžili smo važenje te garantne šeme u parlamentu za još šest meseci i to su veoma povoljni krediti za koje garantuje država", dodao je on.

Kaže da su time banke i ohrabrene da daju kredite po niskim kamatnim stopama.

Pročitajte još: