Aleksandar Vučić
Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

* Makron će boraviti dva dana u Beogradu

* Prvi francuski predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju

* Svečani doček ispred Palate "Srbija"

 

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posete biti potpisano oko 20 različitih sporazuma.

Emanuel Makron

Tanjug

Emanuel Makron, Foto: Tanjug

"Moj tim, u saradnji sa njegovim timom, već razmenjuje informacije, sagledavamo kako šta i na koji način možemo u budućnosti da rešavamo", rekao je ranije danas Vučić.

Makron je prvi francuski predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju, posle Žaka Širaka, koji se u našoj zemlji zadržao jedan dan.

"Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

"To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera u Evropi, kome pripada budućnost", istakao je predsednik.

On je dodao da Makronova uloga u Evropi raste, da je reč o o marljivom, energicnom čoveku, ali ne uvek lakom za razgovor.

"A, ko je od nas lak? On dolazi iz mnogo veće i razvijenije zemlje nego što smo mi. Za nas je to velika čast", dodao je predsednik Srbije.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Makron je u Srbiju trebalo da dođe krajem prošle godine, ali je poseta otkazana zbog unutrašnjih problema u Francuskoj.

Makron bi na razgovor sa Vučićem mogao da dođe iz Moskve, gde će ga prethodno ugostiti Vladimir Putin.

Emanuel Makron, Vladimir Putin

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Prvog dana posete Makron će, kako se navodi, na Aerodromu "Nikola Tesla" otkriti ploču kojom će biti obeležen proces modernizacije aerodroma koji je preuzela francuska kompanija "Vansi".

Zatim će mu biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", potom sledi tet-a-tet razgovor sa Vučićem, pa konferencija za medije.

Biće održan i sastanak dve delegacije, a Makron će posetiti i Novo groblje, spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se očekuje da veliki broj građana dođe da pozdravi Makrona.

Pročitajte i:

Uveče će predsednik Vučić prirediti večeru u čast svog gosta.

Drugog dana, Makron će obići Beograd, a sa predsednikom Srbije će razgovarati sa mladima iz regionalnog omladinskog centra.

Sastaće se i sa nekoliko istaknutih umetnika.