Vesić sa Ružicom i Zoranom
Privatna arhiva
Vesić sa Ružicom i Zoranom

Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Dragoljub Marković, kum bivšeg premijera Zorana Đinđića i jedan od šest nosilaca kovčega na njegovoj sahrani, kaže da 16 godina od ubistva oseća beskrajnu tugu zbog gubitka prijatelja.

PROČITAJ JOŠ:

Iako je važio za vladara iz senke i jednog od najmoćnijih ljudi u Srbiji početkom dvehiljaditih, Marković navodi da je pet godina posle ubistva Đinđića prodao firmu i povukao se iz javnog života. Nije u kontaktu s porodicom Đinđić, niti sa ondašnjim zajedničkim prijateljima i političarima.

Život na planini

Živi na planini bez televizije i interneta, ali tvrdi da je danas drastično bolje nego u Đinđićevo doba.

Zoran Đinđić

E-Stock

Zoran Đinđić, Foto: E-Stock

- Potpuno sam se povukao iz javnog života i nebitno je da li ću ja ići na pomen Zoranu. Privatno, beskrajno sam tužan zbog gubitka Zorana. Možda je ta tuga sve jača. Sa Zoranovom porodicom nisam u kontaktu. Život nas je odveo na različite strane. Nemam kontakt ni sa kim od ondašnjih prijatelja, političara - priča Marković i objašnjava da je pre 11 godina prodao svoje preduzeće „Krmivo produkt“.

PREPORUČUJEMO:

- Sada najviše vremena provodim na jednoj srpskoj planini, gde sam sagradio šumsku kuću. Ne gledam televiziju i nemam internet. Ali nije dobro imati višak slobodnog vremena jer znate kako kažu, besposlen pop i jariće krsti. Bavim se fotografisanjem divljih životinja i uzgojem konja.

Treba više da radimo

Uprkos tome, tvrdi da se u Srbiji bolje živi.

Zoran Đinđić

Printscreen

Zoran Đinđić, Foto: Printscreen

- Ima dosta onih koji govore da se nikada lošije nije živelo. Ako bih rekao da se danas lošije živi nego devedesetih ili u prvih 10 godina posle 2000, rekli bi da nešto nije u redu sa mnom. Koliko god da se sada teško živi, realno je drastično bolje nego ranije. Možemo da kupimo stan ili letujemo na kredit, kupimo auto na lizing. A standard kao u Sloveniji ili Mađarskoj niko nam ne može obezbediti, osim nas samih. Potrebno je da mi još više radimo.

Problemi

TEŠKO BREME POSLE RATOVA

Marković tvrdi da mnogi parametri ukazuju da u Srbiji stvari idu nabolje.

- Zoranovo vreme imalo je teško breme posle ratova, bilo je potpuno nesređeno društvo. Neko govori da je problem odliv radne snage, ali to je odavno sudbina Hrvatske i migracije su u ovo vreme potpuno prirodna stvar. Nije postojao katastar, a sada je baza katastra dostupna elektronski, porez se sada plaća, što pre 16 godina nije bio slučaj, plate su bile 100 evra, sada su gotovo petostruko veće... Stvari, dakle, idu nabolje.