Najviše će se  birati u Nemačkoj
Oliver Bunić
Najviše će se  birati u Nemačkoj

Oliver Bunić

Najviše će se birati u Nemačkoj, Foto: Oliver Bunić

Raspoloživi podaci, koje prenose „Frankfurtske vesti“ pokazuju i da je blizu 800.000 naših sunarodnika koji mogu da biraju vlast u matici, a širom planete biće otvoreno 37 biračkih mesta. Toliko će ih imati samo jedna opština u Beogradu, što jasno ukazuje na disproporcionalnost u masovnosti sa simboličnim glasanjem dijaspore.

Najviše prijavljenih je u evropskim zemljama - Nemačkoj, gde će se glasati na šest mesta, u Italiji na četiri, a u Švajcarskoj na tri. U SAD će biti tri glasačka punkta, a biračko mesto se ponovo otvara i u Kanadi, koja nije glasala na prošlim izborima zbog odziva koji nije dostigao neophodnih 100 glasača.

U Australiji, gde živi priličan broj srpskih državljana, i ovoga puta se neće glasati zbog malog odziva, a iznenađenje je i Austrija, u kojoj će i pored trocifrenog broja nastanjenih sunarodnika biti otvoreno samo biračko mesto u Beču.
Mada se pominje da je u rasejanju skoro četiri miliona naših sunarodnika, stručnjak za migracije Vladimir Grečić za „Vesti“ ukazuje da je onih koji su ili rođeni u Srbiji ili imaju njeno državljanstvo oko milion.

Grečić smatra da je problem da dijaspora ostvari svoje biračko pravo stečeno pre nešto više od decenije velika razuđenost mesta u kojima živi.

- Nažalost naši ljudi u inostranstvu ne mogu da glasaju pismom ili mejlom, već samo odlaskom na biračko mesto, pa je zato vrlo mali broj onih koji se odluče da glasaju - ukazuje Grečić.

Izbori u brojkama:

50 dana izborne kampanje je iza nas

20 izbornih lista u trci je za mesto u parlamentu

3.270 kandidata bori se za 250 mesta u Skupštini

Za 120 poslanika Skupštine Vojvodine „trčaće“ 15 lista

250 poslanika ima Narodna skupština

8.378 biračkih mesta biće otvoreno u nedelju 24. aprila

6.771.497 glasačkih listića biće štampano za predstojeće izbore

29 biračkih mesta u zatvorima

21 biračko mesto na Kosovu

7.000.095 birača upisano je u Jedinstveni birački spisak

140.000 mladih prvi put će moći da glasa 24. aprila

1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača akreditovano je za ove izbore