Demonstracije ispred parlamenta
Tanjug
Demonstracije ispred parlamenta

Tanjug

Demonstracije ispred parlamenta, Foto: Tanjug

Šta se dešava u Srbiji, vidjeli smo proteklih dana proteste i nasilje na ulicama Beograda?

- Sve me neodoljivo podsjeća na ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2015. i 2016. godine i u Sjevernoj Makedoniji 2017. godine kada su pojedini krugovi iz Moskve pokušali da sabotiraju ulazak Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO kao i sporazum o promjeni imena između Grčke i Makedonije. Već tri godine upozoravam da dio Crkve, dio Akademije, dio Univerziteta, dio vlasti i dio opozicije u sprezi sa dubokom državom nameću priču da Vučić nešto izdaje, prodaje ili predaje. Zdravlje građana i politička stabilnost su nešto što je neophodno svim građanima naše države bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Za svaku osudu je pokušaj rušenja pravnog poretka na ulici putem izazivanja sukoba, nasilja i haosa. To je nanijelo veliku štetu Srbiji i oslabilo njenu poziciju u svijetu.

Milovan Jovanović

Printscreen

Milovan Jovanović, Foto: Printscreen

Dijalog Beograda i Prištine je obnovljen poslije samita u Parizu. Da li je EU vratila pod kontrolu dijalog i da li će ona ubuduće voditi proces i imati glavnu riječ?

- SAD su svojim angažovanjem dovele do toga da je EU konačno postala mnogo agilnija što pokazuje direktno aktiviranje predsjednika Makrona i kancelarke Merkel u proces dijaloga. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana EU administracija nije u stanju da bilo šta znacajno uradi. Bez SAD ne može doći do dogovora i održivog rješenja između Beograda i Prištine. Evidentno je da postoji neslaganje između Trampove administracije sa EU, posebno sa Njemačkom, međutim treba imati u vidu da su SAD još uvijek najjača, najuticajnija i najmoćnija zemlja svijeta.

Preporučujemo i:

Da li je moguće doći do sporazuma ove godine?

- Očekujem da će do izbora u Americi, Trampova administracija učiniti sve da do sporazuma dođe. Vrijeme je pokazalo da je jedina uspješna politika međunarodne zajednice na Balkanu ona iza koje su čvrsto stajale SAD.

Da li bi sporazum značio izdaju KiM?

- Podsjećam, po ko zna koji put da je Slobodna Milošević u ratu sa NATO-om 1999 god.i kapitulacijom u Kumanovu definitivno izgubio Kosovo i Metohiju. To je surova istina koje se mi bojimo i sa kojom ne želimo da se suočimo. Veliku konfuziju kod svih građana Srbije stvorili su poslije 2000. godine Vojislav Koštunica i Boris Tadić koji su abolirali i amnestirali Miloševića za gubitak Kosova i Metohije. Tom bestidnom i pogubnom odlukom njih dvojica su sve građane Srbije dodatno gurnuli u živo blato u kome se kao društvo davimo evo već 30 godina. Dakle, Vučić pokušava da spase i povrati nešto što smo odavno izgubili u ratu sa NATO-om zbog sumanute ratne politike koju je 90-ih godina vodio Slobodan Milošević. Najteži i najvažniji zadatak cjelokupne političke karijere predsjednika Vučića je postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima što bi svima na ovom prostoru omogućilo mir, stabilnost, ekonomski i svaki drugi napredak. Nažalost,Vučić je u ovoj misiji potpuno sam, bez bilo čije pomoći i podrške, saplitan na svakom koraku.

Kako vidite rezultat nedavno odrzanih izbora u Hrvatskoj i šta očekujete od izbora u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori?

- Početkom prošle godine sam javno rekao da će poslije izbora u Hrvatskoj koji slijede Andrej Plenković ostati premijer i najjača politička figura u toj zemlji. Tada sam, takođe, rekao i da će Stevo Pendarovski sigurno postati novi predsjednik Sjeverne Makedonije i unaprijed mu javno čestitao. Što se tiče parlamentarnih izbora koji će se održati u srijedu u S.Makedoniji i u avgustu u Crnoj Gori nemam nikakvih dilema da će poslije izbora Zoran Zaev postati novi stari premijer Sjeverne Makedonije, a Duško Marković ostati premijer Crne Gore jer će DPS pobijediti na tim izborima i vrlo lako formirati vladu.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)