Aleksandar Vučić
EPA/Andrej Cukic
Aleksandar Vučić

EPA/Andrej Cukic

Aleksandar Vučić, Foto: EPA/Andrej Cukic

Vilson je na panelu u okviru 8. Beogradske NATO nedelje, koju organizuje CEAS, govorio o odnosima Srbije i SAD, ali i o dijalogu Beograda i Prištine, ocenivši da je budućnost Srbije blokirana bez dogovora sa Prištinom, ali i da je "budućnost Kosova još gora bez ovakvog dogovora".

On je ocenio da je taj dogovor može da otključa potencijal o budućnosti Srbije.

- U ovom trenutku, uprkos izazovima s kojima se suočavamo, vreme je da budemo hrabri i preuzmemo rizike. Moramo da razumemo da je budućnost Srbije blokirana bez dogovora i da koristi našeg partnerstva ne mogu da se u potpunosti realizuju bez toga. Budućnost Kosova je još gora bez ovakvog dogovora - rekao je Vilson.

Preporučujemo:

Ocenio je da je jedno od poslednjih velikih strateških pitanja u Evropi mesto koje u njoj ima Zapadni Balkan i naglasio da su Srbija i region deo Evrope i transatlanske zajednice.

- Predsednik Vučić i srpska vlada ulažu napore da rade sa SAD i razvijaju taj odnos. To je privuklo pozitivnu pažnju u Vašingtonu. Znam da ima mnogo ljudi u Vašingtonu koji to prepoznaju i žele da odgovore na to - rekao je Vilson.

On je naglasio da Srbija ima partnere i prijatelje u Vašingtonu, koji razumeju izazove s kojima se naša zemlja suočava i "iskreno žele da Srbija uspe".

Vilson tvrdi i da Rusija nije saveznik Srbije.

- Vidimo strategiju Rusije, koja želi da održi status kvo, koji podriva sposobnost Srbije da uđe u ozbiljne pregovore i unapredi odnose sa Prištinom, da ima uspešne pregovore. Možda čak vidimo i hibridni rat protiv vlade kako bi se obeshrabrila mogućnost postizanja bilo kakvog sporazuma - rekao je Vilson.

Pročitajte još: