Darko Tanasković
Printscreen/YouTube
Darko Tanasković

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Darko Tanasković, univerzitetski profesor u penziji, progovorio je o bezdušnim i zluradim reakcijama dela javnosti nakon odlaska patrijarha Irineja.

- Već je u prvim reakcijama, nekima krajnje neukusnim posle odlaska patrijarha Irineja, a i na nekim bezdušnim i zluradim komentarima pre njegovog zemnog dolaska, da su podele mržnje i ostrašćenosti kod nas takve da se ljudi prosto ne mogu uzdržati i da svoje ideološke projekcije neuzdržano i u ovakvim trenucima izlivaju u javnost i time trujući javnost - rekao je Tanasković.

Tanasković je rekao šta mu je pokojni patrijarh Irinej rekao u nekoliko navrata.

- To sam zapamtio i smatram da je to suština ovog spora u vezi sa njegovim odnosom prema vlasti, kako se to obično kaže. Rekao je: "Ja, u vezi sa Kosovom i Metohijom, moram zastupati stavove svetog arhijerejskog Sinoda, Sabora i naše crkve." Oni su jasni i to su bili njegovi stavovi. Oni su neodstupni i potpuno su jasni. Kaže: "Politika ide drugim putevima, ona imasvoja sredstva, ona radi na drugačiji način. Ima i druge odgovornosti na ovome svetu. Moja je želja da nikada ne dođe do potpunog raskola između crkve i države jer bi to bilo tragično, a to žele naši neprijatelji jer je pravoslavlje svuda na udaru." I u suštini, on se strašno plašio toga da na neka konkretna pitanja, a Kosovo i Metohija je pitanje svih pitanja, zaista se stavovi između crkve i države ne udalje na takav način koji bi onemogućio komunikaciju i gde bi zapravo došlo do velike tragedije. To upravo priželjkuju neprijatelji srpskog naroda i države Srbije i naših interesa. On je nastojao sve vreme, koliko ja razumem stvari, a nisam najpozvaniji za to, da ostvari istovremeno nešto što se može zvati kvadraturom kruga. Da dosledno zastupa stav o tome, da Kosovo ni pod kakvim uslovima ne može biti otuđeno od Srbije, kao kolevka srpstva i duhovnosti. I s druge strane, da se mora dati prostor životu, razgovoru i dijalogu, pa u krajnjoj liniji i politici - preneo je Tanasković reči pokojnog patrijarha.

Pročitajte još: