Darko Mladić
Marko Metlaš
Darko Mladić

Marko Metlaš

Darko Mladić, Foto: Marko Metlaš

Darko Mladić, sin generala Vojske Republike Srpske i haškog optuženika, u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!” otkriva kakvo je zdravstveno stanje njegovog oca, kao i šta mu je Ratko pričao o Srebrenici, o pomoći Srbije i o druženju Mladića i Karadžića u Sheveningenu.

Čim nam je Darko Mladić otvorio vrata njegovog porodičnog doma, prvo što sam zapazio bio je veliki zlatni prsten na njegovoj desnoj ruci.

Dobar dan, Darko, je l‘ to Ratkov prsten?

- Jeste, od njega se ne odvajam - odgovorio nam je Mladićev sin i razgovor je mogao da počne.

Samo što ste se vratili iz Haga. Kako je Ratko?

- Drži se, fantastično se bori. Ima volju da sve izdrži i ja sam fasciniran tom njegovom borbom. Želi da izdrži svo to mučenje i stradanje kroz koje sada prolazi u Hagu. S druge strane, zdravstveno stanje mu je sve lošije, telo popušta, objektivno, on se predugo nalazi u toj zoni visokog rizika, od decembra prošle godine na njemu je vidljivo konstantno slabljenje organizma.

Priča se da je skoro doživeo novi moždani udar?

- On je imao takozvani prolazni moždani udar u snu, to tvrde lekari, iako iz Tribunala to negiraju. To znači da mu je pritisak u snu naglo skočio i to je moglo da ga ubije.

Želi da ga sahrane pored ćerke 

Da li je Mladić izrazio želju gde bi da bude sahranjen?

- Moj otac je izrazio želju da bude sahranjen pored svoje ćerke i to nije ništa novo. To je njegova želja. To je, inače, naša porodična grobnica, gde je, nažalost, prva moja sestra sahranjena. Vidite, Ratko Mladić je na kraju svog života, ali mnogo je bitnije šta se tamo u tim dokumentima Haga napisalo protiv Srbije i srpskog naroda. Tamo je na sceni jedna ogromna manipulacija, koju i Srbija i Srpska moraju da spreče.

Koji je to moždani udar po redu?

- To je, faktički, treći moždani udar koji je Ratko preživeo u Hagu. Taj prolazni udar ako traje kratko, do pet minuta, posledice su minimalne, ovaj udar je kod mog oca, na sreću, trajao kraće, ali kada se uzme u obzir celokupno njegovo stanje, da je u tom trenutku došlo do pucanja krvnog suda, on ne bi preživeo.

Znači li to da je on u zoni rizika?

- On je u toj zoni već šest godina, otkako je u Hagu, ali i pre toga nije adekvatno lečen. Takvi bolesnici treba da budu izolovani od stresa, da odmaraju i slično. On je tamo pod konstantnim pritiskom i stresom. Vodili smo borbu da mu pet radnih dana smanjimo na četiri. Između ostalog, zato je i bila ona izjava Ratka Mladića da se zahvaljuje Haškom tribunalu jer je to bio uslov lekara da mu se smanje radni dani. Bez obzira na to što to njemu na osnovu zdravstvenog stanja i sleduje, on je morao tako nešto da izjavi.

Da li je tačna informacija da mu je desna strana skroz oduzeta?

- Desna strana mu je u velikom procentu oduzeta. Otežano hoda, desnom rukom ne može da se služi kako treba, slabije čuje na desno uho, desna strana lica mu ne radi kako treba.

Kakvo je stanje sa srcem?

- U Hagu mu čak nisu odredili dijagnostiku tog kardiovaskularnog problema i nisu uopšte odredili kakva je terapija potrebna njegovom srcu, što je za sve nas bio šok.

Srbija je najavila davanje garancija Mladiću, mislite li da će ih Hag prihvatiti?

- Srbija je već to činila za druge ljude i one su bile prihvatane, tako da mi to daje osnov da se nadam da će biti prihvaćene i kada je reč o Ratku Mladiću. Bio sam veoma začuđen kada su odbijene garancije Rusije, ipak je to zemlja koja je stalna članica SB UN.

Vojislav Šešelj je izjavio da će Mladića prvo osuditi, pa će ga iz Haga kao staru vreću poslati kući da umre. Kako to komentarišete?

- Šešelj je tamo proveo puno godina i zna o čemu priča. On je verovatno i bolje upućen. To je jedna varijanta koja u nama izaziva zebnju. Šešelj zna na osnovu čega je to rekao. Ono što je nedvosmisleno jeste činjenica da je tamo dosta Srba umrlo i da su neki pušteni kućama da umru samo da se ne bi vodili da su preminuli u Hagu.

Kako komentarišete to što će predsednik Vučić tražiti da Srbi služe kaznu u Srbiji?

- To je odlična stvar. Tim kažnjavanjem u dalekim zemljama osuđenici su dvostruko kažnjeni, a i njihove porodice, koje su nevine. Znamo kako su prošli Martić i Miloševć u Estoniji, generala Krstića su hteli da ubiju u britanskom zatvoru. Zbog svega toga ta inicijativa je za svaku pohvalu.

Brine za porodice svojih boraca

Šta vas pita Ratko tokom poseta, a da nije lično?

- On mnogo brine o porodicama njegovih poginulih saboraca. Sada me je konkretno pitao za porodicu jednog njegovog vojnika koji je poginuo. On zna da je njegova žena ostala udovica sa troje dece, pa me je zamolio da se ja i naš komšija Marinko Rokvić, koji je iz tog mesta odakle je i taj poginuli borac, raspitamo za njih i da im pomognemo. Pita i za stanje u Republici Srpskoj, i to kako narod živi.

Kako je izgledala ta vaša poseta?

- Tako što je moj otac prvi put morao da skrati posetu i viđenje sa mnom i sa decom. On, koji jedva čeka da ih vidi, zagrli i koji stalno o njima priča, sada nije mogao da izdrži puno vreme posete i morao je da je prekine. Posle toga je otišao pravo u krevet da legne. To je za njega bio preveliki napor. Mi kada odemo u posetu, s njim smo od devet do 17, sada smo bili do 15 časova. Zbog toga smo sledeća dva dana skraćivali posete i kasnije smo dolazili, kako bi on to mogao da izdrži.

Kako se Karadžić drži?

- Radovan je zdravstveno dobro. On svaki sekund slobodnog vremena koristi na pisanje žalbe. Kaže da nema pasusa u kojem nije pogrešno interpretirano ono što se nalazi u dokazima. To je veliki posao za njega, jer on sam vodi svoju odbranu i onda mu to pisanje žalbe oduzima puno vremena.

Kako Srbija pomaže vama i osuđenicima?

- Srbija nam pomaže tako što nam plati karte za odlazak tamo i ispunjava sve drugo što zakon nalaže. Ipak, moram da kažem da se hrvatski model u Hagu pokazao kao najbolji, jer njihove državljane država brani, finansira njihovu odbranu, a to automatski znači jači pravni tim, koji je samostalan i nema ucena.

O kakvim ucenama pričate?

- Evo vidite, mi sada imamo pretnju pokretanjem istražnog postupka advokatu Ivetiću od Tribunala zbog toga što je rekao kakvo je stanje Ratka Mladića. Da ga Srbija plaća, a ne UN, bilo bi drugačije.

Da li onda mislite da je tačna priča da planiraju Mladićevu smrt u Hagu?

- Znate, nama niko ne daje snimke magnetne rezonance i izveštaje lekara, kada im tražimo, vodi se čitav postupak, i nikada ih nismo dobili i mislim da i nećemo. Njemu stražari daju lekove, a ne lekari. Nisam pristalica nikakve teorije zavere, ali nas sve to plaši, jer ponavljam - mnoge smrti u Hagu su veoma čudne i mi se bojimo za njegov život.

Druži se s Karadžićem u Hagu

  Da li se viđaju Karadžić i Mladić u Hagu?

- Oni su svi tamo zajedno na spratu i uglavnom se svi korektno druže. Ratko je sada tamo zajedno sa Radovanom. Imao sam prilike da zajedno sa njima dvojicom sedim, pijem kafu i razgovaram. To je bilo za mene jedno novo iskustvo i pomislio sam koliko bi Srba sada volelo da je na mom mestu. n

Šta su pričali?

- Oni se uglavnom šale. Bude tu i neka analiza nekih događaja, ali uglavnom su tu vicevi, šale i kvalitetno druženje. Ratko je dobar sa svima i mogu vam reći da ga svi paze. Stojan Župljanin mu tako pomaže da sprema ručak, da očiste prostorije i tako se ispomažu.

Šta mislite na kraju o tribunalu?

- Haški tribunal ne da nije doneo pomirenje, on ga je sprečio. To dovoljno govori. Jedne je optužio i za ono što su počinili i za ono što nisu, a druge je abolirao. Oni su smetnja pomirenja na Balkanu.

Šta vam je otac pričao o Srebrenici?

- Srebrenica je bitna tačka našeg predmeta. Ja tvrdim da general Mladić nije ni planirao, ni naredio ništa od toga što se tamo desilo. To je čak i tužilac priznao, jer je u Hagu dokazano da je Mladić saznao za zločine tek kada se vratio iz Beograda. Nijedna njegova naredba ne može da bude pronađena za te događaje i on je potpuno čist u tom smislu. Imate naredbu Gotovine da se gađa Knin, pa je on oslobođen, ali protiv Ratka nema nikakve naredbe koja mu se stavlja na teret. Ratko kao simbol mora da bude optužen, to je tužiocu i svima postavljeno kao zadatak i svi su toga svesni, ali nikakvih dokaza protiv njega nema. I to mi je i otac rekao.

Šta mislite vi o događajima u Srebrenici?

- U Srebrenici jeste bilo zločina, meni je žao svakog ljudskog života, ali to su bili gubici iz kolone koja se u jurišu probijala, i to na mestu gde je bio protektorat UN i gde nisu smeli da postoje. Svaki gubitak u koloni je legitimna žrtva borbenog dejstva. Oni su imali 28. diviziju u tom reonu, a tamo nijedan metak nije smeo da postoji jer je to potpisano 1993. godine i taj deo je postao protektorat. Ono u šta sam siguran jeste da se ništa ne bi dogodilo da je Ratko bio tamo, kao što se nije dogodilo ni tokom nekoliko dana u Žepi kada je Mladić bio tamo.

Pisao je Vučiću

Da li je Mladić pisao pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću?

- Jeste, pisao je. Jedno pismo sam ja lično odneo Vučiću i to je bilo pre više godina. Predsednik Vučić je izrazio razumevanje za naš predlog da Srbija da garancije za Mladićevo lečenje i on je upoznat sa celokupnom situacijom u vezi sa zdravljem generala Mladića i da on bukvalno svaki dan može tamo da umre i mi smo mu zahvalni na tome.

 

 

Komentari (17)

Predrag

09.09.2017 06:47

Da li bi mogao da da i odgovore na sledeca pitanja: 1. Kako je njegov tata, u jeku rata i bede u Srbiji, kada su ljudi radili za 5 DEM stekao vilu u beogradskom naselju Košutnjak? 2. Zbog cega je cerka Ratka Mladica a njegova sestra izvrsila samoubistvo? 3. Zasto se njegov otac "junacki" skrivao tolike godine?

Srbijanac

09.09.2017 07:06

Darko, gde si ti bio u periodu 1992-1995 kada su beogradsku decu odvodili na ratista?

Cveta

09.09.2017 10:42

@Srbijanac - Kako ste zlobni,sestru je izgubio Zar je General trebao i sina da izgubi samo da se dokaze tebi?Vi ste narod koji izdaje i ubija svoje vodje.

srbin

09.09.2017 11:22

@Srbijanac - Sva deca su bila na ratistu. Branila se zemlja.

Gubernator Klatimir Smutin

09.09.2017 15:45

@Srbijanac - @srbin*** Nije tačno !!! Nisu "sva deca" bila na ratištu, već su tamo bila ona deca koja su kroz celu srpsku istoriju bila predodređena za pogibiju i stradanje,topovsko meso-radnička,seoska,sirotinjska! A ona deca koja su "branila zemlju" su posle zauzela državne funkcije i busala se u grudi kako su bili u prvim borbenim redovima. Gde su bili ovaj Darko Mladić,Marko Milošević ili A. Julin kada se branila zemlja ?! Od čega živi patriota m.milošević i njegova mu majka u rusiji ?

Minuteman

09.09.2017 15:57

@Srbijanac - @ srbin *** koja su "sva deca" bila na ratištu !? Britanski Princ Hari je ratovao u Avganistanu kao pilot helikoptera "Apache",a koliko je sinova ili ćerki srpskih političara ili javnih ličnosti učestvovalo u ratu na Kosovu ? Sram te bilo za LAŽ koju si se usudio da napišeš !

Minuteman

09.09.2017 16:20

@Srbijanac - @Srbijanac--- Bio je na sigurnom,daleko od hrvatsko-bosanskog ratišta,živeo od tatinih vojnih prinadležnosti,školovao, dok su se radničko-seljačka sirotinjska deca mobilisala kako bi primila metak zarad buduće elite koja se sada prolongira u medijima ! E,tamo je bio !

dubravka savovic

09.09.2017 07:24

da sine verujem ti.tata heroj azasto je tolike godine srbija bila talac skrivanja vaseg tate?ako je vodio bitke po zenevskoj konveciji cemu skrivanje sve tolike godine.price kruze za ubistvo dvojice gardista u topcideru bese i vaseg tate udela zarad skrivanja.zasto prvoh dana kada se suskalo o optuznici nije rekao da ja sam tu izvolite pitajte sta god zelite.ovako sam unosi sumnju zarad kukavickog skrivanja.na zalost sine darko ima sve uzivo snimano tucite tamo nema puno srba-razvucite im pamet-

Nina

09.09.2017 08:49

Sa cije je ruke tvoj otac skinuo prsten,

Relax

09.09.2017 10:37

Puno umesnih pitanja, mene npr. zanima šta je general Mladić mislio kad je, pred ulazak u Srebrenicu u kameru rekao: "Došlo je vreme da se osvetimo Turcima"

Veteran

09.09.2017 23:21

@Relax - Mislio je da pronađe zlotvore koji su od '92-95 ubijali na zverski način srpske civile u srebreničkim selima i iživljavali se nad njima kao i '41;'42;'43 godine,kad se njihovim đedovima oprostilo.

Дућа

09.09.2017 11:05

Шешељ ништа не прича на памет...Хаг систематски убија Младића и то је очигледно .Наша влада нема ауторитет који она представља да има у свету...А Тадић који је предао Младића он је прича за себе...

Kvazimodo Sorabius

09.09.2017 14:59

Gomila idiotskih pitanja! Skrivao se jer je "haski sud" izmisljen da se sudi Srbima, a ne onima koji su razbili Jugoslaviju, koju su Srbi stvorili krvlju, dok su drugi bacali cvece pred Vermahtom, posle cega su Srbi postali manjine i genocidorani u Hrvatskoj i BiH. Predajom bi abolirali antisrpske zveri: je li trebalo da Srbi poture glave na panj? PS. - zar nije vreme da se podmukli antisrpski komentari ne objavljuju?

Kvazimodo Sorabius

09.09.2017 15:09

Gardiste je ubio sin (i drug) komandanta kasarne, koji je potegao tenkove da zastiti Milosevica, pa mu je sakrivanjem placena revnost. "Civilna droga" je nadjena u sefovima i spaljena u Obrenovcu, "vojna droga" u Karasu? Od cega su se gojili generali, pravljena "cvecara", ziveli u vojsci na visokoj nozi? (Ana Mladic je ubijena, kao i zena i sin Mladicevog ratnog telohranitelja, koji su baceni u Savsko jezero, pa pilot VRS, u "Veneciji" u Zemunu. Puno tajni, cak i broj poginulih u agresiji NATO)

bajina bašta

09.09.2017 19:48

Ovaj Mladićev sin priča gluposti , da ne kažem velike laži . Kaže da Mladić nije bio u Srebrenici , a kamere su ga pratile , bilo na TV , kako miluje muslimansku decu po glavi u Srebrenici i deli im čokolade . E sad što su se stvari otele kontroli i što je bilo jezivih slučajeva to će Hag utvrditi . A što se tiče skrivanja Mladića i Karadžića po Srbiji i što je cela Srbija bila talac ovih " heroja " to je druga priča . Ubistvo dvojice gardista na Topčideru je velika sramota za Vojsku Srbije .

Lav

10.09.2017 03:05

Komentari pokazuju dno koje su Srbi dotakli. Generale bolje i da umres da ne gledas za koga si zivot rizikovao..

Moodo

10.09.2017 20:15

A tata da se osveti Turcima,napravi pokolj nejaci,e valaha jak general i rodoljub kao i mnogi njegovi pedhodnici kroz istoriju,steta sto ce nestati ovakih rodoljuba,koji su napravili srbiji i srbima toliko nesrece