Izbori
Oliver Bunić
Izbori

Oliver Bunić

Ilustracija, Foto: Oliver Bunić

Na biralištima u te tri zemlje glasaće se od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Građani u nedelju biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", druga "Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)", treća "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma", a slede "Dr Vojislav Šeselj - Srpska radikalna stranka", "Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović", pa lista "Savez vojvodjanskih Madjara-Ištvan Pastor".

Pod rednim brojem sedam je lista "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", a zatim "Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin", "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica DJurdjević", "Grupa gradjana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Republikanska stranka-Republikanus part-Nikola Sandulović", "Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević".

Tu su i liste "Borko Stefanović - Srbija za sve nas", "Dijalog - mladi sa stavom - Stanko Debeljaković", "Dosta je bilo - Saša Radulović", "Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani", "Zelena stranka" i "U inat - složno za Srbiju - narodni savez".

Građani će pravo glasa moći da ostvare od 7 sati, kada se otvaraju biračka mesta, do 20 sati, kada se zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Za izbore je štampano 6.771.497 glasačkih listića, predviđeno je 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Glasanje u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnog Gori, Češkoj i Švajcarskoj biće održano u nedelju.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Dijaspora broji više glasača nego lane

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da će u inostranstvu glasati 2.200 više glasača nego na prethodnim parlamentarnim izborima. On je za RTS kazao da je prijavljeno 8.471 državljana Srbije koji će glasati na jednom od 37 birališta u 22 zemlje u inostranstvu. Prema njegovim rečima, u državama koje su van zone, poput SAD, Kanade i Velike Britanije, glasaće se danas od 07.00 do 20.00 časova, dok će u drugim državama glasanje biti obavljeno kao i u Srbiji, po ustaljenoj proceduri. Pre nego što izborni materijali stignu diplomatskom poštom u Srbiju, diplomatsko konzularna predstavništva dužna su da podnesu izveštaj ministarstvu, precizirao je Odalović.