Ivica Dačić
Tanjug
Ivica Dačić

Tanjug

Ivica Dačić, Foto: Tanjug

Ministar je naglasio, da je u tom cenjenom telu, Priština obmanula, ne samo Srbiju, već i Evropsku uniju, jer je nakon njegovog potpisivanja, odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština sa obrazloženjem da nije u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Ministar je rekao da je i sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem tzv. Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri, pišu Novosti.

- U Izveštaju koji danas razmatramo, kao i u većini izveštaja od uspostavljanja UNMIK, izražena je zabrinutost zbog velikog broja incidenata koji su usmereni prema Srbima na Kosovu i Metohiji. Međutim, uprkos apelu na lokalne vlasti da brzo reaguju kako bi pronašli počinioce i javno obeshrabrili ovakve akte, za Srbe na Kosovu i Metohiji pravda je spora i nedostižna, a broj incidenata se ne smanjuje – istakao je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić

Tanjug

Ivica Dačić, Foto: Tanjug

Ministar je rekao da čak i u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmereni protiv srpske zajednice se nastavljaju istim intenzitetom. Te je naveo da je pre samo par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac je pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole.

- Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja – istakao je ministar.

Ministar je akcenat dao i srpskoj kulturnoj i verskoj baštini na Kosovu i Metohiji, te je ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji zaista srpske.

- Šta je sledeće, negiranje da su Srbi ikada živeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO-voj Listi svetske baštine u opasnosti – upitao je ministar Dačić.

- Da budem jasan, svaka žrtva zaslužuje pravdu i svaki zločinac mora biti kažnjen. Ali to mora da važi za sve. Srbija dvadeset godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je teroristička Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, godinama od Prištine čujemo samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila, „čistoj i neokaljanoj borbi“ Oslobodilačke vojske Kosova. Formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre više od pet godina govori nam da postoji i druga strana priča – istakao je ministar Dačić.

Ivica Dačić

Tanjug, Sava Radovanović

Ivica Dačić, Foto: Tanjug, Sava Radovanović

- Nečuvena je i inicijativa o donošenju zakona o „zaštiti vrednosti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova” u trenutku kada se podižu optužnice protiv njenih pripadnika za najteža krivična dela. Kako sve ovo nekome objasniti: aktuelni predsednik tzv. Kosova na sve načine pokušava da ukine sud, koji je sama Priština osnovala, kako bi izbegao optužnicu i suđenje za počinjene zločine. Kako objasniti to što se jednog dana u sedištu tzv. veterana Oslobodilačke vojske Kosova pojavila maskirana osoba i donela hiljade i hiljade dokumenata, uključujući i predloge optužnica, svedočenja zaštićenih svedoka sa njihovim imenima i podacima? Ovako nešto nismo videli ni u holivudskim trilerima – rekao je šef srpske diplomatije.

- Razgovori koje smo nastavili u Briselu nisu laki, jer između nas i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali iskreno verujemo da je dijalog jedini mogući način da dugoročno rešimo naše probleme i obezbedimo bolje odnose, mir i stabilnost u regionu – rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije svoje obraćanje zaključio je konstatacijom da smo početkom septembra načinili korak u dobrom smeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je put do političke normalizacije dug.

Komentari (5)

beba

22.10.2020 01:03

Kakva greska Vucica sto ga je smenio...

beba

22.10.2020 01:07

Svaka cast Ministre!!! Boljeg od tebe Srbija nece imati.Sta si sve uradio za Srbiju,ali SNS -u nisi bio dobar.

Kosta

22.10.2020 01:15

Zasto se ne postuje Rezolucija 1244 I povratku odredjenog broja vojske i policije na IM? Zasto to niko ne pominje. Nasa Sveta Zemlja je okupirana,zasto se to ne ponavlja stalno? Proglasiti okupaciju,traziti pripajanje delove Albanije sa Srpskim narodom Srbiji...

Milanovic

22.10.2020 04:55

Ma dobro su oni prosli. Sta bi tek rekli da je poceo da im peva.

Milan

22.10.2020 07:08

Kada je još dogovoreno i potpisano formiranje ZSO,a šta je sve kapitalno od tada Srbija dala AP Kosovo i Metohija,pa nisu oni krivi,pregovarači Srbije su krivi što nisu bili odgovorni ,dogovoreno sprovedeno,idemo dalje,njima je bilo jedino važna njihova lična promocija pred predstavnicima EU.