Skupština Srbije
Tanjug
Skupština Srbije

Tanjug

Skupština Srbije, Foto: Tanjug

Kako je u utorak uveče najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, za predsednika Skupštine biće izabran lider SPS-a i odlazeći šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Srbija će se nakon toga naći korak bliže formiranju nove Vlade Srbije i odgovoru na pitanje ko će biti novi ministri.

Da li će Šapić postati ministar?

 

Ivica Dačić se sa poslaničkim klubom SPS uputio ka sali, a pre toga je novinarima rekao da mu je čast da bude na čelu najvišeg predstavničkog tela.

- Moja uloga je da predstavljam parlament, da radimo najbolje za Srbiju - rekao je Dačić novinarima.

U poslaničkoj klupi se po prvi put našao i Aleksandar Šapić.

Najstarija poslanica Smilja Timša otvorila je današnju sednicu i konstatovala da je u sali 227 poslanika.

Nakon što je Narodna skupština utvrdila da kvorum za nastavak sednice postoji, poslanici koji 3. avgusta nisu bili prisutni, položili su zakletve i skupština je nastavila sa radom.

Skupština Srbije

Tanjug

Skupština Srbije, Foto: Tanjug

Druga tačka dnevnog reda tiče se izbora predsednika. Predsedavajuća je narodnim poslanicima saopštila da je dobila samo jedan predlog poslaničkih grupa za predsednika parlamenta.

Narodni poslanik SPS-a Đorđe Milićević obrazložio je predlog Ivice Dačića za kanidata za predsednika Narodne skupštine i tom prilikom istakao da je vladajuće koalicija od 2012. godine napravila veliki iskorak kada je u pitanju parlamentarna demokratiji u Srbiji.

- Demokratija se ostvaruje na izborima, ne na ulici i podrazumeva višestranaki sistem. Građani su imali prilike da na izborima kažu šta misle o strankama i njihovim programima, a na partijama je da prihvate jasno izraženu volju građana, ma koliko im se ona sviđala i nesviđala - rekao je Milićević.

Naveo je da mu je "čast i privilegija što može da govori o predlogu kandidata".

- Prvi put u novijoj istoriji Srbije predsednik jedne političke stranke je kandidat za predsednika Narodne skupštine. Od samog početka svoje karijere Ivica Dačić obavljao je značajne funkcije, kako u svojoj partiji tako i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Poslanik je 28 godina, a sve svoje dužnosti obavljao je uspešno i ostavljao značajne tragove svoga rada. Potuno sam uveren da će sa novim rukovodstvom parlament uspešno odgovoriti na sve izazove koji će se naći pred njim - naveo je on.

Skupština Srbije

Tanjug

Skupština Srbije, Foto: Tanjug

Poslanici bi posle konstitutivne sednice trebalo da donesu izmene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sednici, koja bi trebalo da bude održana u sredu, mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poslanicima izneti svoj ekspoze i predlog sastava nove Vlade.

Generalni sekretar i potpredsednici

Nakon što poslanici budu izabrali Dačića, preći će na narednu tačku dnevnog reda u postupku formiranja skupštinskog rukovodstva, izbor šest potpredsednika koje predlažu poslaničke grupe.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke na ove funkcije će, kako se pominjalo u javnosti, delegirati Vladimira Orlića i Sandru Božić, dok će popredsednik Skupštine ispred koalicije SPS-JS biti članica poslaničke grupše Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Po izboru potpredsednika poslanici će preći na glasanje o generalnom sekretaru Skupštine. Na ovu funkciju će, saznaje "Blic", biti izabran jedan od najbližih saradnika Ivice Dačića, Veljko Odalović.

On je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je, takođe, bio generalni sekretar.