Ivica Dačić
Printscreen
Ivica Dačić

Printscreen

Foto: Printscreen

Ovako prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, komentariše navode crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova da se "koristeći retoriku Miloševićevog portparola meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

Sve je ovo kako tvrdi, bilo pre nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici i ocenjuje da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore":

- Naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to, kako kažu, brutalno mešanje. Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

Milo Đukanović

EPA

 Foto: EPA

- Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rešavati, sve drugo može samo izazivati prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Isto tako, ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gde su rukovodeće strukture prepune ljudima poreklom iz Crne Gore. I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za mešanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u UNESKO da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština - navodi šef srpske diplomatije, pitajući se šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913. godine na Cetinju rekao da su hrabre vojske dve srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Dačić podseća da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

- Poručujem crnogorskim vlastima, lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu, ali pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu.

Komentari (7)

Sale

17.05.2020 16:46

Tako je druze apsolutna istuna,Crnogorci nam ne trebaju u Srbiji!

holr

17.05.2020 17:49

ziveo Dacicu.spasavaj srbiju od izroda.dosta vise crnimilovci mars iz srbije!!napadate srbe u CG..Sram vas biio..odlazite..

jole y

17.05.2020 17:50

izlazite crnogori iz srbije.dosta vise!! sta smo mi srbi??hocu moju zemlju cistu ..

vlajko

17.05.2020 19:56

Konačno pravi diplomatski odgovor, bravo

konacno

17.05.2020 22:07

I treba ih smeniti sa vlasti i uzeti im fotelje. Samo tako imaćemo jaku Srbiju. ŽIVELA SRBIJA

Boki

17.05.2020 22:23

Iskreno se nadam da je Dacic nagovestio kraj saradnje srpske vlade sa M.Djukanovicem i njegovim partijskim i drzavnim funkcionerima. Oni su zabili noz u ledja Srbiji i zbog toga treba da srpska vlada reaguje i istrazi poreklo novca koji su Djukanovic i njegovi prijatelji i poslovni partneri ulagali u Srbiju i da im oduzmu svu protivzakonito szecenu imovinu kao sto je bio slucaj sa nracom Saric.

Jovana

18.05.2020 18:57

Najzad da neko javno kaže šta svi osećamo u Srbiji. Dolaze u našu zemlju bez osnovne škole sa planina i iz pećina da bi krali, tukli i neretko ubili.