Ivica Dačić
Tviter
Ivica Dačić, Foto: Tviter

Dačić je na konferenciji za medije zahvalio Češkoj što podržava proširenje EU i na kontinuiranoj podršci Srbiji kada je reč o evropskim integracijama i ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

Pročitajte još:

 - Mislimo da je širenje EU na Zapadni Blakan pozitivan podsticaj za ceo naš region. Takođe, želim da ponovim da je stav Srbije da se sva otvorena pitanja u nasem regionu reše na miran način i dijalogom, kao i na način koji će omogućiti bolji prosperitet svih gradajna i celog našeg regiona - podvukao je Dačić.

Kaže da Srbija sa zadovoljstvom očekuje posetu predsednika Češke Miloša Zemana u septembru, kao i posetu predsednika domova češkog parlamenta i Petričekovu posetu.

- Očekujem na jesen i posetu ministra Petričeka Srbiji. To je prilika da još jednom izvršimo pregled svih tačaka u kojima možemo da sarađujemo od političke, ekonomske i kulturne i svih drugih sfera saradnje - rekao je Dačić.

Srbija želi da intenzivira saradnju sa Višegradskom grupom, dodao je on, i naveo da očekuje da će češko predsedavanje od jula meseca tome doprineti.

- Očekujemo da i kroz taj vid saradnje produbimo našu saradnju - izjavio je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da su Srbija i Češka prošle godine obeležile 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između tadašnjih zemalja, Kraljevine SHS i Čehoslovačke, i dodao da su prijateljski odnosi dve zemlje više puta potvrđeni kroz međusobnu podršku u istorijski prelomnim trenucima borbe za slobodu.

Petriček je kazao da su češko-srpski odnosi dugoročno na dobrom nivou, da ih povezuje ne samo prošlost, već i sadašnja i zajednička evorpska budućnost.

Kaže da je glavna tema razgovora bila evropske integracije Srbije, dodajući da Češka podržava evropski put Srbije, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana.

- Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji. Češka je zainteresovana za saradnju u oblasti trgovine i investicija. Naši privrednici su zainteresovani za Srbiju, jer se radi o tradicionalnom prostoru za delovanje čeških firmi - naveo je Petriček.

Dodaje da su se dotakli i teme prosvete, a Petriček je istakao da ponuda stipendija na češkim visokim školama nailazi na dobar prijem kod srpskih studenata i kaže da će Češka nastaviti sa tom vrstom podrške.

Koliko je šef srpske diplomatije cenjen u Češkoj najbolje se može videti u fotografijama koje su objavljene na tviter profilu ministarstva spoljnih poslova.

Najme, ministra Ivicu Dačića su, pred ulazak u Parlament Češke, sačekali su građani koji su mu tražili da im se potpiše i da se fotografiše sa njima.