NEMA DALJE, BLOKIRAJU NAS SVUDA Da li je ovo zvanična američka ucena? Priznanje genocida za ukidanje taksi!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Jugoistočnu Evropu Metju Palmer pozvao je Prištinu da ukine taksu na robu iz centralne Srbije i BiH i istakao da SAD tu taksu smatraju preprekom za nastavak dijaloga.

Mirovne trupe Ujedinjenih nacija u Srebrenici
Mirovne trupe Ujedinjenih nacija u Srebrenici, Foto: Profimedia

„Fena“ prenosi da je Palmer u intervjuu za novinske agencije iz BiH poručio da SAD snažno podržavaju proces koji EU vodi u rešenju pitanja odnosa Beograda i Prištine.

Vašington želi da vidi postizanje sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu, istakao je američki zvaničnik.

„To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu“, ocenio je Palmer, preneo je Tanjug.

On je za odluku NATO da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program kazao da bi bila dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju bezbednost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO-om.

Palmer je naveo da Srbija nije protiv NATO-a, nego da, naprotiv, ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO-a, s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla pre nego što nivo saradnje sa NATO-om bude na nivou koji ima Srbija.

Fena prenosi da se Palmer osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, kazavši da su činjenice o genocidu u tom gradu neosporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tela.

„Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina“, rekao je Palmer, zbog čega je pozvao i ohrabrio sve u regionu da prihvate tu realnost.

Podsetimo, evropski zvaničnici već neko vreme planiraju da izvuku „krunski dokaz“ protiv Srba pred odlučujuću bitku za Kosovo.

Evropski parlament zahteva od Srbije da prizna genocid u Srebrenici da bi se ceo svet podsetio koliko su Srbi jedan loš, genocidan narod. A sve u kontekstu završnog procesa za Kosovo i Metohiju.

Da ne znamo predistoriju, moglo bi se reći da je amandman Evropskog parlamenta stigao pravo niodkuda. Kad smo naivno očekivali da će nakon poruka iz vrha EU ta institucija ozbiljnije pritisnuti Prištinu zbog uvođenja taksi na srpsku robu i kršenja sporazuma CEFTA koji je čedo Brisela, poslanici su na predlog slovenačkog kolege izglasali neočekivanu odluku.

„Priznavanje genocida u Srebrenici je osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU“, navedeno je u amandmanu Igora Šoltesa iz parlamentarne grupe Zelenih, koji je usvojen u okviru rasprave o Izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: SRB
  04/12/2018 - 23:18
  Nemamo sta priznati
 • Korisnik: Miloje
  04/12/2018 - 21:38
  Ako priznamo genocid automatski smo ih oprali od krivice za bombardovanje i vise nemozemo da ih tuzimo, a to im i jeste cilj.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi