Kosovo i Metohija
Printscreen
Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

- Sama činjenica da je u saopštenju G 7 Zapadni Balkan našao važno mesto pokazuje da se ovaj region u zapadnoj alijansi kotira na vrlo visokoj poziciji u njihovim strateškim planovima. Posebno interesantno u tome je to što je potvrđeno da nema promene granica, misleći i na Kosovo i na BiH, sa posebnim naglaskom da suverenitet i integritet BiH treba da ostane celovit i da se to pitanje mora rešiti na način da je moguće priključenje transatlantskoj alijansi - kaže Milivojević.

Bivši diplomata zapaža da su ministri zemalja G 7, kad su govorili da nema promene granica, akcenat stavili prvi, takozvani Janšin „non pejper“.

- U njemu se upravo i govorilo o rešavanju problema u regionu na etničkoj osnovi što bi podrazumevalo i nove granice. Iz toga se vidi da je taj prvi „non pejper“ bio na neki način namenski i da je iskorišćen da bi se izneli ti stavovi, da se jasno potvrdi stav Zapada da rešenja treba tražiti u okviru ovih granica, pri čemu oni pod granicama podrazumevaju i Srbiju bez Kosova i Metohije, to jest potvrdu kosovske državnosti. U tom okviru oni vide rešenje otvorenih pitanja na Balkanu - objašnjava on.

Članice G7

skrinsot youtube

Članice G7, Foto: skrinsot youtube

PORUKA ZA SRBIJU

Vidi se da je taj prvi „non pejper“ potekao sa Zapada i da se naslanja na ono što nam je svojevremeno već nudio britanski ekspert Timoti Les i zato mislim, kaže Milivojević, da je to bio probni balon kako bi se stav iznet na samitu G 7 uslovno rečeno „zakucao.“

- Dakle, kao stav koji je nepromenljiv, koji je poruka pre svega Srbiji, ali i drugima da zapadna alijansa rešenja za kosovsko pitanje vidi samo na tim osnovama. Dakle kao pravno obavezujući sporazum dve nezavisne države koje bi imale perspektivu ulaska u NATO i EU - objašnjava Milivojević.

Što se tiče BiH, jasno je pokazano da oni žele centralizaciju BiH što na neki način podrazumeva jasan stav da bilo koje nastojanje u prilog dezintegraciji, vezano i za neke poruke iz RS za Zapad nisu prihvatljive.

- Drugim rečima, drže se politike koja je definisana krajem prošlog veka posle bombardovanja SRJ da je cilj uključenje BiH kao centralizovane države u transatlantsku zajednicu kroz proces evropske integracije - navodi naš sagovornik.

U zajedničkoj izjavi na kraju samita G 7 koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja piše i da bi promeni granica u regionu predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

Komentari (5)

Srbin

07.05.2021 20:09

Pod hitno dati do znanja gamadi da ako bi tako nešto pokušali da realizuju, odmah startovati sa priznavanjem ( ili pripremom za priznavanje ) delova teritorije koje se od njih žele odcepiti. A ima ih aktuelnih i njima bolnih rana.

Sam

07.05.2021 21:50

@Srbin - Mozes priznavati koliko hoces vas glas niko ne broji.Nebitni ste a ti mislis da si neko i nesto.Ne valja se s rogatim bosti jer na kraju budes izboden.

Strahinja

07.05.2021 20:21

Svaki razgovori sa njima predstavlja gubljenje vremena i potpuno su nepotrebni.Njihova politika na Balkanu je ista zadnjih 150 godina i nema šanse da se promeni.Nisu oni celi svet.Zato živela Kina i živela Rusija i ostali pametan svet a zapad je pamet odavno izgubio.

Sam

07.05.2021 21:48

@Strahinja - Nista ni ti nisi bolji s pamecu.

milic

07.05.2021 20:55

Referendum o ulasku u evropsku uniju, a posle Sam svoj majstor. ???