Jelena Đondović
Rajko Ristić

Nije to bila najava savremene verzije čuvenog Pop Ćire i Pop Spire, koja će biti prikazana na velikom platnu, ili na pozorišnim daskama. Nisu to bili ni stihovi neke duhovite pesme, nego samo jedan u nizu novinskih naslova na tekst o istinitom događaju.

Ko je koga vukao za bradu i oko čega su se posvađali sadašnji i bivši episkop mileševski, Atanasije i Filaret, u potpunosti se ne zna, budući da oni na potpuno različit način prepričavaju sramni događaj, dok SPC u zvaničnom saopštenju demantuje i jednog i drugog.

Ali to nije ni bitno... Bitno je što je obrukana SPC, institucija u koji građani Srbije, prema gotovo svim istraživanjima, godinama pored Vojske imaju najviše poverenje. Ova bruka samo je jedna u nizu, pri tome kada kažem još jedna, ne mislim na daleku prošlost, ne idem ni do jezivih slučajeva Kačavende ili Pahomija. Samo u poslednjih pola godine desili su se nebrojeni nemili incidenti...

Uhvaćeni su sveštenici koji diluju drogu, jedan pop je mortus pijan na sahrani služio opelo, neki episkopi su se besramno vređali i prepucavali preko novina, providno smeštali afere jedni drugima, neki su silni eparhijski novac trošili ko zna na šta... I da ne nabrajam...

I u ovoj situaciji, kao i u mnogo drugih do sada, kada se ovako nešto desi, ne mogu, a da se ne setim dobrog i plemenitog patrijarha Pavla, sveca koji je hodao među nama.

Ne mogu svi biti kao on, to i ne moraju, ali bi svi morali da se pridržavaju bar osnovnih verskih načela i budu svesni koliko je institucija kojoj pripadaju značajna za srpski narod, te šta bi bilo kada bi narod zbog njih digao ruke od Crkve... Prvenstveno onaj najizmučeniji na Kosovu.

Komentari (1)

gagi

11.07.2018 08:12

taj dogadjaj kao svi ostali sto ce se desiti ima puno rezisera I sprema se odavno.