Autobus koji je eksplodirao u Podujevu
Printscreen
Autobus koji je eksplodirao u Podujevu

Printscreen

Autobus koji je eksplodirao u Podujevu, Foto: Printscreen

Nekadašnjeg pripadnika OVK Fljorima Ejupija Amerikanci su oslobodili jer im zbog njegovih veza sa CIA nije odgovaralo da se tim slučajem bave policija i tužilaštvo. 

Ova šokantna tvrdnja navedena je u izveštaju koji je švedski pravnik Kristen Karphamar, prvi imenovani međunarodni sudija u tzv. kosovskom pravosuđu, svojevremeno sastavio za svoje pretpostavljene u UN. Ta beleška, čiju je sadržinu švedski sudija obelodanio u jučerašnjem intervjuu za "Novosti", baca sasvim novo svetlo na masakr kod Podujeva koji nikad nije rasvetljen i objašnjava zašto počinioci tog gnusnog čina nikada nisu izvedeni pred lice pravde.

Zločinci su se našli na slobodi iako je sudija Karphamar 11. aprila 2001. doneo odluku kojom je četvorici osumnjičenih Albanaca, predvođenih Ejupijem, određen pritvor u zatvoru u Prištini, kojim je u to vreme rukovodila administracija Unmika.

"To je bio moj poslednji i najteži slučaj, jer sam dva dana kasnije napustio službu na Kosovu. Posle manje od mesec dana saznao sam da su zatvorenike preuzeli Amerikanci i da su smešteni u bazu 'Bondstil'. Ejupi je odatle volšebno pobegao 14, maja 2001. godine", navedeno je u KarphamArovom izveštaju.

Šveđanin tvrdi i da su teroristu nekoliko godina ranije obučavali agenti CIA, što unosi novo svetlo u pravosudni krah ovog slučaja. Pod drenažnu cev ispod puta koji od Merdara vodi za Podujevo, u mestu Livadice, on je, sa svojim saučesnicima, postavio i aktivirao bombu sa čak 100 kilograma TNT-a, koja je raznela autobus i odbacila ga nekoliko desetina metara dalje.

Pročitajte još:

Sve to odigravalo se praktično pred očima Kfora, koji je obezbeđivao srpski konvoj koji se na zadušnice iz centralne Srbije uputio na KiM. Vrhovni sud Kosova je, međutim, u drugostepenom postupku utvrdio da dokazi protiv Ejupija ne postoje i oslobodio ga. Slučaj je zatvoren bez presude, iako je u prvom stepenu on osuđen na - 40 godina.

Porodice žrtava ovog zločina gotovo dve decenije očekuju pravdu, ali su svesne da je za Srbe na KiM ona - nedostižna. Među njima godinama tinja sumnja o široj međunarodnoj zaveri o ovom slučaju.

Zločinac se šeta Kosovom

Porodice žrtava, pored četvorice albanskih terorista, odgovornim smatraju i međunarodne snage.

- Kfor je odgovoran jer se zločin dogodio samo nekoliko stotina metara od punkta na Merdaru gde su bili stacionirani britanski vojnici - kažu rođaci nastradalih putnika, i ističu da se zločinac i danas slobodno šeta putem od Merdara do Livadica.

- Neshvatljivo je da se ovakav zločin dogodi naočigled snaga koje su bile zadužene za bezbednost. Još je teže razumeti da za smrt i ranjavanje tolikog broja ljudi do danas niko nije odgovarao - kaže Gordana Đorić iz Lapljeg Sela, jedna od preživelih putnica iz autobusa. - Na KiM ništa se ne događa bez znanja međunarodne zajednice, za koju sumnjamo i da je opstruisala istragu.

Prema zaključcima istrage, autobus "Niš ekspresa" bio je prvi u koloni vozila koja su 16. februara 2001. oklopnim transporterima pratili britanski vojnici Kfora.

Advokati porodica nastradalih godinama tvrde da dokazi protiv Ejupija postoje, ali da nema volje da se rasvetli zločin. Nedvosmisleno je utvrđeno da su teroristi eksploziv aktivirali u trenutku nailaska autobusa pomoću žice koju su na obližnjem brdu priključili na akumulator. Na tom mestu pronađeni su i opušci sa DNK tragovima osumnjičenih.

Uništavali tragove

Sumnje da su "strani prsti" umešani u zataškavanje zločina koji se dogodio nedaleko od Podujeva godinama raspiruju i mnogobrojni propusti u istrazi. Krater koji je na putu nastao posle ekspolozije brže-bolje je zatrpan, uz obrazloženje da je to nužno kako bi put bio osposobljen za saobraćaj. Da je Ejupijevo besktvo iz "Bondstila" izrežirano, smatra i švedski sudija Karphamar, koji u svom izveštaju nedvosmisleno tvrdi da je iz američke baze kod Uroševca nemoguće pobeći.