Aleksandar Vučić i Sem Fabrici
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić i Sem Fabrici

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Sem Fabrici, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sastanku u Vili "Mir" prisustvovalo je 23 ambasadora EU i šef Delegacije EU u Srbiji.

Na sastanku su bili prisutni i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za evropske integracije Jadranka Joksimović, pravde Nela Kuburović, finansije Siniša Mali, te direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić...

Pročitajte još:

Vučić je izjavio da "najveći deo investicija Srbija dobija iz EU" i naglasio trgovinsku saradnju Srbije i EU.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić kaže da nije optimista oko postizanja dogovora sa Prištinom, ali da će Srbija dati sve od sebe da do dogovora dođe.

Predsednik Srbije je zamolio Fabricija da izađu u susret Srbiji u pogledu kvota za evropski čelik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija nastaviti svoj evropski put I uneti novu energiju u taj proces, te pokazati ljudima stvarnu perspektivu, ne samo evropskog puta, već I članstva, bez obzira kada ono usledi.

Vučić je, nakon sastanka sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima 23 zemlje članice EU I šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, koji je trajao dva sata, rekao da je razgovarano o evropskom putu Srbije.

On se zahvalio zemljama članicama na podršci koju pružaju Srbiji.

Podvukao je da je EU naš nažnačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom ostvarujemo oko 67 odsto naš robne razmene, a ako dodamo u to I zemlje koje su na putu u Uniju - taj udeo iznosi više od 80 procenata.

Takođe, kako je dodao, najveći deo investicija dobijamo iz EU, i nadamo se da će nivo investicija u budućnosti biti na još višem nivou.

Preneo je da je sem lepih stvari razgovarano i o tome šta Srbija treba da uradi.

Prema njegovim rečima, dve su stvari veoma važne, a prva je, pošto anticivilzacijske takse koje je uvela Priština budu ukinute, da se nastavi dijalog.

"Uprkos činjenici da to nije politički popularno, niti se dopada našem narodu, rekao sam da smo spremni da nastavimo razgovor u najboljoj mogućoj meri sa željom da postignemo sporazum. Rekao sam da ću sve svoje vreme i energiju psovetiti rešavanju ovog probelma jer bi solucija značilo sigurniju budućnsot za nas, našu decu I našu zemlju u celini", naglasio je Vučić.

On je preneo da je u fokusu EU vladavina prava I da je dobijeno mnogo različiti h stvari koej treba da uradimo.

"I u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, borbu za slobodu medija, u mnogim drugima važnim pitanjima poput nezavisnosti pravosuđa. Istakao bih da je nama naročito važno da pravosuđe bude nezavisno", dodao je on.

Vučić je naveo i donošenje pojedinih antikorupcijskih zakona, I zakon o antikorupcijskoj agenciji, ispunjavanju GRECO preporuka.

"Mnogo toga je pred vladom, ali I parlamentom, koji mora da ima još značajniju ulogu", kazao je Vučić dodajući da je neophodno i da dođe do još izraženijeg iznošenja stavova supravnika na političkoj pozornici.

Ukazao je da je razgovarano i o svim regionalnim pitanjima i rekao da je tu naša politika u potpunosti usklađena, jer smatramo da su stabilnost, mir i dinamičan razvoj važni, te najavio da će Srbija ulagati još više napora u to da odnosi sa susedima budu dobri.

Povodom sutrašnje odluke o kvotama na kineski čelik, Vučić je kazao da je to od ogromnog značaja za nas I da je zamolio ambasadore I predstavnika EU da se donese odluka koja bi bila pogodna za Srbiju.

"Mi svoj evropski put moramo da nastavimo, unesemo novu enegriju u njega, živosti i da pokažemo ljudima stvarnu perpsketivu, ne samo evrospkog puta, već I članstva, bez obzira kada će do toga doći. Ne zavisi od nas sve. Vo što radimo radimo zbog naših građana", rekao je Vučić.