TRAMP PRED BANKROTOM Čekaju ga porezne kazne, počinje najveći lov na glavu milijardera!

‘Tramp će imati puno pravnih problema, koji će mu prirediti velike nevolje. Samo u New Yorku protiv njega se pripremaju deseci tužbi‘

Donald Tramp hotel
Donald Tramp hotel, Foto: Tanjug/AP

Već u četvrtak, kad mu istekne mandat, Donald Tramp zakorači će u financijsko minsko polje, upozorava New York Times.
Poslovi su mu i pre pandemije loše stajali, stotine miliona kredita mora će platiti u roku od nekoliko godina. A preti mu kazna od 100 milijuna dolara zbog poreznih utaja i niz drugih tužbi neizvesnog ishoda.

Već iduće godine mora platiti kredit od 100 miliona dolara za koji je stavio hipoteku na Tramp Toweru. Zatim 2023. mora vratiti 125 miliona dolara za golf centar na Floridi, a 2024. godine još 170 milijuna dolara za hotel u Washingtonu koji mu samo guta novac. Trump je lično jamčio za većinu tog duga, piše NYT, što znači da bi mogao ostati bez lične imovine.

- Od 21. januara Tramp će imati velike pravne i financijske probleme - ističe u intervjuu Süddeutsche Zeitung bivši američki diplomat Daniel Benjamin, predsednik Američke akademije u Berlinu, jednog od najvažnijih američkih think-thankova izvan SAD-a.

Tramp će imati puno pravnih problema, koji će mu prirediti velike nevolje. Samo u New Yorku protiv njega se pripremaju deseci tužbi. Također će se sresti s velikim finansijskim problemima, s firmama na rubu bankrota. On je tip koji je vodio brojne parnice, procenjuje se da ih je bilo 4000. A parničenje košta - poručio je Benjamin

Kad bi se pre našao u gadnim finansijskim problemima, Tramp bi se uspevao spasiti koristeći milione svoga oca ili unosnim televizijskim ugovorima. No sad je ostao bez toga, piše NYT.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: EPA/Chris Kleponis

Tramp se voli predstavljati kao čovek koji je sam uspeo i stvorio milione, ali u stvari se koristio ogromnim naslieđem svog oca kako bi njime pokrivao svoje poslovne neuspehe. Novinari NYT-a su lani u septembru, istražujući Trumpove porezne dokumente koji se odnose na period od dve decenije, ustanovili kako je Tramp do grla u problemima. Mnogi njegovi biznisi i pri pandemije su gubili milione dolara godišnje

Tramp se dosad više puta izvlačio iz bankrota, no krio je od javnosti u kojoj meri svoj uspeh duguje pozajmicama od svog oca, nekretninskog milionera, ili drugom bogatstvu u industriji zabave. Reč je o finansijskom bazenu od skoro milijardu dolara. Krajem 80-tih otac mu je pokrio dug za kamate od 3 miliona dolara i 15 miliona gubitka na novoj stambenoj zgradi. No, sada oca više nema, zadnju ratu od nasleđa dobio je prie dve godine.

Kasnije, nakon finansijske krize 2008. godine, Tramp je ponovo došao na rub bankrota. Nije uspeo dobiti kredite na osnovu Tramp Towera u Čikagu gde su brojni poslovni prostori zjapili prazni, ali mu je TV show "The Apprentice", Pripravnik, kao i licenciranje brenda "Donald Tramp" (prodaja dopuštenja drugim preduzetnicima da koriste njegovo ime) od 2008. do 2011. donelo više od 154 miliona dolara. Od 2014. do 2016. došao je do nužnog kapitala prodajom gotovo svih svojih deonica, ukupno u iznosu višem od 270 miliona dolara.

Tramp i dalje ima milionsku podršku birača: i nakon poraza na predsedničkim izborima skupio je više od 250 miliona političkih donacija. Međutim, ne može koristiti taj novac kako bi hteo, sigurno ne za pokrivanje minusa u svojim biznisima.

Ivanka i Donald Tramp
Ivanka i Donald Tramp, Foto: EPA

Trampova deca izjavljivala su da porodica razmišlja o pokretanju medijske kuće ili o novim poslovima u inostranstvu, no teško da će Tramp naći finansijere. Verojatnije je da će se uskoro naći pred teškom dilemom, da li prodati nedovoljno uspešne terene za golf ili hotel u Washingtonu, završen 2016. godine, i do danas neotvoren.

Način na koji je odlučio otići iz Biele kuće zatvorio mu je mnoga vrata. Nakon što je pozivao svoje pristalice na napad 6. januara na Kapitol zbog navodno pokradenih izbora, Američko udruženje profesionalnih golfera otkazalo je takmičenje na njegovim golf terenima u Bedminsteru u New Jerseyu, gradska uprava New Yorka otkazala mu je nekoliko ugovora za upravljanje nad nekretninama.

Mnoge finansijske institucije neće hteti poslovati s njim, predviđa Adam J. Levitin, profesor prava na Sveučilištu Georgetown.

Nakon napada na Kapitol, i Deutsche bank, poslednja velika banka koja je radila s njim, objavila je da prekidaju saradnju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi