Mitropolit Porfirije
Tanjug Tanja Valic
Mitropolit Porfirije

Tanjug Tanja Valic

Mitropolit Porfirije , Foto: Tanjug Tanja Valic

- Voleo bih, intimno, da sa vašim čitaocima podelim jednu osnovnu poruku i misao. Budimo srećni i Bogu zahvalni što za svog duhovnog oca, učitelja, putovođu i arhipastira imamo Svetog Savu. Blagodarimo Bogu na tome što nas je njime izabrao i njime uzvisio mimo drugih naroda sveta.

 Šta bi nam danas, osam stoleća nakon što nam je podario crkvu, poručio Sveti Sava? Da li bi bio zadovoljan onim što smo uradili?

- Našim Svetim predanjem koje čuvamo, našom verom koju ispovedamo, nije nimalo teško reći šta bi nam danas Sveti Sava poručio. Iste reči, iste molitve, ako hoćete, iste želje i nade koje je Sveti Sava nosio u sebi i celim svojim bićem upućivao Bogu, iste su i za nas, iste su i za sve hrišćane svih vremena i naroda. U tome je upravo i veličina i značaj i svetiteljstvo duhovnog oca naroda našeg Svetog Save. Poštujući Svetog Savu mi poštujemo njegovo delo, koje je bez ostatka bilo posvećeno ljubavi prema Bogu, crkvi njegovoj i narodu njegovom, kome i mi kao deca pripadamo. Držeći se dela njegovih, podražavajući ih i ispunjavajući zavet koji nam je on kao prvonačelnik Srpske crkve ostavio, mi postajemo deca Savina, naslednici njegovi i rod njegov. I svako od nas, pojedinačno, imajući u vidu to trebao bi za sebe da odgovori na drugo vaše pitanje: da li bi Sveti Sava bio zadovoljan?

Raspoređene policijske snage! Na Kosovu odlučujući dan!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača * Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji * Biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru * Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru i zatvaraju u 19.00 časova.

Koliko je ovaj jubilej značajan ne samo za Srbe nego i za pravoslavlje uopšte?

- Godina 1219, kada je Sveti Sava stekao samostalnost Srpske crkve, prekretnica je u istoriji našeg naroda. Samim tim, može se reći to je najvažniji događaj naše istorije. Pre svega, spolja gledano, Srpska crkva i srpski narod se zauvek uključuju u vaseljensku zajednicu naroda, pa i država, postaju deo civilizacije kojoj i sada pripadamo. Ali i unutrašnje posmatrano, ovaj događaj je stvorio, uzdigao, obogatio ono što se naziva simfonija crkve i države. Za istoriju našeg naroda to je takođe presudan događaj. On je bio osnova i garant cele potonje istorije, a garant je na neki način i nama danas. Ta simfonija, to saglasje države i crkve je tada stvorilo ono što nazivamo identitetom srpskog naroda u njegovom realnom istorijskom kretanju. Stvaranje tog identiteta počelo je tada, a nastavilo se i kasnije kada srpske države nije bilo. Ali identitet je ostao da živi i u vremenima ropstva i bio je poziv budućoj slobodi i svim žrtvama koje je naš narod na tom putu davao.

Program proslave je veoma sadržajan, sve počinje u Žiči, zatim se ide na Kosovo, a onda će u Beogradu biti održana akademija i otvorena izložba. Je l’ bilo teško odlučiti se za te lokacije?

- Radi se, dakle, sada o programu centralne svečanosti jubileja, čije je obeležavanje već započelo i koje traje tokom cele ove godine. Prirodno je bilo da centralna proslava započne u Manastiru Žiča, u kome je bilo i prvo sedište Srpske arhiepiskopije i Svetog Save i u kome je, dve godine od dobijanja autokefalnosti, održan prvi veliki crkveno-narodni sabor, na kome je Srpska crkva i pokazala svoju realnu autonomnost utvrdivši apostolsku veru, postavivši nove episkopije, utvrdivši nove parohije, jednom rečju, utvrdivši svoju autokefalnu crkvu. I liturgija u Pećkoj patrijaršiji, kojom se proslava nastavlja, jeste prirodan sled događaja jer je to drevno sedište naše crkve i po kome ona nosi i svoje ime. Tu je i poseta drugim svetinjama na KiM, koje su kao ono razgranato sveto drvo koje je izraslo na ovim semenima, korenima koje danas proslavljamo. Narednog dana u Muzeju SPC u Patrijaršiji u Beogradu biće otvorena izložba pod nazivom „Kultura i duhovnost pod okriljem SPC“.

Pročitajte još:

Da li se danas se kao narod suočavamo sa većim izazovima i problemima nego ranije i gde treba da tražimo izlaz?

- Već i saznanje, koje lekcijama prošlosti dobijamo, da se naše prilike i okolnosti bitno ne razlikuju od vremena u kojim je živeo Sveti Sava već je korak napred u osmišljavanju tih prilika i okolnosti. Time postajemo bogatiji za ono iskustvo, mudrost kojom se Sveti Sava služio. Mudrost njegova postaje i naša ukoliko je kao pouku prihvatimo. Jedinstvo Crkve, razmeđe nekih političkih odnosa Istoka i Zapada, čuvanje i negovanje istinske vere samo su neki od problema za čijim rešenjima ne treba da tragamo i iznova se dovijamo. Ugledanjem na Svetog Savu, ta rešenja se gotovo sama nameću. Iz istoga duha predanja koje je Sveti Sava zasadio i čuvao i tzv. novi problemi današnjice biće lakše i bolje shvatljivi.

 BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina