SKANDAL U AMBASADI U ATINI Brukaju Srbiju za 200 €!

Prema saznanjima „Alo!“, osim Branka Lazarevića, bivšeg otpravnika poslova u Ambasadi Srbije u Atini, u prevare sa gorivom uključeni su još neki visoki službenici tog našeg diplomatskog predstavništva.

Irena Šarac
Na fotkama bi joj pozavidele Stanija i Soraja: Irena Šarac, Foto: Facebook

Zbog toga je ambasador Dušan Spasojević zatražio da drugi sekretar Irena Šarac po hitnom postupku bude vraćena u Beograd kako ne bi dalje brukala Srbiju u toj prijateljskoj zemlji.

Kako saznajemo, Irena Šarac je 11. marta ove godine od službenika bezninske pumpe koja se nalazi pored naše ambasade primila na ruke

Grk delio pare kao na pijaci

„Alo!“ je došao u posed i originalnog računa koji je predstavnik grčke benzinske pumpe doneo u srpsku ambasadu, a na kojem su uz registarske tablice automobila upisani i stvarna i fiktivna potrošnja goriva, kao i razlika uplaćena u novcu za februar ove godine. Prve tri kolone odnose se na službene automobile „audi“, „pežo“ i „kia“, za koje je ukupno isplaćeno 240 evra. U privatni automobil Jelene Srdanović Dželebdžić, kod koje se nalazio jedan od pečata kojim je overavano lažno točenje goriva, lažno je sipano 416 litara goriva, što joj je u februaru omogućilo zaradu od 175 evra. U istom mesecu, Irena Šarac zaradila je istu svotu pošto je „sipala“ 540 litara goriva.

480 evra na osnovu razlike između stvarno potrošenog goriva i potrošnje koja je fiktivno prikazana.

- Ona je od toga 175 evra uzela na osnovu lažne potrošnje njenog privatnog automobila, a ostatak novca na imena još dvoje diplomata - tvrdi dobro obavešteni izvor „Alo!“. Kako je pomenuta gospođa shvatila svoju diplomatsku službu, možda najbolje govore slike koje je postavljala na društvenim mrežama, a na kojima više podseća na neku starletu nego na predstavnika Srbije u svetu. Iako joj je plata, prema našim saznanjima, oko 2.500 evra, nije je bilo sramota da zaradi dodatnih 100-200 evra prikazujući da je potrošila nepostojeće gorivo.

Da podsetimo, „Alo!“ je razotkrio bruku sa muljanjem sa gorivom, čija je suština da su naše diplomate u saradnji sa vlasnikom grčke benzinske pumpe prikazivale mnogostruko veću količinu goriva od potrošene. Pošto je cena po kojoj diplomate kupuju gorivo za službene i privatne automobile mnogo niža od one za obične smrtnike, razliku su delili sa vlasnikom pumpe i stavljali u džep.

Papir obračuna
Ovo je papir na kome je vlasnik pumpe obračunao zarade naših diplomata, Foto: Alo!

Naš izvor takođe tvrdi da je Grk koji je dao novac Ireni istog dana u našu ambasadu doneo ukupno 1.060 evra. Od toga je za fiktivnu potrošnju službenih vozila isplatio ukupno 240 evra, a za privatne automobile 820 evra.

I drugi u strahu

Prema saznanjima „Alo“, u diplomatskim krugovima postoje indicije da je u našim ambasadama u drugim zemljama bilo sličnih zloupotreba i to se trenutno proverava. Takođe saznajemo da tužilaštvo i drugi nadležni organi budno motre šta će Ministarstvo spoljnih poslova uraditi povodom bruke naših diplomata u Grčkoj i spremni su da ukoliko ne bude adekvatne reakcije preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti.

To je suma koja je isplaćena za samo jedan mesec, pre nego što je Spasojević došao i raskrinkao diplomate koje su kokošarile sa gorivom. Prema računici do koje je „Alo!“ došao, fiktivne količine utrošenog goriva koje su prikazivane i overavane pečatima Ambasade su zaista astronomske.

Tako je prikazano da je u službeni „audi A6“ od marta 2014. godine do februara 2016. sipano 10.757 litara goriva, dok je stvarni utrošak bio 3.870 litara. Za „pežo 407“ u vlasništvu Ambasade prikazan je utrošak 12.572. litara goriva, od čega je stvarno utrošeno samo 1.886 litara. Ipak, najdrastičniji primer je kombi „Kia“, koji je od jula 2014. do februara 2016. godine stvarno potrošio samo 288 litara, a knjižen je čak 7.541 litar. Upoređujući stvarno pređenu kilometražu sa potrošnjom goriva koja je prikazivana, dolazi se do frapantnih podataka po kojima je „audi“ trošio 48,52 litra, „pežo“ 92,55 litara, a kombi čak 225,24 litra na 100 pređenih kilometara.

Nakon saznanja dokumentovanih neoborivim dokazima o tome šta su sve službenici Ambasade radili pre njegovog dolaska, Spasojević je na sastanku sa kolektivom Ambasade naložio da se sa ovom praksom odmah prekine jer šteti ugledu našeg diplomatskog predstavništva. On je naredio da se pronađe novi dobavljač kod koga će se vršiti nabavka goriva, što je u najkraćem roku i urađeno.

 • Korisnik: Nena
  16/06/2016 - 17:30
  Nije u redu diskreditovati devojku zato sto je lepa. To je slika ocigledno iz njene privatne arhive i naravno da ima pravo da bude srecna na odmoru
 • Korisnik: Djura
  15/06/2016 - 14:39
  Probajte samo da ih pozovete ako Vam je potrebna neka konzularna pomoc . Dobicete sve osim pomoci. Neljubazni , nekompetentni i strasno arogantni ! Pohapsiti lopuze !
  • Da, da, probajte @Djura
   15/06/2016 - 16:31
   Djura zvani Pera ili Pera zvani Djura? U konzulatu u Atini rade dve izuzetno fine i kompetentne gospodje. Toliko.
 • Korisnik: Rastko Ilić
  15/06/2016 - 12:08
  Vidim da ovaj list nastavlja sa napadima na naše diplomate u Atini, pa je jedino pitanje motiv... Sve što je u ovom senzacionalističkom tekstu autor napisao neukom čitaocu i može da prođe ali da je "Grk delio pare kao na pijaci", to je već tragikomično. Sticajem okolnosti imam poslovnu saradnju sa Grcima, škrtije ljude u životu nisam upoznao a čuo sam da im je to nac. karakteristika. Dobri su samo do trenutka obaveznog plaćanja a onda prave scene koje je mučno gledati. Kao da im neko kožu dere.
  • MojDruže @Rastko Ilić
   15/06/2016 - 19:28
   Ovde se izgleda za pare sve može, ili kad stranci guraju svoje ljude može se. Pošten prosečan Srbin koji je završio državni univerzitet ne može ni da se odbrani. Tužno je to što se protiv tog Spasojevića još vode istrage, a on piše o navodnom nepoštenju drugih. I to dokazuje komadićima papira koje je verovatno sam ispisao.
 • Korisnik: skupe pare, oskudacija!
  15/06/2016 - 08:15
  Mora da se povrate pare! Znate li koliko je skupo kupiti posao u ambasadi!
 • Korisnik: Kalimera, Srbistan! Afera!
  15/06/2016 - 08:10
  Nije srpski budzet sponzorov dzep! Objasnite gospoDZama pre ulebljenja!
  • Nik @Kalimera, Srbistan! Afera!
   17/06/2016 - 01:54
   E nek si ti nama pametan! Klasičan mizogin!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi