Ana Brnabić u Lisabonu
Vlada Srbije
Ana Brnabić u Lisabonu

Vlada Srbije

Ana Brnabić u Lisabonu, Foto: Vlada Srbije

Premijerka Brnabić govorila je najpre na panelu o lažnim vestima, održanom na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, zajedno sa izvršnom direktorkom „Mozile“ Mišel Bejker i direktorom „Gardijan medija grupe“ Dejvidom Pemselom. Moderator panela bio je Metju Garahan iz Fajnenšl Tajmsa.

Brnabić je rekla da lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog Interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije.

Ana Brnabić u Lisabonu

Vlada Srbije

Ana Brnabić u Lisabonu, Foto: Vlada Srbije

Podsetivši na jedan od Čerčilovih citata, da laž obiđe pola sveta dok istina „jedva navuče pantalone“, ona je istakla da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.

„Ono što je najveći problem sa lažnim vestima, jeste da one stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva“, naglasila je Brnabić.

U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva.

„Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti investiranjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle“, istakla je Brnabić.

Ana Brnabić u Lisabonu

Vlada Srbije

Ana Brnabić u Lisabonu, Foto: Vlada Srbije

Ona je rekla da su glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja, i analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauka, istraživanje i razvoj.

„Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije“, rekla je premijerka, ističući da će lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije.

Svi učesnici skupa u Lisabonu složili su se da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju. Kasnije tokom dana, premijerka Brnabić govoriće o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.

Učešće na Veb samitu u Lisabonu predstavlja veliko priznanje i rezervisano je za svetske lidere u različitim oblastima. Među učesnicima i govornicima Veb samita u Lisabonu su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Majkrosoft Korporacije Bred Smit, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vesager, potpredsednica kompanije Epl Lisa Džekson, osnivač Pinteresta Ben Silberman, predsednik Portugala Marselo Rebelo di Soza, i mnogi drugi.

 

Komentari (3)

Sredoje

06.11.2018 17:11

Veoma je značajno što imamo premijerku koja može da učestvuje na ovako značajnim dogadjajima važnim za našu budućnost koja je sve više uslovljena internetom.

Marko

06.11.2018 21:33

Glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja je i analitičko razmišljanje, što je kod mladih srba uvek bilo razvijeno!

Angelina

06.11.2018 22:14

Tako i treba. Bravo za predsednicu Vlade