Branko Ružić
E - Stock / Miloš Rafailović
Branko Ružić

E - Stock / Miloš Rafailović

Branko Ružić, Foto: E - Stock / Miloš Rafailović

Na proleće ćemo imati izbore, a u SPS-u još nisu imenovani potpredsednici stranke, kako to komentarišete?

- SPS je, da se drugi ne uvrede, jedina tradicionalna politička partija koja je i dalje relevantna u trasiranju svih društvenih procesa u Srbiji. Mi smo na kongresu izabrali predsednika Ivicu Dačića, letos smo izabrali predsednika Izvršnog odbora Vladana Zagrađanina. Očekujem da u sledećih desetak dana, na sednici Glavnog odbora koju će zakazati predsednik Dačić, bude predložen i sastav Predsedništva i da se izabere sastav Izvršnog odbora, kao glavnog operativnog organa, koji će kormilariti izbornom kampanjom. Stanje je redovno i u materijalnom smislu zahvaljujući rukovođenju predsednika Izvršnog odbora, koji je dosta stvari doveo u red. Dobro je kad imate dobrog domaćina u kući, a Zagrađanin je pokazao da ima talenat i za to.

Pročitajte još:

Dačić je najavio perestrojku u SPS-u…

- Perestrojka je potrebna. Mislim da u jednom delu može da se odnosi na kadrovsko oplemenjivanje SPS-a, pritom ne isključivo na podmlađivanje, jer u svakoj starosnoj dobi imamo kvalitetnih ljudi koji treba da dobiju šansu. Dobitna kombinacija jeste spoj mladosti i iskustva.

Da li će opstati koalicija socijalista i Jedinstvene Srbije, na čijem čelu je Dragan Marković Palma?

- Priče da nećemo sarađivati sa Jedinstvenom Srbijom su puste želje nekih koji bi to voleli.

Branko Ružić

Alo / Dejan Briza

Branko Ružić, Foto: Alo / Dejan Briza

Bilo je nesuglasica na relaciji SPS-SNS, pojedinci iz tabora naprednjaka upućivali su kritike na račun socijalista. Kakva je saradnja u vladajućoj koaliciji?

- Odlična! Najviši nivo strateške saradnje, koji je formatiran odličnim odnosom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, garancija je strateške saradnje u kojoj mi kao mlađi brat svojim kadrovskim potencijalom dajemo maksimum kako bi se realizovali strateški ciljevi Vlade Srbije i svih trasiranih pravaca koje predsednik Vučić opredeljuje kao dominantno važne za Srbiju. Važno je da znamo da je u prethodnih 30 godina SPS, po meni, jedina politička partija koja može da se pohvali da su sve relevantne političke snage u nekim periodima naše novije političke istorije želele da ostvare saradnju sa nama jer smo bili potrebni Srbiji, pa samim tim i njima, shodno našoj državotvornoj orijentaciji. Mnogi nas ne vole i to je prirodno, mnogi čak imaju komplekse od nas. Da nas vole ne moraju, ali red je da nas poštuju.

Branko Ružić

Alo / Dejan Briza

Branko Ružić, Foto: Alo / Dejan Briza

Ko ima komplekse od SPS-a?

- Ti koji imaju će se prepoznati. Nisam na strani destrukcije, uvek sam bio na strani kreacije, tako da me to ne intrigira.

Sergej Trifunović, lider PSG-a, često pominje SPS, šta vi mislite, zbog čega je tako?

- Zavisi od toga da li sa nas pominje sa Balija ili nekog drugog egzotičnog mesta... On je jedan fenomen, jedinka, koja iz formata jednog relativno uspešnog glumca pokušava da pređe u format neozbiljnog političara. Čini mi se neuspešno. Njegovo legitimno pravo je da kritikuje, ali vokabular koji koristi, po meni, nije na nivou ozbiljnog političkog lidera.

Pročitajte još:

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju najavio je bojkot izbora, kako to komentarišete?

- Kada zacementirate svoju političku sudbinu jednim nepromišljenim aktom objave bojkota pre nego što su izbori raspisani, onda ste osuđeni da postanete ili ostanete „društvo mrtvih pesnika“ na političkoj sceni. Apelujem čak i na te tvrdokorne bojkotaše da razmisle da li im je to pametno, jer je očigledno da bi želeli da dođu na vlast nekim drugim putem, nedemokratskim, a to u jednoj demokratskoj državi nije moguće. Mislim da je časnije i poštenije da izađu na megdan i pokažu svoj program i politiku, imaju šanse da ostvare solidan rezultat i osvoje oko deset procenata glasova.

Da li koalicija SPS i JS može da osvoji deset odsto glasova?

- Naš potencijal je do 15 procenata i borićemo se da postignemo što bolji rezultat i na parlamentarnim, i na lokalnim, i na pokrajinskim izborima.

Kašljucanje je prirodno

U medijima su se pojavile spekulacije da SPS i SNS u Vojvodini ne sarađuju baš najbolje.

- Ne bih se složio da ne sarađuju dobro, sarađuju odlično. Uvek postoje teme za razgovor o kojima se treba dogovoriti. Rukovodstva naše dve partije u Vojvodini imaju plodotvornu saradnju i mislim da je to najvažnije. Ukoliko ima nijansiranih kašljucanja, to je nešto što je prirodno u svakoj porodici, pa i u koaliciji.

 BONUS VIDEO: Protest građana Šapca protiv Nebojše Zelenovića