mapa Balkan
Ilustracija
mapa Balkan

Ilustracija

mapa Balkan, Foto: Ilustracija

A posledica te navodne nezainteresovanosti je nedostatak „neophodnih političkih impulsa, koncepata i vizija za rešavanje brojnih sukoba“.

To je početna teza članka pod naslovom „Opasno zatišje“ objavljenog u nemačkom stručnom magazinu „Međunarodna politika“, čiji je izdavač Nemačko društvo za spoljnu politiku. Autor analize je Tomas Braj, dugogodišnji dopisnik agencije s područja jugoistočne Evrope koji sada radi kao profesor politike i novinarstva na više nemačkih fakulteta.

Ni Braj, kao i neki drugi strani posmatrači koji se smatraju dobrim poznavaocima prilika u regionu, ne isključuje mogućnost oružanih sukoba u tom „opasnom metežu“ čiji su sastojci, kako navodi, nacionalizam, korupcija, pritisak na medije i na pravosuđe, kao i indoktrinacija mladih.

Bosna i Hercegovina se u članku naziva „propalom državom“. Braj piše da je razlog za to „svađa među muslimanskim Bošnjacima, pravoslavnim Srbima i katoličkim Hrvatima koja je često prožeta i mržnjom“.

Autor pritom dodaje da „niko ne veruje u skoro priznanje Kosova od strane Beograda“, ali i da „niko, a ponajmanje Srbi, ne može čak ni teoretski da zamisli reintegraciju Kosova u državni savez sa Srbijom“. Zapadni političari, tvrdi se, „i dalje polaze od nerealnog cilja da će dva suseda moći motivišu na međusobno priznanje“.

Komentari (1)

Figo

07.05.2021 09:37

Analiza nije loša, ali joj fali analiza uzroka ovakvog stanja, koji se kriju u germanskoj hegemonističkoj politici i etno-inženjeringu čije teške posledice trpe narodi sa ovih prostora, ponajviše Srbi, više od 100 godina. Prljava podstrekačka politika međuetničkih i verskih sukoba pod mantrom opasnosti od "Velike Srbije", koja je kao ideja podmetnuta Srbima.