Krušik
Alo.rs
Krušik

Alo.rs

Foto: Alo.rs

 

* Alo.rs objavljuje jedan od dokumenata pod oznakom "Poverljivo" koje je A.O. prikupljao i iznosio u javnost

* Šta se krije iza hapšenja radnika "Krušika"?

* Gde je sve osim u rukama pojedinih stranih novinara završila dokumentacija ove izuzetno značajne fabrike srpske namenske industrije?

 

Među dokumentacijom koju je nezakonito prikupljao i iznosio uhapšeni radnik fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu A.O. nalazi se i izveštaj iz 2014. o ukupnom poslovanju i planovima upućen Nadzornom odboru koji nosi oznaku poverljivo, saznajemo u nadležnom tužilaštvu.

Da je reč o poverljivom dokumentu bilo je poznato i portalima koji su ga u to vreme učinili javno dostupnim.

Odlučeno šta će biti sa radnikom "Krušika" koji je odao službene tajne!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 14.10.2019. 18:00 Viši sud u Beogradu danas je ponovo odredio kućni pritvor uz nanogicu radniku "Krušika" iz Valjeva A.O. koji se, prema pisanju medija, sumnjiči za odavanje poslovne tajne tog preduzeća.

Dokumentacija je trebalo da prikaže da fabrika, koja je upravo 2014. dobila novo rukovodstvo i ubrzo smenila majku A.O. sa mesta jednog od direktora, zbog poslovanja sa gubicima.

Tako je i lansirana u medije, ali se ubrzo ispostavilo da je namerno dat izveštaj do septembra jer su u tom mesecu potom naplaćeni ugovoreni poslovi čime je "Krušik" pokrio dugovanja iz prethodnih godina i prešao iz minusa u plus.

- Među dokumentacijom koju je A.O. iznosio su bukvalno sve ponude, kalkulacije, ugovori sa svim kompanijama u poslednjih pet godina, počev od preduzeća "Milan Blagojević", "Namenska", "Jugoimport", "Zastava oružje", "Sloboda" i ostali, do dokumentacije na temu pregovora sa kommpanijama iz inostranstva, SAD, Italije, Češke i brojnih drugih zemalja, ali i izveštaji o proizvodnji – kaže naš izvor blizak istrazi.

Youtube/Printscreen

"Krušik" Valjevo, Foto: Youtube/Printscreen

Kako saznajemo, po svemu sudeći, na osnovu A.O. u javnosti su se pojavljivale i bombastične objave poput onih da "Krušik" nije u stanju da proizvede akumulatore, a da se prijavljuje na tendere.

Gde je sve osim u rukama pojedinih stranih novinara završila dokumentacija ove izuzetno značajne fabrike srpske namenske industrije koja je nosila oznaku poverljivo, strogo poverljivo i vojna tajna u ovom trenutku se može samo nagađati.

Špijunaža pod okriljem uzbunjivača

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božo Spasić rekao je za Alo.rs da ovde nije reč ni o kakvom uzbunjivaču, već klasičnom slučaju špijunaže.

- Fabrika "Krušik" je od posebnog interesa i značaja za državu. Svaki dokument ili podatak, personalni, proizvodni, ugovorni, predstavlja deo službene tajne čije je odavanje kažnjivo zakonom. Ovde postoje činjenice koje govore u prilog tome da su podaci, dokumenta i informacije prikupljani sa namerom da se stave na raspolaganje trećim licima. To je apsolutno krivično delo. Možemo ga označiti kao odavanje službene tajne ili špijunaža - kaže Spasić.

Božo Spasić

printscreen

Božo Spasić, Foto: printscreen

Prema njegovim rečima, srpska namenska industrija doživljava ekspanziju i zainteresovanost za kupovinu našeg oružja raste u svetu. 

- Pretpostavljam da je neko stupio u kontakt sa A.O. i zatim prikupljao podatke za nekog trećeg, a ne samo za novinare - priča nam Spasić.

Za njega je posebno interesantna buka koju je oko hapšenja podigao jedan deo opozicije.

- Oni vrlo dobro znaju da svaka vlast mora da procesuira ovakvo ponašanje i da bi i sami isto postupili da su na poziciji. Sve se svelo na pokušaj opozicije da napadne vlast za obračun sa tzv. uzbunjivačem. To lice nije nikakav uzbunjivač već odavalac državnih i drugih tajni. Ako istraga utvrdi da su stranci došli do tih podataka, onda se radi o krivičnom delu špijunaže za koje bi odgovarao u svakoj zemlji - navodi Spasić.

Najveća opasnost po Vučića nije Savez za Srbiju! Zapad sprema svog čoveka

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 16.10.2019. 12:00 - 16.10.2019. 12:12 Važno upozorenje. Vladimir Đukanović, Foto: Youtube/Printscreen * Novo obraćanje javnosti Vladimira Đukanovića * Komentarisao je TV duel Dragana Šutanovca i Boška Obradovića na N1 * Zapad samo istura SzS, ali u DS već ima svog čoveka Ponovo se oglasio Vladimir Đukanović na svom jutjub kanalu povodom televizijskog duela na N1 između Dragana Šutanovca i Boška Obradovića.

Na naše pitanje da porokomentariše i slučaj majke osumnjičenog A.O. koja je smenjena sa rukovodećeg mesta u fabrici, Spasić kaže:

- "Krušik" štite KOS, VOA i BIA. Naše službe su dobro upoznate sa svime što se dešava tamo. Možemo da tumačimo da je A.O. radio i po uputstvima svoje majke, a da je deo podataka i činjenicu da zajedno rade u toj fabrici neko dobro iskoristio. Neko je smatrao da će neka vrsta "naslednog" rada tamo biti dobar alibi  i ići u prilog tome da ne bude nikad uhvaćen.

Spasić otkriva i da su službe verovatno napravile taktički potez ne objavljujući ništa o hapšenju 20 dana kako bi razotkrili ko će prvi podići uzbunu, a samim tim i čiji interes je ugrožen.

- U slučaju kada je neko uhapšen pod sumnjom za špijunažu, određene činjenice se namerno skrivaju sa ciljem prikupljanja dodatnih podataka, ali i da bi se videlo ko će reagovati na hapšenje jer u najvećem broju slučajeva to bude primalac podataka. Službe čekaju da se pojavi panika kod onih koji stoje iza špijuna. To se i pokazalo kada su reagovali brojni faktori koji i sami primaju novac iz inostranstva. Ovo je prvi put u istoriji da se za špijuna koristi termin uzbunjivač. Nema uzbunjivača kod vojne industrije i svega onoga što spada u državni interes - zaključuje Spasić.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Šta građani misle o protestu taksista

 

Komentari (1)

Miski

16.10.2019 18:12

Istinu je covek rekao. Unistavaju se sve vojne firme namerno. Svercuje se oruzje,a vojci kladionice mocart doniraju televizore,sramno.