Vučić, Putin, Tramp
Alo!/Ilustracija
Vučić, Putin, Tramp

Alo!/Ilustracija

Vučić, Putin, Tramp, Foto: Alo!/Ilustracija

Bitka za Balkan između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije ulazi u finalnu fazu. Zapadu nije pošlo za rukom da unese razdor između Beograda i Moskve, te sada spremaju završni udarac!

Ovo dramatično upozorenje stiže od Jelena Guskove, ruskog eksperta za Balkan i rukovodioca Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. Guskova ističe da su SAD prethodnih godina pokušavale da istisnu Rusiju sa Balkana raznim sredstvima, ali da to nije urodilo plodom.

- Histerija povodom jačanje ruskog prisustva na Balkanu zahteva nove pokušaje da se Moskva diskredituje. Ovde su sva sredstva bila dozvoljena, od pripreme balkanskih 'Majdana' do špijunskih afera - upozorava Guskova.

Prema njenim rečima, Zapad uprkos dosadašnjim neuspesima neće prestati sa pokušajima raskidanja saradnje Srbije i Rusije.

- Bitka za Balkan između Zapada i Rusije ulazi u završnu fazu. Prethodnih godina su pokušavali da nas istisnu iz regiona raznim sredstvima: preko upravljanja medijima, preko delatnosti nevladinih organizacija u Srbiji koje rade od zapadnog novca, preko fatalnih uslova koji su sledili investicije ili novčana ulaganja Zapada i slično... Ali ispostavilo se da je to malo - naglašava Guskova u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji 'EA dejli'.

Ruski akademik podvlači da je ovde važno i nešto drugo, a to je da SAD ne uspevaju u svojoj zamisli.

- Zapadu nije pošlo za rukom da sakrije zadatak koji je sebi postavio, da unese razdor između Rusije i Srbije uoči sastanka Vučića i Putina, potkopa međusobno poverenje dve zemlje i obustavi vojnu saradnju. Pregovori dvojice predsednika su protekli u prijateljskoj atmosferi - podvlači Guskova.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Printscreen

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da SAD nastavljaju 'specijalni rat' protiv Srbije, u kom novu fazu karakteriše još jača medijska propaganda.

- Iako već kontrolišu značajan broj medija u Srbiji, otvaraju neograničeni fond za pomoć malim i srednjim medijima. Samo mediji koji budu prihvatali američke inicijative tretiraće se kao objektivni i samo oni će dobijati novac. Umesto da bar delimično priznaju krivicu i upute izvinjenje srpskom narodu kako bi bar donekle stekli poverenje, oni i dalje očekuju da će to postići pojačanom propagandom. Nakon što su nam otrovali životnu sredinu, to planiraju i sa medijskim prostorom. Pričaju o ruskom 'malignom uticaju', a upravo to je njihov propagandni prodor u medije u Srbiji - naglašava Karan.

Vreme je za istinu

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', ocenjuje da Zapad nikako da prihvati istinu.

- Sazrelo je vreme da Amerikanci i Zapad shvate da svoj zadatak neće izvršiti nikada. Naprotiv, pečatirali su neraskidive veze dve bratske zemlje, što upravo primećuje i Guskova. Srpskom narodu kroz istoriju, ali i danas, nije bilo teško izabrati pravu stranu. Da li je to ona strana koja nam otima deo teritorije ili ona koja poštuje Rezoluciju 1244 i želi da u slučaju napada na Srbe na Kosovu pruži vojnu pomoć i zaštitu srpskom narodu? - pita se Bjegović.