Zorana Mihajlović
Alo/Marko Metlaš
Zorana Mihajlović

Alo/Marko Metlaš

Zorana Mihajlović, Foto: Alo/Marko Metlaš

- Bila sam žrtva psihičkog nasilja i proganjanja - kazala je ona za naš list i otkrila na koji način se zaštitila.

- Kontaktirala sam sa prijateljima i policijom, ali tada još nije bilo u zakonu da oni mogu da urade bilo šta ako vas neko proganja. Trajalo je, ali sam se zaštitila - kazala je Mihajlovićeva i dodala da je i u svom okruženju imala žene koje su se suočile sa tim problemom.

- Imam mnogo prijateljica kojima sam pomagala kada su se našle u toj situaciji. Zato mi nije iznenađenje kada istraživanja pokažu da svaka druga žena trpi neki vid nasilja. Nije nasilje samo fizičko nasilje. Zato je mnogo važnije ohrabriti žene da prijave nasilje - poručila je potpredsednica Vlade.

Pročitajte još:

 

Mihajlovićeva ima i snažnu poruku za sve žene koje su žrtve nasilja.

- Razgovarajte, prijavite, idite u Sigurne kuće, jer tamo ima stručnjaka koji mogu da vam pomognu - poručila je ona i istakla da je u Srbiji statistika i dalje crna kada se radi o nasilju nad ženama.

Podsetimo, Zorana Mihajlović je pre nekoliko dana na događaju „Nazovi nasilje pravim imenom“ povodom obeležavanja globalne inicijative „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja se sprovodi i u Srbiji, navela da 85 odsto građanki Srbije smatra da je rodno nasilje uobičajeno, 80 odsto devojaka doživi da im zvižde na ulici, dok svaka treća mlada osoba misli da je kratka suknja opravdanje za napad na ženu.

- Moja poruka je da ničija patnja i vrisak ne smeju da se završe ćutanjem. Država je stvorila uslove da se borimo, ali to nije dovoljno, jedini način da se zaista borimo protiv nasilja nad ženama, koji god oblik tog nasilja bio, jeste da smo svi zajedno u toj borbi, da znamo da postoji i fizičko i psihičko nasilje i da ne dozvolimo da devojčice i žene budu povučene u sebe, već da budu aktivan deo društva - navela je ona.

Komentari (4)

miodrag

03.12.2018 07:29

Zeno ti si vec 12 godina ater nasilja,koja crna zrtva,zžrtve smo mi...idi spremaj se za ispitivanje porekla imovine...

miki

03.12.2018 07:57

Nismo jaki ali imamo da vam zagorćamo vam źivot...imam dosta godina i dobro pamtim srpsko nasilje nad Albancima śto je neopisivo...kako ste ovako poćeli zejednićkog źivota nema...

Tanja

03.12.2018 09:58

Jao laze cim zine, prekini da glumis zrtvu Zorana!

Popaj

04.12.2018 17:59

@Tanja - Ja bih ovu Zoranu semenio.