"Mapa po Non-pejperu"
Portal Necenzurisano

Portal Necenzurisano

"Mapa po Non-pejperu", Foto: Portal Necenzurisano

Tako je predsednica privremenih institucija u pokrajini Vjosa Osmani izjavila je da su svi non- pejperi i ideje koje su u njima predstavljene destabilizujući za region, a da im je izvor u Srbiji. Ona tvrdi i da u svemu tome postoji i određena "umešanost Rusije".

Osmani je tako Beogradu pokušala da "prikači" i poslednji papir koji je objavila prištinska štampa, a u kojem stoji predlog o međusobnom priznavanju, stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, privilegovan status SPC i obaveza Beograda da ne blokiramo članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Od ovog poslednjeg papira, u kojem se Beogradu zapravo nudi sever Kosova kako bi "progutao" priznavanje lažne države - već se ogradio zvanični Berlin. Šef diplomatije ove zemlje Hajko Mas kazao je da "to ne potiče iz pera nemačke vlade".

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je Osmanijevoj i privremenim prištinskim vlastima da ni ne sanjaju da bi Srbija mogla priznati nezavisnost Kosova. On je rekao da je laž da iza svih non-pejpera stoji naša država. Rekao je da u prethodne dve noći nije ukupno spavao više od pet sati, jer je sa svojim timovima analizirao non-pejper. Ponovio je da misli da zna ko je morao da učestvuje u njegovom sastavljanju.

Vjosa Osmani

EPA/GEORGI LICOVSKI

Vjosa Osmani, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

- Mene je zasta iznenadio taj papir, jer je najpametnije napisan do sada. Ima više u njemu za Srbiju nego što je u Ahtisarijevom planu, mnogo, mnogo više. Tu je do sada najviše ponuđeno, makar neformalno, a da li je to dobro ili nije, da budemo jasni - to je užasno teško i loše. Pojava non-pejpera znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći da dođemo do nekog rešenja ili do proglašenja krivca. Partija još traje, kao u šahu moramo da budemo vrlo oprezni da ne bi došlo do tzv. kontumacije, isključenja jednog od igrača zbog pada zastavice.

Ministar policije i lider PS Aleksandar Vulin smatra da non-pejper o KiM nudi Srbima više nego i jedan predlog međunarodne zajednice od 2012:

- To je nesumnjiva potvrda da je Vučićeva politika prema EU uspešna. Ali, non-pejper je i dokaz da i javna i tajna diplomatija EU postavlja zamku za Vučića. On je državnik koji je sam i samo svojom upornošću i hrabrošću, više puta sprečio da Kosovo bude priznato. Zato od njega tražim da se žrtvuje još jednom i da odbije svaki razgovor o non-pejperu, da odbije svaku mogućnost priznavanja Kosova, da odmah raspiše vanredne izbore kako bi nacija rekla šta o tome misli i da saopšti velikim silama da se rešenje za KiM ne može pronaći bez rešenja za Republiku Srpsku i nacionalno pitanje Srba u celini. A, ukoliko Vučić odbije inicijativu velikih sila, to vrlo lako može da bude njegova poslednja borba.

Pojavu non-pejpera koji se odnosi na KiM, bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović smatra "igrom žmurki i nerava" u koju su uključeni i geopolitičari i psiholozi, sa ciljem da se Srbija pritera uza zid i da u što kraćem roku prihvati da je Kosovo za nju definitivno izgubljeno:

Hašim Tači

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

- To je vrsta psiholoških i informacijskih pritisaka koji treba da kod postojećeg srpskog otpora zasnovanog na pravu i Ustavu naprave neku vrstu nesigurnosti i da nas izvuku iz naše citadele. Sve je to poigravanje sa srpskim uhom jer je prethodni non-pejper nudio neku vrstu kompenzacije u vidu RS, što je samo jedna ponuda u magli pošto tako nešto ne figurira u politici zapadnih zemalja - ukazuje Jovanović, uz ocenu da će ovakvih diverzantskih ispada, usmenih i pismenih, biti još, kao i da je jedna od težnji da se dezintegriše političko jedinstvo našeg establišmenta.

Čestitka Rami iz zatvora

Bivši predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, koji se trenutno nalazi u zatvoru Haškog tribunala gde mu se sudi za zločine protiv čovečnosti, čestitao je premijeru Albanije Ediju Rami pobedu na nedavno održanim izborima. Rama je to objavio na svom fejsbuk-profilu, navodeći da mu je Tači poručio da pored Albanije brine i o Kosovu i da se uvek borio za ujedinjenje sa Albanijom.

Kurti neće u Brisel

Na očekivanja EU da se izjasni o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti odgovorio je da ne dolazi na razgovore zakazane za 11. maj. Pritom je Kurti to izgovorio usred Brisela, gde su planirani njegovi sastanci sa zvaničnicima Unije. Odluku da ne učestvuje u dijalogu obrazložio je time da Priština za te razgovore mora dobro da se pripremi, a da Beograd "mora da se suoči sa svojom prošlošću i distancira od režima Miloševića, a ne da nastavlja stare ciljeve novim metodama".