ISTINA IZLAZI NA VIDELO? Beograd i Banjaluka spremaju diplomatsku inicijativu o Srebrenici!

Beograd i Banjaluka bi mogli uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici.

Srebrenica
Srebrenica, Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

List napominje da ova ideja postoji već dugo, ali da je ponovo "reaktivirana" nakon što je britanska vlada objavila poverljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjacke snage kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizvala ni naredila zločine.

"Novosti" podsećaju da dešavanja u Srebrenici već istrazuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji koju je u avgustu 2018. godine formirala vlada Republike Srpske. Komisija bi do kraja godine trebalo da završi izveštaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kaze za "Novosti" da je dokument britanske obavestajne sluzbe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji.

Srebrenica
Srebrenica, Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

"Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u RS nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude jos gore i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savetu bezbednosti UN. Ovo je veliki apsurd - Britanija ima dokument svojih službi koji kaze da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici", kaže Kojić.

On objašnjava da jedan takav dokument obaveštajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi