Ivica Dačić
Printscreen
Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Najviše zahteva iz Nemačke 

Dačić je rekao da je država u zemlju vratila građane koji su izgubili posao u inostranstvu, studente i učenike, bolesne ljude...

"Mi smo vratili dete i oca iz Ukrajine, koji je bio na lečenju, vratili smo neke koji su bili na veštackoj oplodnji u stranim zemalja i teško bolesne ljude. Verovatno ima još takvih slučajeva. Mi možemo da pomognemo, daćemo garancije da će država primiti sve ljude", rekao je Dačić.

Da će država pomoći nada se i 14 srpskih građana koji su otišli na edukaciju u Indiju krajem februara, odakle je trebalo da se vrate krajem marta, ali su svi letovi otkazani.

Er Srbija

Alo.rs

Er Srbija, Foto: Alo.rs

Humanitarni avion 

Dačić kaže da bi oni trebalo da budu na vezi sa ambasadom i da će država pomoći koliko može, ali da nije realno očekivati da avion leti u Indiju.

"Samo jedan let je organizovan za putnike na interkontinentalnim razdaljinama, za Vašington, i to kada je bio slobodan avion. Mi druge kapacitete nemamo", rekao je Dačić.

On je dodao da je još jedna mogućnost da se prevezu letovima zemalja EU.

"Najviše zahteva ima u Nemačkoj, 1.500, u SAD oko 700... Gledamo da ljudi iz Italije koji imaju sopsteveni prevoz polako počnu da se vraćaju u zemlju. Svaki dan dolaze iz Slovenije", rekao je Dačić.

Sledeći humanitarni avion otići će za Beč sutra, a potom u nedelju za Dubai.