Vojska
Alo / M. Jošida
Vojska

Alo / M. Jošida

Vojska , Foto: Alo / M. Jošida

Predivan martovski dan nije doneo gužvu i graju već veliki broj otkazanih polazaka i poluprazne perone, a razlog tome je koronavirus zbog kojeg je državni vrh uveo vanredno stanje i policijski čas.

Sat pre podneva u patrolu na glavnoj autobuskoj stanici stigla su trojica pripadnika Vojske Srbije. U rukama su nosili automatske puške, a na licima zaštitne maske. I dok su se na društvenim mrežama mogli pročitati razni komentari na račun toga što su vojnici na ulicama gradova, na terenu se pokazalo da Vojska Srbije i dalje uživa ogromno poverenje građana.

Vojska

Alo / M. Jošida

Vojska , Foto: Alo / M. Jošida

Retki putnici i prolaznici, ali i oni koji rade u lokalima na glavnoj autobuskoj stanici u prestonici Srbije, s osmehom na licu ispratili su tri vojnika koji su patrolirali. Jedan mladić je pritrčao i ponudio vojnicima flašice s vodom da se osveže, što su oni odbili.

Predrag Vuković

Alo / M. Jošida

Predrag Vuković, Foto: Alo / M. Jošida

Taksista Predrag Vuković, koga smo juče oko podneva zatekli na stanici, kazao nam je da se koronavirusa ne plaši, ali i priznao da je ova pošast potpuno sve promenila.

- Nema gužve nimalo, nema ljudi, a nema ni posla - požalio nam se Vuković i dodao:

- Osećam se bezbednije otkad je vojska tu i otkad obezbeđuje stanicu i zbog migranta, jer od njih ovde nije moglo da se prođe.

Vojska

Alo / M. Jošida

Vojska, Foto: Alo / M. Jošida

Podsetimo, Vojska Srbije kontroliše granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, kao i bolnice, na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije.

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.

Prema ranije propisanim merama, Vojska Srbije angažovana je na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od kovida-19, zatim aerodroma u Beogradu i Nišu i autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Pančevu.