Ministar Antić u Kini, Aleksandar Antić
Tanjug
Ministar Antić u Kini, Aleksandar Antić

Tanjug

Ministar Antić u Kini, Aleksandar Antić, Foto: Tanjug

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišao je danas u Kini novoizgrađenu oblast grada Landžu, gde je smeštena kompanija "Guang Tong Nju Enerdži" čiji će se električni autobusi do kraja godine naći na beogradskim ulicama.

Naime, ta kineska kompanija je partner "Ikarbusa" koji će krajem godine početi da proizvodi takve električne autobuse.

- Reč je o kompaniji koja priozvodi najsavremenije elektirčne autobuse koji su u skladu sa najvišim standardima i sa najkvalitetnijim baterijama koje se pune šest do deset minuta. Sa tom baterijom, po projektu, vozilo može da izdrži do 180 kilometara, a u uslovima gradske vožnje do 100 kilometara, što je otprilike optimum za beogradske uslove - rekao je Antić.

Goran Vesić

Alo!

Ministar je objasnio da je danas obišao novoizgrađenu oblast koja je u poslednjih desetak godina iznikla u okolini grada Landžu na nadmorskoj visini od 1.800 metara i u kojoj trenutno živi 300.000, a kada projekat bude gotov, kaže Antić, u toj oblasti živeće milion ljudi.

U toj oblasi, navodi Antić, posluje oko 200 od 400 kompanija koliko je predviđeno projektom izgradnje, a osim sa predstavnicima kompanije "Guang Tong Nju Enerdži", ministar se sastao i sa predstavnicima kompanija "Lanši" i "Galaks Internešnl", ali i obišao Nacionalni institut za energetska istraživanja.

Antić je kazao da je kompanija "Lanši" jedna od vodećih svetskih proizvodjača opreme za energetske projekte, rafinerije, petrohemijska postrojenja, istraživanja i bušenja nafte i gasa, koja, navodi, isporučuju celom svetu.

- Ova kompanija ima visok nivo interesovanja saradnje sa Srbijom i može da svoje usluge ponudi i našoj rafineriju, ali i ostalim preduzećima iz hemijskog kompleksa - rekao je Antić.

Dodao je da su sastanci dobro prošli i sa predstavnicima komapnije "Galaks Internešnl" koja je, kaže, jedna od najvećih komapnija za razvoj projekta i koja gradi veliki kompleks u okolini Landžua gde će živeti oko 80.000 ljudi.

I ta kompanija, navodi Antić, ima interesovanje da bude deo državne delegacije koja će posetiti Srbiju.

Antić je u Landžuu posetio i Nacionalni institut za energetska istraživanja i kazao da je to jedna od vodećih ustanova u svetu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

- Ta institucija bez sumnje može da ostvari kvalitetnu saradnju sa našim univerzitetima i institutima. Danas smo naravili prve kontakte i mislim da će naši stručnjaci u razmeni iskustava sa ovom institucijom biti u stanju da našoj zemlji, privredi, našim energetskim kompanijama, da pruže mnogo dobrih usluga - podvukao je Antić.

Ministar Antić nalazi se u poseti gradu Landžu povodom nastupa Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu, gde predvodi delegaciju u kojoj je oko 20 srpskih preduzeća.