Ana Brnabić
P. Parezanović
Ana Brnabić

P. Parezanović

Ana Brnabić, Foto: P. Parezanović

- Ovo je primer kako država može da radi sa savezom, u ovom slučaju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)i lokalnim samoupravama, da sačuvamo deo tradicije, obezbedimo regionalni razvoj, promovišemo udruživanje i zadrugarstvo – rekla je premijerka.

Ona je posebno naglasila da je SPOS za vreme pandemije “kovid 19” donirao sedam tona meda za građane kojima je takva pomoć potrebna. Otvaranju pogona prisustvovali su i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i Slavica Đukić-Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Inače, u izgradnju pogona i nabavku opreme za rad na veliko, odnosno za prijem meda i pakovanje u burad, uloženo je oko 1,5 miliona evra, a predstoji ulaganje od još 350.000 evra u opremu za pakovanje meda u tegle, za plasman meda na malo za velike kupce.

Površina Pogona je 1.590 kvadratnih metara bruto. Očekuje se da postepeno ostvari godišnji prijem i preradu oko 3.000 tona meda. Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta Saveza pčelarskih organizacija Srbije „Dobra pčelarska praksa – DPP“, kao ekskluzivni proizvod u posebnoj, zaštićenoj ambalaži.

Ovo je zajednička investicija Saveza pčelarskih organizacija Srbije i opštine Rača, naravno uz veliku podršku Vlade Srbije.

Značajna je zbog toga što Srbija ima više od 1,3 miliona registrovanih košnica. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 5,3 odsto poljoprivredniuh gazdinstava, blizu 30.000, bavi pčelarstvom,Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11 hiljada tona, a med najviše izvozimo u Norvešku i Italiju.

Izvoz meda u EU neprekidno raste prethodnih 10 godina i kreće se od 2.000 do 3.000 tona godišnje, a prosečna godišnja vrednost izvoza je oko 10 miliona evra godišnje.

- Konačno ćemo mi pčelari, više od jednog veka udruženi u svoju organizaciju u Srbiji, da ostvarimo san i med plasiramo po najpovoljnijoj ceni i odbranimo se od postojećih falsifikata meda koji su se namnožili – ističe Dragan Milovanović, predsednik Pčelarskog udruženja „Karađorđevo trmčište“ u Rači.

Šumadinci, inače, ocenjuju da je Pogon na odličnom mestu, jer Šumadija, prema zvaničnim podacima, uz zapadnu Srbiju, područje sa 41 odsto ukupnog broja košnica. Vlada Republike Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred Pogona „Naš med”, čime je rešen komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.