Ana Brnabić
Printscreen / ALO. RS
Ana Brnabić

Printscreen / ALO. RS

Ana Brnabić, Foto: Printscreen / ALO. RS

 

* Donela je važnu životnu odluku

* Pristupila je članstvu u SNS

* Cilj SNS-a je da menja Srbiju 

Premijerka Srbije izjavila da je pristupila SNS zato što je, za razliku od većine stranaka čiji je cilj je da pobede na izborima, SNS-u cilj da menja Srbiju.

- To je velika razlika, zbog čega sam osećala da želim članstvom lično da podržim naprednjake. Funkcija u stranci mi nije potrebna - najveću podršku SNS-a sam dobila i pre nego što sam postala član, kada su mi ukazali najveću moguću čast i predložilime da postanem predsednica Vlade Srbije - kazala ja Ana Brnabić.

- Zahvalna sam (predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću što je verovao u mene i pozvao me da menjamo Srbiju zajedno, i SNS-u što me je podržao - rekla je Brnabićeva za "Večernje novosti".

Pročitajte još:

Ona je dodala da bi volela da radi s mladim ljudima, koji će sutra imati odgovornost za to kako zemlja izgleda i istakla da je SNS je pokazao da je stranka koja brine o ljudima, a ne o popularnosti.

Prema njenim rečima, naprednjaci su, kada su dobili poverenje građana, preuzeli odgvoornost i sproveli teške mere koje su bile neophodne da se zemlja izvuče sa ivice ambisa.

- Te mere bi mnogi okarakterisali kao političko samoubistvo, zato ih drugi nisu sprovodili. SNS je jedina stranka koja, nakon pobede na izborima, nije mislila da je završila posao i da je vreme da uživa u povlasticama i privilegijama, već je pobedu na izborima tretirala kao početak marljivog rada - kaže premijerka.

Na pitanje zašto vlada menja izborna pravila kad ne veruje da će opozicione stranke odustati od bojkota, ona podseća da saradnja sa OEBS, odnosno ODIHR, traje od 2017. godine.

Ističe da je Srbija sama odlučila da radi sa njima, kao što je sama odlučila da uvede elektronsku upravu zbog veće transparentrnosti i efikasnosti javne uprave.

- To nam je omogućilo da sredimo birački spisak. Niko nas na to nije primoravao, niko nas nije ucenjivao, niko se u to vreme od opozicije nije ni bavio biračkim spiskom, jer su izbori još bili daleko. Uradili smo to zato što smo odgovorni i zato što nam je stalo da ovo bude uredjena zemlje u službi svojih grajdana. Mi danas samo nastavljamo taj posao - kaže Ana Brnabić.

O posredovanju Evropskog parlamenta u pregovorima sa opozicijom navodi da jedni traže da se Evropa umeša i posreduje, "zovu ih i žale se, a onda i njih bojkotuju", dok drugi napadaju vlast zato što se Evropa uključuje da pomogne i posreduje.

Pročitajte još:

- Šta god da uradite, neko će vas napasti. Zato je jedina ispravna poltika da radite u najboljem interesu svojih građana, pokažete otvorenost, ali i principijelnost i da razmišljate o krajnim rezultatima - smatra premijerka.

Povodom protesta taksista na beogradskim ulicama ona ponavlja stav da tako radikalne mere nikada nisu način za rešavanje problema. Dodaje da taksisti rade težak i neretko opasan posao i da je na njoj da razume njihove probleme i s njima radi i razgovara, kao i sa svima u ovom društvu.

- Žao mi je što su se tenzije podigle na nivo da je razgovor postao skoro pa nemoguć, prihvatam svoju odgovornost za to i drago mi je što se predsednik umešao da smiri tenzije. To je pravi primer kako radi jedan tim i kako izgleda kada imate odgovornog predsednika i koliko to za državu znači - istakla je premijerka.

Ana Brnabić, Hit tvit

Printskrin

Ana Brnabić, Hit tvit, Foto: Printskrin

Na pitanje da li bi u dijalog Beograda i Prištine trebalo da se uključe i Rusija i Kina, ona podseća da na dijalogu danas insistiraju zemlje koje su 2008. podržale jednostrano proglašenu nezavisnost, što pokazuje da je ta tema daleko od rešene, kako su to mnogi smatrali.

- Pozicija Srbije je danas potpuno drugačija nego što je bila i to je rezultat svega što je godinama radio predsednik Aleksandar Vučić. Pokazao je liderstvo protiveći se zamrznutom konfliktu i odbio da gura problem pod tepih ostavljajući njegovo rešavanje generacijama koje dolaze. Nije kalkulisao sa svojim rejtingom i to je prepoznato u međunarodnoj političkoj areni - rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još:

Ona je istakla da je važno da se o problemu razgovara, iako se Srbije ne slaže sa SAD, Nemačkom i Francuskom po pitranju statusa KiM. Navodi da je podrška Kine i Rusije veoma značajna i da je u dijalog dobrodošao svako ko je spreman da pomogne, ali da nije na Srbiji da korz ucene utiče na format dijaloga, kao što to Priština pokušava.

- Ono o čemu predsednik Vučić govori jeste kompromis koji bi doveo do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca i okretanja budućnosti. Kao bi taj kompromis izgledao, tema je dijaloga - kaže Brnabićeva.

Ono što je brine jeste to što ne vidi partnera sa druge strane.

To u Beogradu nije smelo da se desi!

Incident koji se sinoć dogodio nakon promocije knjige Gorana Vesića, kada su ljudi okupljeni na protestu koji je organizovala Ðilasova Stranka slobode i pravde nasrnuli na Vesića, a njegova "Knjiga o Beogradu" zapaljena, izazvao je brojna reagovanja i zabrinutost zbog poruke koje ovaj incident šalje u našu društvenu stvarnost.

- Ne vidim da lideri u Prištini, umesto populizma, biraju ozbiljnost i odgovornost za drugačiju budućnost na Balkanu. Mi nemamo vremena za gublejnje - ističe Ana Brnabić.

Na pitanje da li postoji neko pitanje oko kojeg se ne slaže s predsednikom Vučićem, Brnabić kaže da svakako ima, ali da je to uglavnom posledica njene kratke političke karijere i njegovog bogatog političkog iskustva.

- Često reagujem emotivno i u potpunosti iskreno, a naučila sam da u politici ne smete ishitreno reagovati, iako morate brzo da donosite odluke. Od Aleksandra Vučića učim svaki dan - zaključila je Brnabić.

BONUS VIDEO: Protest građana Šapca protiv Nebojše Zelenovića