Turski tok
Wiki
Turski tok

Wiki

Turski tok, Foto: Wiki

On je za Betu rekao da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest mesci ili godinu dana, pod drugim uslovima.

PROČITAJ JOŠ:

Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi Gastrans dozvolila gradnju gasovoda Turski tok koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od "trećeg energetskog paketa" po kome ne može biti isti vlasnik i gasa i cevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ) koja ima dodatne zahteve i traži da se dozvoli i drugim snabdevačima gasa da koriste deo kapaciteta gasovoda koji bi gradio Gastrans.

- Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju - rekao je Vuletić.

Sklopili dogovor o kupoprodaju naoružanja... Erdogan i Putin

EPA/Tumay Berkin

Erdogan i Putin, Foto: EPA/Tumay Berkin

Ocenio je da je zahtev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mestu izlaska iz Srbije i na još tri mesta u Srbiji, "samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova".

Kroz svaki gasovod, kako je rekao, "ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina to je Rusija".

- Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju - rekao je Vuletić.

PREPORUČUJEMO:

Evropa je prošle godine, prema njegovim rečima, potrošila 550 milijardi kubnih metara gasa i od te količine skoro 40 odsto je gas uvezen iz Rusije, 30 odstao nabavlja iz najvećih evropskih nalazišta u Norveškoj i Holandiji, a preostalih 30 odsto svaka zamlje obezbeđuje iz sopstvenih izvora ili manjom kupovinom od trgovaca gasom.

Istakao je da "u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa".

Persijski zaliv bliski istok Iran Bahrein Katar

Profimedia

Katar, Foto: Profimedia

- Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbede gas za Evropu, proizvodeći ga iz škriljaca, je priča političara i neznalica - rekao je Vuletić.

Prošle godine su, podsetio je, Amerikanci zbog hladne zime posebno u Bostonu "uvezli gas iz Rusije da bi ogrejali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe, već da samo hoće da onemoguće da Rusija puni njen budžet prodajom nafte i gasa i da sklone predsednika Putina (Vladimira)".

Najveće gasno nalazište je, prema njegovim rečima, Južni fars u Iranu, prema granici sa Katarom odakle i Katar crpi gas.

- Iran, Sirija i Irak su sklopili sporazum 2011. godine da grade Islamski gasovod, a istovremeno su Katar i Saudijska Arabija sklopili sporazum da grade Arapski gasovod koji bi snabdevali Evropu gasom, ali su Amerikanci da bi to sprečili proglasili diktatorom sirijskog predsednika Bašar el Asada, napravljena je revolucija i sve je stopirano - rekao je Vuletić.

Gasovod Naftovod

Profimedia

Gasovod, Foto: Profimedia

Amerikanci, prema njegovim rečima, "guše svakog ko je uspešan da bi oni bili najuspešniji, pa su tako svojevremeno preko Borisova (Bojko), kada se spremao za izbore za predsednika bugarske vlade zaustavili gasovod Južni tok koji je trebalo da ide i kroz Srbiju.

- Amerikanci su mu rekli da neće pobediti ako pusti da Južni tok prođe kroz Bugarsku da bi došao do Srbije - rekao je Vuletić i dodao da je Borisov napravio Bugarskoj ogromnu štetu zbog izgubljenih prihoda koje je ta zemlja mogla da ima od tranzitne takse.

Amerikanci i Evropa pod njihovim uticajem i sada, kako je rekao, "mogu da nađu nekog Borisova i stopiraju Turski tok kroz Srbiju".

Sirija udari Barzah

Tanjug/AP

Amerikanci su spremni na sve da bi odrzali globalnu dominaciju, Sirija, Foto: Tanjug/AP

Dodao je da je EZ i za Srbiju mogla da napravi izuzeće i ne primeni "treći enegetski paket" kao i za Transjadranski gasovod (TAP) koji će u Evropu dopremati gas iz Azerbejdžana, ali da je to neko sprečio.

Vuletić je upozorio da, kada početkom 2020. godine, istekne ugovor za tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, Srbija neće imati dovoljno gasa. Rešenje se, prema njegovim rečima, ne može tražiti ni u dopremanju gasa preko gasovoda Severni tok jer bi zbog dužeg puta do Srbije i tranzitne takse bile visoke, a zbog toga i gas preskup.

Evropa će, kako je rekao, izgraditi ne samo gasovod Severna tok 2 kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku i na koji se ne odnosi "treći energetski paket" jer cevovod prolazi međunarodnim vodama, nego će izgraditi i Severni tok 3.

- Da se Srbija graniči sa Rusijom mogla bi direktnim dogovorom sa tom državom i bez poštovanja evropske regulative da doprema gas u Srbiju, kao što je to sada uradila Turska, preko gasovoda Turski tok - rekao je Vuletić.

Komentari (1)

duki

11.02.2019 19:24

Koliko samo veliku štetu prave ovi Ameri ne samo Rusima nego pre sve celoj Evropi! Kako samo moze cela EU da dozvoli sebi da joj Ameri diktiraju ciji gas ce da uzmu a da pritome ne mogu da zadovolje potrebe Evrope za gasom. Evropa svesno radi na svoju stetu samo da bi ispunila naredjenja Amerike kako bi sto vise naneli stetu Rusima. Ovim se se svesno daje do znanja celom svetu da su Ameri neprijatelji celog covecanstva. Ako ovo Evropa dozvoli naskodice pre svega sebi.