Džo Bajden
AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

AP Photo/Andrew Harnik

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ - novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.

Da li Srbi treba da pristanu na formiranje nove Jugoslavije?

 

- To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka - nove EU-Jugoslavije - piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Les ističe i da nema sumnje da će Bajdenova administracija želeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi. Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

- Ako predsednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti - piše Les u tekstu.

Komentari (1)

ja sam svetac mirotvorac

26.11.2020 15:54

jedina prava jugoslavija je sr jugoslavija do 2006 i proširena za krajinu hrvati neka dogovarsju uniju sa slovenijom i italijom, i albanijom, ili su džepovi ostali prazni a i eu je mućka zabluda