OTKRIVEN PLAN BAJDENA ZA ZAPADNI BALKAN! Amerikanci spremaju novu Jugoslaviju!?

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da bi region, pod vođstvom novog šefa SAD, mogao da bude novi multietnički entitet, usko povezan sa EU. To bi bila inkarnacija nekadašnje velike države.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ - novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.

Da li Srbi treba da pristanu na formiranje nove Jugoslavije?

Ukupan broj glasova: 2600

 • Da: 28% (717)
 • Ne: 72% (1883)

- To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka - nove EU-Jugoslavije - piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Les ističe i da nema sumnje da će Bajdenova administracija želeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi. Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

- Ako predsednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti - piše Les u tekstu.

Povezane vesti

 • Korisnik: ja sam svetac mirotvorac
  26/11/2020 - 15:54
  jedina prava jugoslavija je sr jugoslavija do 2006 i proširena za krajinu hrvati neka dogovarsju uniju sa slovenijom i italijom, i albanijom, ili su džepovi ostali prazni a i eu je mućka zabluda
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi