Bakir Izetbegović
Alo!/Marko Đoković
Bakir Izetbegović

Alo!/Marko Đoković

Bakir Izetbegović, Foto: Alo!/Marko Đoković

Naime, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oštro je juče kritikovala skandaloznu programsku deklaraciju koju je usvojila SDA, stranka Bakira Izetbegovića, a koja je svojevrsna objava rata dejtonskoj BiH, sa jednim ciljem - ukidanje Republike Srpske.

Amerikanci su poručili da su zabrinuti zbog iznetih stavova u deklaraciji, za koje kažu da podstiču političke tenzije. Podvukli su i da je teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

- U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za šta je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode - istaknuto je u reagovanju.

Analitičar i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za „Alo!“ kaže da je činjenično stanje da niko ni na Zapadu ni na Istoku ne podržava „Bakirovu ludačku deklaraciju“ i da je stoga ovakva reakcija SAD bila očekivana.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

- Čak se i Incko ogradio od te deklaracije, koja je prava objava rata. Izetbegović se inače jedva izborio sa problemom u stranci, bilo je onih koji su bili protivnici deklaracije, a to su uglavnom obaveštajci i bezbednjaci, njih se rešio iako su, poput bivšeg ratnog ministra, bili bliski njegovom ocu Aliji. Na momenat je Bakir pomislio da može da preti i galami, a onda je dobio ovakvu kritiku od Amerikanaca, koji očito ne žele da učestvuju u haosu. Amerikanci su i te kako svesni broja islamista koji su prisutni u BiH i opasnosti koju oni predstavljaju i koju bi tek predstavljali u slučaju primene deklaracije - navodi Galijašević.

Pročitajte još:

Profesor geopolitike Srđan Perišić, s druge strane, napominje da je upravo „američki pritisak na Milorada Dodika oko formiranja vlasti u BiH osokolio Izetbegovića da napravio jednu ovakvu rezoluciju“.

- A takođe, ne zaboravite ni da je američki diplomata Metju Palmer početkom meseca rekao da Dejtonski sporazum nije konačno rešenje i da ga treba promeniti. Stoga, smatram da ova kritika nije prava nego licemerna. Pitam se šta bi bilo da su Srbi napravili sličnu deklaraciju - kaže naš sagovornik.

Vučić s liderima stranaka iz Srpske

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da će na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz tog entiteta BiH biti reči o važnim nacionalnim pitanjima srpskog naroda. Ona je naglasila da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma za BiH ima sva prava da bude izveštavana o onome što se dešava u RS.

 

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina