Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

"Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova", izjavio je američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za tamošnju televiziju KTV.

Njegove reči odjeknule su kao bomba jer je ovo prvi put da neki visoki zvaničnik SAD prizna da postoji mogućnost ovakvog rešenja. Zbog toga je Delavi nekoliko sati kasnije pokušao da se izvadi, tvrdeći da "nije baš tako rekao", međutim, iz onoga što je u tom vađenju rekao potpuno je jasno da je i prva izjava korektno preneta.

- Ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa - odgovorio je Delavi gostujući u emisiji "Rubikom" na prištinskoj TV, što je ogromna promena u odnosu na sve ranije izjave u kojima je kategorički odbacivao bilo kakav pomen podele.

Da je Delavi zaista mislio to što je rekao, dokazuje i izrazito nervozna reakcija Ramuša Haradinaja, maltene istog trenutka kad se ambasadorova izjava pojavila u medijima.

- Opasno je da se sada govori o razdvajanju. To bi izazvalo rat. Svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu - poručio je besno premijer lažne države.

Izjava američkog činovnika nije došla tek tako, tvrdi za naš list karijerni diplomata Zoran Milivojević:

- Ambasador SAD nikada ne daje izjave na svoju ruku, već samo ako za to što će reći ima potporu u Stejt departmentu. Njegova poruka znači da Vašington razmatra opciju vraćanja na tezu o etničkim granicama i o tome da zadovolji srpski interes na Kosovu. Oni znaju da se problem ne može rešiti bez Srbije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da američki ambasador ispipava raspoloženje Beograda i Prištine za takav scenario i da treba da budemo obazrivi u tumačenju njegovih poruka.

- Njegov stav odstupa od zvaničnog stava svih strana uključenih u pregovore, uključujući i SAD. Dakle, treba biti obazriv u svakom pogledu. Za Srbiju podela nije najgore moguće rešenje, uzimajući u obzir sve opcije koje su u ovom trenutku na stolu.

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, slaže se da se nešto menja u stavu SAD.

- Jasan i čvrst stav predsednika Vučića u poslednjoj rundi briselskih pregovora sa Tačijem doveo je delom do toga da Delavi, a verujem i ostali predstavnici međunarodne zajednice, počnu drugačije da gledaju na nastavak dijaloga - navodi Bečić.

Komentari (8)

mix

21.07.2018 00:40

Samo model 2/3:1/3 bi ev. mogao doci u obzir i bez prava na prisajedinjenje albanskog dela drzavi Albaniji.Treci uslov je da se obezbedi Atos-ka autonomija za sve srpske svetinje na KiM,posebno Kosovo Polje, Grad Prizren, Pecku Patrijarsiju, Bogorodicu Ljevisku i Gracanicu,sa minimumom zemljisnog poseda od 2000 hektara za svaku od ovih svetinja, te mini republika Gora unutar Kosova,koja bi obuhvatala danasnju opstinu Gora ! Taj paket bi bio ultimatnog i jednokratnog karaktera!

Vranjanac

21.07.2018 21:13

@mix - Pa dace presevo i bujanovac to je ionako cista siptarija mada po meni ne treba deliti vec jednu gomnjivu motku pa najuriti Vucica i ekipu

Pera Detlic

21.07.2018 08:11

Klintonovi vracajte pare siptarima......

Bnk72

21.07.2018 09:18

Bolje je Haradinaju da uzme bilo sta i da zivi u nekoj vrsti pokrajine nego da izgubi i takav status dok je Srbija raspolozena

Antibot

21.07.2018 12:15

Kosovo je Srbsko i nikakva podela nije moguca. Siptari nemaju nista svoje na Kosovu jer ne postoje kao nacija. Nemaju drzavu, istoriju, zapise i relikvije, posto su vestacka tvorevina nekadasnjih velikih sila. Siptari su samo neugodan prolazni dogadjaj na Balkanu koji ce se uskoro zavrsiti njihovim napustanjem Srbije. Neandrtalsko Siptarko pleme moze otici natrag na Kavkaz da tamo cuva koze kao i pre 1400-re godine. Amerika ce im pomoci da odu.

Цицка

21.07.2018 23:54

@Antibot - Да завршим твој коментар .....И ТАЧКА , нема више шта да се каже , сем да у 1244 нема ни говора о некој подели .Вулин је добро рекао и за Пацолија .

Sanjica

21.07.2018 15:36

Ovo je i Đinđić predlagao pa su ga radikali razapeli na krst.

Aleksandra

21.07.2018 18:55

Može, ali pod uslovom da Amerikanci daju Meksikancima južni deo Kalifornije!!! Je l ' to ok Ameri?? Nije je li, a što??????? A za vas važe druga pravila i zakoni!! MARŠŠŠŠ!!!!!