STEJT DEPARTMENT USVOJIO DOKUMENT Amerikanci prete Kosovu sankcijama! Pukla tikva, moraju odmah da reaguju!

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili su dokument u osam tačaka u kom se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine nametnute stopostotne takse na proizvode iz Srbije ili će, u suprotnom, SAD Prištini uvesti sankcije, prenela televizija „Kljan Kosova“.

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Foto: Tanjug/Marko Zakić

Haradinaj odgovara da će Priština ukinuti takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum sa Beogradom rezultirati, kako navodi, uzajamnim priznanjem.

„Tražimo da takse odmah budu suspendovane“, navodi se u dokumentu i napominje da će u suprotnom Priština biti sankcionisana uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama, javlja „Kljan Kosova“, prenosi RTS.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen vladi u Prištini, ali i drugim nadležnim institucijama.

Ukazuje se da podrška SAD za Kosovo nije neograničena.

„U ovom trenutku, Kosovo je strana koja ugrožava uspeh dijaloga“, upozorava se u dokumentu.

U dokumentu se izražava „duboko razočaranje“ jer, kako se navodi, Priština nije preduzela ništa što bi bilo pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućeno Hašimu Tačiju.

Suprotno tome, mere su proširene i na druge proizvode.

„Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuju sa ulogom Federike Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD, dakle, za nas je neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj“, ističe se u dokumentu.

Upozorenje poslato na „više relevantnih adresa“

U slučaju da sporazum ne bude postignut zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i pojedinci odgovorni za taj neuspeh, upozorava se dalje u tekstu.

„Kljan Kosova“ navodi da im je potvrđeno da je ovo upozorenje prištinskim vlastima poslato na više relevantnih adresa diplomatskim putem.

Navodi se i da su mere Prištine donete bez ikakvih konsultacija sa SAD.

NEČUVENO Srpskim novcem plaćaju čuvenog SRBOMRSCA da braniti koljača OVK i to za šokantnu cifru

Vašington upozorava da Priština svojim „neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD“.

„Ako tarife ne budu suspendovane odmah, SAD će suspendovati pomoć na polju bezbednosti, dakle podršku KBS“, stav je Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta.

Haradinaj: Ukidanje taksi uz garancije o međusobnom priznanju

Međutim, Ramuš Haradinaj ostaje pri stavu da će vlada ukinuti takse od sto odsto na proizvode iz Srbije nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati „uzajamnim priznanjem“.

Nakon što su Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department upozorili Prištinu da hitno ukine nametnute mere na proizvode iz Srbije ili će u protivnom biti sankcionisana, kosovski premijer je na svom profilu na Fejsbuku napisao da sve do dobijanja traženih garancija mere ostaju na snazi.

Haradinaj kaže da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

„Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bismo obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente“, naveo je Haradinaj.

Tvrdi da uvođenje taksi od sto odsto nije usmereno protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Naprotiv, kaže Haradinaj, vlada će „privremeno obustaviti porez samo uz međunarodne garancije da će finalni sporazum rezultirati uzajamnim priznanjem“.

Precizirao je da pod garancijama podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi