Vladimir Putin, Donald Tramp
AP
Vladimir Putin, Donald Tramp

AP

Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: AP

Sjedinjene Američke Države po svemu sudeći ipak podržavaju podelu Kosova kao konačno rešenje srpsko-albanskog vekovnog spora.

Ovo je indirektno potvrdio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koga vašingtonski mediji predstavljaju kao Trampovog specijalca za Balkan. Palmer je poručio da Srbi i Albanci "moraju da se nađu na pola puta" i da je to jedino moguće rešenje za kosovski problem.

Američki zvaničnik apelovao je i na što hitniji nastavak pregovora Beograda i Prištine u Briselu, pa je pozvao Albance da odmah ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH.

PUTUJ IGUMANE! Britanski ministar pakuje kofere i napušta Srbiju, pre nego što sedne u avion iskoristio je šansu da UVREDI SRBE!

Metju Palmer procenjuje da je povratak za pregovarački sto moguć pre kraja ove godine.

- Trenutno nas zanima da se obe strane vrate pregovaračkom stolu, da obnove dijalog i napreduju ka dogovoru, korak po korak. Ne mislim da postavljanje veštačkih rokova pomaže procesu, ali bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće. Verujem da je moguće da se to dogodi pre kraja godine, ali to se ne može predvideti - rekao je Palmer u intervjuu za "Glas Amerike" dodajući da i Priština i Beograd moraju biti konstruktivni.

- Verujemo da je predsednik Vučić posvećen evropskoj budućnosti Srbije i da svi uključeni u proces shvataju da je za evropsku budućnost Beograda i Prištine potrebna puna normalizacija odnosa. Nadamo se da dve strane mogu da se nađu na pola puta, da pregovaraju, postignu sporazum, primene ga i otvore evropski put... Amerika je partner Evropske unije, koja vodi taj proces, i ne vidim razlog zašto bi se to menjalo. Ako postoji uloga za nas iz SAD, onda je to da budemo konstruktivni. Otvoreni smo za sve što treba kako bismo podržali ovaj proces - poručuje Palmer.

Komentarišući ove navode, politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da šansa za ragraničenje Srba i Albanaca postoji sve dok Srbija vodi odlučnu i jasnu politiku.

- To podrazumeva kompromis i dogovor, a ne bespogovorno izvršenje naloga Zapada. Americi se žuri da završi pitanje Kosova kako bi mogla da se bavi brojnim drugim pitanjima, koja su im daleko prioritetnija.

Sada je svima jasno da bez Beograda nema rešenja za Kosovo, što se pokazalo debaklom lažne države u Interpolu i drugim značajnim međunarodnim organizacijama - objašnjava Vukoičićeva.

RAMUŠ NE ODUSTAJE Haradinaj sklapa novi savez! Na svom putovanju se sreo sa moćnicima od kojih očekuje podršku u borbi protiv Srbije!

Iz Kancelarije za KiM, na čijem je čelu Marko Đurić, kažu da je Srbija spremna da nastavi dijalog čim Priština ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

- Priština je ukinula dijalog neispunjavanjem jedinog uslova iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO, kao i usvajanjem platforme o pregovorima čiji je jedini cilj da Srbija prizna Kosovo.

Oni su nezakonito, na silu formirali i takozvanu "kosovsku vojsku" i uveli su takse... Upozoravali smo na namere Prištine i posledice takvih odluka. Međunarodna zajednica je trebalo da se bavi problemima koji su doveli do zastoja u dijalogu. Nismo optimisti. Ali ako Priština povuče takse, Srbija je spremna da istog momenta razgovara - zaključuje se u Kancelariji za KiM.